Házikert

Mit és hogyan érdemes utóérlelni?

Agrofórum Online

Október és november magasságában a töveken maradt terményt már sok esetben zölden szedjük le, így aktuális lett az utóérlelés kérdése is. Nézzük, mit és hogyan érdemes utóérlelni?

Bár nincs a köztudatba, de a külföldről érkező gyümölcsök nagy százaléka utóérlelt, hiszen félig vagy háromnegyedében éretten szedik a legtöbbet, és a tárolás és szállítás alatt éri el azt az állapotot, ahogyan már a multi polcáról levesszük.

Ez érinti az almától kezdve a körtén át a szilvát, kajszit, őszibarackot is, mert főleg a szilva esetében a pultontarthatóság egy másképp nehezen megoldható feladat lenne. Így ha eddig abban az illúzióban voltunk, hogy a polcról levett gyümölcs a napérlelte, vitaminban gazdag szupercsoda, amiből sosem elég a szervezetünknek, akkor egy kicsit sajnos tévúton járunk. De ettől még természetesen kell gyümölcsöt fogyasztani, csak jobban érdemes szemügyre venni, mihez táplálunk nagy reményeket, és miben merül fel az utóérlelés “gyanúja”.

Mely zöldségeket szokás utóérlelni?

Évek óta járjuk a termelőket tanácsadóként és még az első időkben mindig meglepődtem azon, hogy míg nekem az a minőségi és értékes zöldség, melyet éretten szedünk, a legtöbb esetben a termelők az utóérlelésben nyerték el azt a telt színt és roppanós minőséget, amit akár a boltok polcán, akár a piacon látunk. A megoldás a köztes irány lenne, amikor már éretten, de még pont eltalálva szedjük le a paprikát, paradicsomot, hogy beltartalmában is megfelelő lehessen. Ezt egy kézi mérőeszközzel is meg lehet mérni, mikor ideális a szedés, nem csak a szemünkre és a tapintásra kell hagyatkozni. Ezzel ellentétben ősszel kényszerszüret van (nézzük csak, a nagy többhektáros szabadföldi paradicsom- és kápiaültetvényeknél most a vezérhíreket, szeddmagadot hirdetnek a fagyok miatt).

A paradicsom és a kápia paprika tipikusan beleesik ebben az időszakban szabadföldön a kényszerszüretbe.

Ládába szedve, egy rétegbe téve tiszta csomagolópapírral bélelt tízes rekeszekben mindkét zöldség szépen utóérlelhető, még házi körülmények között is, közepesen meleg, napfényes helyen. A szellőzőttségre oda kell figyelni, mert az utóérlelés akár 1 hét is lehet, és ilyenkor a kórokozók is felüthetik a fejüket.

A paprika utóérlelése is eredményes lehet (fotó: Pexels)

Míg a paprika és paradicsom összeérhet az utóérlelés során, addig az alma, körte, barack például sokkal szebben is érik és gyorsabban, ha nem érnek össze. Rácsos tálcára téve ezeket a gyümölcsöket a romlást is megakadályozhatjuk.

Általánosságban elmondható nagyüzemi szinten, hogy a zöldségtermesztésben a korai paradicsom beérésének gyorsítására magas hőmérsékletet (20-25 °C) és etilén gázt (1 : 2000 hígításban), oxigént (70-75%) használnak.

Házi körülmények között viszont például a körtét száraz pincében szalmába téve (egy rétegben) teszik az utóérleléshez.

A paprikákat pedig egyenként újságpapírba csomagolva teszik, így nemcsak utóérik, de még télire is betárolható lesz. Ezzel a technikával még nagyanyáink tudtak januárban friss paprikát tenni a reggeli mellé a családnak.

Mindig legyen egészséges a leszedett termény!

Akár zöldségről, akár gyümölcsről van szó: nagyon fontos, hogy csak makkegészséges terményt tároljunk be utóérlelésre! Minden sérülésen, nyomódáson elindulhatnak romlási folyamatok, amik rontják az utóérlelés esélyét is.

A másik fontos tényező: akárhol tároljuk be a terményt, a rágcsálókra oda kell figyelni. Az egerek és más rágcsálók hamar felfedezik a nem nekik szánt kulináriát, így nem árt, ha van egy dolgos macska a háznál, vagy más hatékony megoldásunk.

Kiemelt kép: Pexels

Egyszerű, de működő tippek a szobanövények sikeres gondozásához

2025. január 16. 09:40

A sikeres növényápolás alapja a növények biológiai szükségleteinek megértése és azok megfelelő kielégítése.

Milyen trágyát használhatunk a kertben?

2025. január 16. 05:40

Cikkünkben összefoglaljuk a leggyakoribb trágyaformákat, és azok előnyeit.

12 beltéri szobanövény, amelyeket lehetetlen elpusztítani

2025. január 15. 10:10

Lássuk, melyek azok a növények, amelyek képesek túlélni, ha mégsem megy minden úgy a gondozásuk során, ahogy kell!

Így javíthatjuk télen a szobanövényeink védekező képességét

2025. január 15. 07:10

Már egészen egyszerű eszközökkel növelhetjük ellenálló képességüket a betegségekkel és stresszhatásokkal szemben.

Hűvös, oxigénszegény környezetben tároljuk a körtét!

2024. október 7. 13:10

A körtéket nem szabad együtt tárolni olyan gyümölcsökkel és zöldségekkel, amelyek etilént termelnek.

A moníliás gyümölcsöt tegyük-e komposztálóba?

2024. október 10. 13:10

Az ősz beköszöntével a kései érésű körtén (is) a gyümölcsfertőző monília koncentrikus penészköreit fedezhetjük fel. Milyen készítménnyel védekezhetünk, és betehetjük-e a komposztálóba a beteg gyümölcsöt? Zsigó György növényorvos válaszol.

Mi okozhatja az almafán rozsdabarna, zárva maradó virágbimbók megjelenését?

2019. április 27. 04:38

K. György kérdése: Almafáim virágai között találtam rozsdabarna színű virágbimbókat, amik nem nyíltak ki. Mi okozhatta ezt? Mikor kell védekezni ellene?

A moníliás gyümölcsöt tegyük-e komposztálóba?

2024. október 10. 13:40

Helyes-e elhelyezni a moníliás gyümölcsöt a komposztálóban? Sokakban felmerül a kérdés. Videónkban megpróbáljuk megválszolni a kérdést, Zsigó György növényorvossal.