Házikert

Leégett a bőrünk kertészkedés közben? Van természetes megoldás!

Agrofórum Online

Ha már nyár és kerti munka, akkor a kellemetlen része is aktuális: amikor leég a bőrünk a napon. De nem kell megijedni, rengeteg hasznos megoldás van, ami ráadásul nem feltétlen a gyógyszertárból érkezik.

Népi praktikák a tejfeltől a pálinkáig

A hideg tejföl jól hűti az égett bőrt, még nagyanyáink is ezt használták. A hideg tejföl, ahogy rákerül a meleg bőrfelületre, elkezd hőt elvonni belőle és ettől a fájdalom is hamar csökken. Ugyanígy a pálinkával is, mert az alkohol párolgásával hűl a bőrfelület. A megfigyelések alapján még csak nem is hámlik le később az égett felület, de ezt ki kell próbálni, mert saját tapasztalatom ebben nekem nincs. A pálinkát mi másra használjuk…

Ápoló olajokkal a gyógyuló bőrért

Az égett bőr nagyon érzékeny és fáj is rendesen. Egyrészt a hűtésről kell gondoskodni, másfelől a hámosodás és a bőr táplálása a feladat. Rengeteg jó olajat lehet találni manapság már erre, mint például az értékes édesmandula-olaj vagy a sárgabarackmag-olaj.

Másik érdekesség, hogy egyre több természetgyógyász ismerős használja a bio kendermagolajat erre a célra és a jojobaolajat is, amivel szintén sok jó tapasztalat van már.

A bázisolajoknál is az a fontos, mint minden kozmetikumnál, gyógynövénykészítménynél, hogy ellenőrzött helyről, jó minőségűt kell vásárolni, 100%-ban tiszta alapanyagból készültet, mert mégiscsak gyógyászati dologról van szó.

Házliag is készíthetünk naptejet magunknak

Szerencsére sok lehetőség van akár házilag is naptejet készíteni, és rengeteg jó recept is létezik hozzá, de én most a saját kedvencünket ismertetem inkább, mert ezt évek óta készítjük és teljesen jól működik a nyári időszakban. Természetesen itt is igaz: az egyéni érzékenységekre oda kell figyelni.

A házi naptej összetevői:

  • 50 gramm sheavaj,
  • 50 gramm méhviasz,
  • 50 gramm kókuszolaj,
  • 50 gramm kakaóvaj,
  • 100 gramm olívaolaj,
  • 50 gramm nem nanoszemcsés cink-oxid,
  • pár csepp E-vitamin,
  • tetszés szerint 5-10 csepp illóolaj, például levendula.

Az összetevőket alacsony hőfokon olvasszuk meg és keverjük össze, majd tégelybe töltsük!

Vadvirágok a kertben: mit vethetünk most? – Útmutató az őszi-téli vetéshez

2025. november 28. 05:40

Bemutatjuk, mely vadvirágok vethetők biztonsággal ebben az időszakban, és mire kell figyelni, hogy a magvetés sikeres legyen.

Ne dobja ki: így virágzik újra a korallvirág!

2025. november 27. 14:10

A korallvirág újravirágoztatása nem misztikum, hanem pontosan követhető növényélettani folyamat. Mutatjuk, mire van valóban szüksége.

Kell-e félni a borókáktól a kertben?

2025. november 27. 05:40

Cikkünkben áttekintjük, kell-e tartania a borókáktól, és milyen körülmények között jelenthetnek tényleges kockázatot.

Mennyi vizet kell télen a leandernek adni? Mutatjuk

2025. november 26. 14:10

A leander teleltetése során a helytelen öntözés több kárt okoz, mint a hideg. Mutatjuk, hogyan kerülhetjük el a leggyakoribb hibákat.

Bor, mámor, Tolcsva – ha programot keres vasárnapra

2023. augusztus 12. 17:10

Augusztus 11-én, pénteken vette kezdetét a XVIII. Tolcsvai Borfesztivál, amely vasárnap estig várja az érdeklődőket, színes programokkal.

Így válasszunk bort, ha nem ismerjük a megajándékozott ízlését

2023. december 21. 08:40

Színház- vagy koncertjegy, könyv, ékszer, parfüm – világszerte ezek a legnépszerűbb karácsonyi ajándékok, ám a férfiaknál még mindig a bor az igazi jolly joker. De hogyan találjuk meg a tökéletes bort, ha nem ismerjük a megajándékozni kívánt ismerős, rokon vagy munkatárs ízlését?

Az év bortermelője életműdíjjal tüntették ki Garamvári Vencelt

2019. május 31. 04:47

Garamvári Vencel fél évszázada végzett munkája ma már a magyar bor- és pezsgőtörténelem része, ő pedig önzetlenül állítja tudását a fiatal borászgenerációk szolgálatába.

Balatoni borok győztek a bioborversenyen

2019. április 18. 05:33

A 13. bioborverseny is azt mutatja, hogy egyre több borász készít kiemelkedően jó bioborokat a hazai fogyasztásnak sajnos még mindig csak néhány százalékát kitevő ágazatban.