Házikert

Miért büdös a komposzt?

Agrofórum Online

Miért büdös a komposzt? A bűzös komposztnak sok oka lehet, ezeken fogunk most végigmenni, mert valójában az igazán jó komposzt nem büdös, sőt kifejezetten kellemes földillatú. Nézzük sorra a lehetséges hibákat!

Az egy dolog, hogy megkeressük az okokat, de utána újabb kérdést vet fel, hogyan szüntethetjük meg azokat? Az egyik legelső ok lehet a bűzös komposztnál az alapanyagok rossz aránya.

A megfelelő arányok

Mint mindenben, itt is fontosak az arányok. Az alkotóelemeknél, ha például túl sok állati eredetű termék kerül bele a trágyadombba, akkor egy más irányba vett bomlási, sok esetben erjedési folyamat indulhat meg. Túl sok állati végtermék esetében például beleköltözhetnek a húslegyek is, de elkezdhet maga az egész domb például levet is engedni, melynek szintén egy erős ammóniás szaga lesz.

Ilyen esetben, ha főleg állati trágyából kerül a komposztunkra alkotóelem, akkor érdemes olyan biológiai készítményeket is használni, mely a lebontást jó irányba viszi. Például évek óta használunk egy olyan baktériumokkal és jótékony gombákkal teli készítményt mi is a mélyalmos állattartásnál, ahol már az állatok itatóvizébe tesszük a készítményt (kifejezetten állatoknak való a készítmény), és így az egészséges bélflórájuk mellett már a kiáramlási oldalon is elindul egy harmonikusnak nevezhető lebomlási folyamat, és a trágya már alapjáraton sem büdös.

Ezt a megoldást sertésektől kezdve a nyulainknál is alkalmazzuk, így csökkentve minimálisra a szagok mellett a betegségek jelenlétét is.

Túl sok nedvesség kerül bele

A megfelelő arányok mellett ismert tény, hogy a komposztot nedvesen kell tartani. De ez visszájára is fordulhat, ha túl sokat öntözzük, akkor anaerob (oxigénmentes) folyamatok indulnak el a nedves környezetben, ami rossz szagokat eredményezhet. A penészesedés is ilyenkor indul el a komposztdombban.

Az igazán jó komposzt nem büdös, sőt kifejezetten kellemes földillatú (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/kez-mezogazdasag-orolt-sar-3696170/)

A komposztnak szellőznie is kell!

Amikor olvasóink képeket küldenek és kérdésekkel bombáznak a büdös komposztok kapcsán, akkor a képeken mindig egy nagyon fontos közös pont van még. Mivel házikertben várhatóan igen kevés állati melléktermék kerül a komposztba, így a növényi részek erjedése a mumus. Ennek az oka a befulladás, a túlmelegedés is, melyeket a rossz szellőzésű, műanyag, zárt komposztálók is okoznak.

Természetesen van ezekből is jó konstrukció, de a szellőzés nem mindegyiknél megoldott. Egy szabadban lévő komposztdombnál is nem véletlen van az, hogy időszakosan át kell rakni, át kell mozgatni, mely nem csak a keverést jelenti és az egyenletes komposztálódást, de kicsit az átszellőztetést is.

Mit dobálunk a komposztra?

Szokták mondani, hogy a komposztra az összes konyhai hulladék odarakható. Részben ez igaz is, de minden esetben fontos megjegyezni, hogy ez nem azt jelenti, hogy kiöntjük a bűzös, romlott ételek sokaságát a tetejére és otthagyjuk. Ilyen esetben a romlott ételt takarjuk le földdel, hogy ne kezdjék el megszállni a muslicák, legyek, hanem a takarás által szervesebb része lehessen a komposztdombnak.

Emellett az arány itt is fontos: nem állhat romlott ételek sokaságából a komposzt, hanem néha földdel is meg kell szórni, kellenek az ágdarálékok és a növényi részek is a komposztba, hogy a megfelelő arány meglegyen. Ha az arány nem jó, akkor ott a pH-val is gond lesz, ami szintén szagok formájában fog jelentkezni.

A rossz pH a túl magas vagy a túl alacsony. A megfelelő érték valahol a 6-7,5 pH között mozog. Így ha túl sok a kávézacc, a fűrészpor egy komposztban, ott az mindig csökkenti a pH-t. A pH növeléséhez meg érdemes meszet használni.

Medinilla megmentése: amikor minden perc számít

2025. december 8. 14:10

A medinilla megmentése sokszor csak néhány apró finomhangoláson múlik, de ha rossz irányba indulunk, gyorsan elveszíthetjük a növényt.

Abélia: egy értékes cserjénk filmcímbe illő névvel

2025. december 8. 05:40

Az abélia nemcsak szép, hanem környezetbarát választás is. Virágai hosszú ideig kínálnak nektárt a méheknek és más beporzóknak.

Szobanövények: téli növényvédelem a lakásban

2025. december 7. 05:40

A szobanövények téli növényvédelme főként a megelőzésről, a párásításról, a helyes öntözésről és az időben elkapott kártevőkről szól.

Megmenthető a hervadó karácsonyi kaktusz? Igen!

2025. december 6. 11:10

A karácsonyi kaktusz hervadása sokszor visszafordítható. Csak értenünk kell, mit üzen a növény.

Hogyan lesz a baromfitrágyából tápanyagforrás?

2024. október 30. 15:10

A baromfitrágya komposztként történő használata csodát tesz a kertben. De hogyan hasznosítsuk újra, hogyan lesz belőle tápanyag?

Megmérték, mennyi trágyát termel egy hízósertés

2023. december 15. 13:10

A trágya mindig értéket képviselt a mezőgazdaságban, de az orosz–ukrán háború és az energiaárak robbanásszerű emelkedése óta a jelentősége még jobban megnőtt. Emiatt is jó tudni, hogy átlagosan mennyi trágya keletkezik egy hízó után.

Lehet januárban facsemetét ültetni?

2023. január 6. 04:36

Lehet a napokban facsemetét ültetni? A szakkönyvek novemberig és márciustól javasolják. Jelenleg ideiglenesen fektetve elástam őket. Metszési munkák is végezhetők a gyümölcsfáknál? Érdemes-e már most a metszést elkezdeni?

A trágya és komposzt lehet a talaj probiotikumja?

2024. augusztus 27. 11:40

Kutatók vizsgálták, milyen hatása van a szerves talajjavító anyagoknak a patogén és antibiotikum-rezisztens baktériumokra. Az eredmények biztatók.