Házikert

Miért büdös a komposzt?

Agrofórum Online

Miért büdös a komposzt? A bűzös komposztnak sok oka lehet, ezeken fogunk most végigmenni, mert valójában az igazán jó komposzt nem büdös, sőt kifejezetten kellemes földillatú. Nézzük sorra a lehetséges hibákat!

Az egy dolog, hogy megkeressük az okokat, de utána újabb kérdést vet fel, hogyan szüntethetjük meg azokat? Az egyik legelső ok lehet a bűzös komposztnál az alapanyagok rossz aránya.

A megfelelő arányok

Mint mindenben, itt is fontosak az arányok. Az alkotóelemeknél, ha például túl sok állati eredetű termék kerül bele a trágyadombba, akkor egy más irányba vett bomlási, sok esetben erjedési folyamat indulhat meg. Túl sok állati végtermék esetében például beleköltözhetnek a húslegyek is, de elkezdhet maga az egész domb például levet is engedni, melynek szintén egy erős ammóniás szaga lesz.

Ilyen esetben, ha főleg állati trágyából kerül a komposztunkra alkotóelem, akkor érdemes olyan biológiai készítményeket is használni, mely a lebontást jó irányba viszi. Például évek óta használunk egy olyan baktériumokkal és jótékony gombákkal teli készítményt mi is a mélyalmos állattartásnál, ahol már az állatok itatóvizébe tesszük a készítményt (kifejezetten állatoknak való a készítmény), és így az egészséges bélflórájuk mellett már a kiáramlási oldalon is elindul egy harmonikusnak nevezhető lebomlási folyamat, és a trágya már alapjáraton sem büdös.

Ezt a megoldást sertésektől kezdve a nyulainknál is alkalmazzuk, így csökkentve minimálisra a szagok mellett a betegségek jelenlétét is.

Túl sok nedvesség kerül bele

A megfelelő arányok mellett ismert tény, hogy a komposztot nedvesen kell tartani. De ez visszájára is fordulhat, ha túl sokat öntözzük, akkor anaerob (oxigénmentes) folyamatok indulnak el a nedves környezetben, ami rossz szagokat eredményezhet. A penészesedés is ilyenkor indul el a komposztdombban.

Az igazán jó komposzt nem büdös, sőt kifejezetten kellemes földillatú (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/kez-mezogazdasag-orolt-sar-3696170/)

A komposztnak szellőznie is kell!

Amikor olvasóink képeket küldenek és kérdésekkel bombáznak a büdös komposztok kapcsán, akkor a képeken mindig egy nagyon fontos közös pont van még. Mivel házikertben várhatóan igen kevés állati melléktermék kerül a komposztba, így a növényi részek erjedése a mumus. Ennek az oka a befulladás, a túlmelegedés is, melyeket a rossz szellőzésű, műanyag, zárt komposztálók is okoznak.

Természetesen van ezekből is jó konstrukció, de a szellőzés nem mindegyiknél megoldott. Egy szabadban lévő komposztdombnál is nem véletlen van az, hogy időszakosan át kell rakni, át kell mozgatni, mely nem csak a keverést jelenti és az egyenletes komposztálódást, de kicsit az átszellőztetést is.

Mit dobálunk a komposztra?

Szokták mondani, hogy a komposztra az összes konyhai hulladék odarakható. Részben ez igaz is, de minden esetben fontos megjegyezni, hogy ez nem azt jelenti, hogy kiöntjük a bűzös, romlott ételek sokaságát a tetejére és otthagyjuk. Ilyen esetben a romlott ételt takarjuk le földdel, hogy ne kezdjék el megszállni a muslicák, legyek, hanem a takarás által szervesebb része lehessen a komposztdombnak.

Emellett az arány itt is fontos: nem állhat romlott ételek sokaságából a komposzt, hanem néha földdel is meg kell szórni, kellenek az ágdarálékok és a növényi részek is a komposztba, hogy a megfelelő arány meglegyen. Ha az arány nem jó, akkor ott a pH-val is gond lesz, ami szintén szagok formájában fog jelentkezni.

A rossz pH a túl magas vagy a túl alacsony. A megfelelő érték valahol a 6-7,5 pH között mozog. Így ha túl sok a kávézacc, a fűrészpor egy komposztban, ott az mindig csökkenti a pH-t. A pH növeléséhez meg érdemes meszet használni.

Így marad gyönyörű a jukka a nyár végéig

2025. augusztus 19. 13:10

A jukka nyári virágzása látványos, de csak megfelelő gondozással tartható meg a friss, díszes állapot egészen a szezon végéig.

Mit kell tudni a fitoplazmáról?

2025. augusztus 19. 05:40

Miután hazánk szőlőültetvényei is sorban fertőződnek a szőlő legpusztítóbb, bejelentésköteles kórokozójával, a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét okozó fitoplazmával, sajnos érdemes közelebbről is megismerkednünk ezzel a kórokozóval.

5 ok, amiért a beporzók rajonganak a kasvirágért

2025. augusztus 17. 13:10

A kasvirág nemcsak szép, hanem nélkülözhetetlen is a beporzók számára – egész nyáron táplálja őket és életet visz a kertbe.

Miért jó a paradicsom gyökerét a talajban hagyni?

2025. augusztus 16. 16:10

A paradicsom gyökerei a talajban kincset érnek. Javítják a talajszerkezetet, táplálják a talajéletet és növelik a termékenységet.

Ezek a legfontosabb természetes tápanyagkiegészítők a növényeink számára

2024. április 12. 09:10

A természetes tápanyagkiegészítők és egyéb hagyományos segédeszközök alkalmazása növényeink számára nemcsak a termelési eredmények javítására, hanem a fenntartható gazdálkodásra és a környezetvédelemre is kiváló megoldást nyújthatnak.

Megmérték, mennyi trágyát termel egy hízósertés

2023. december 15. 13:10

A trágya mindig értéket képviselt a mezőgazdaságban, de az orosz–ukrán háború és az energiaárak robbanásszerű emelkedése óta a jelentősége még jobban megnőtt. Emiatt is jó tudni, hogy átlagosan mennyi trágya keletkezik egy hízó után.

Ezt a földet választottam III. rész

2019. szeptember 19. 04:36

Milyen földtípusok állnak rendelkezésünkre, melyiket válasszuk a növény igényei (pl.: savanyúföld, kaktuszföld, orchideaföld), illetve termesztési céljaink (pl.: palántaföld) tekintetében? Megéri minden növénynek „névre szóló” földet vásárolni? Melyik fajtát helyettesíthetem egy másik típussal?

Körforgás a kertben: haszonállatok a házikertben is

2022. április 28. 08:39

Az állati szerves trágya magas ásványi anyag és tápanyagtartalmú, amit hogyha komposztálás útján visszaforgatunk a kertbe, akkor jó hasznát is vehetjük 1-2 kis nyúlnak vagy pár darab kapirgálós tyúknak.