9℃ 6℃
december 6. Miklós, Csinszka, Gyopár, Gyopárka
Házikert

Természetes tojásfestési ötletek a kertből

Agrofórum Online

A húsvéti tojásfestésnél fontos szempont, hogy természetes anyagokkal dolgozzunk, hiszen terv szerint is meg fogjuk enni a színes tojásokat. De mivel érjük el a legszebb színeket?

A legszebb gyerekkori emlékeink közé tartozik a húsvét is, amikor már jó pár nappal előtte elkezdtük festeni a tojást, sütöttük a locsolkodók seregének a süteményeket, és abban a világban még tényleg a tojásért és a jó házi sütikért és házi pálinkáért jártak az emberek locsolkodni.

Manapság ez már kicsit másképp néz ki, a festett tojást felváltotta a csokitojás és a locsolkodásért járó zsebpénz is. Így a festett tojás a legtöbbször a tányéron landol, viszont ez a festésben is változást hozott.

Hagymalevelek, az igazi klasszikus

A vöröshagyma levelekkel egy kellemes, barnásvörös színt lehet elérni és még a tojásnak is egy érdekes plusz ízt hoz. Nejlonharisnyába húzzuk az ecettel zsírtalanított tojásokat, rászorítunk pár petrezselyemlevelet vagy virágszirmot és már mehet is a hagymalevél-teába!

Egy jó fél óra múlva már kész is a festés. Praktikusan a tojást együtt is főzhetjük a hagymalevelekkel, mert így mindenki jól jár: festünk is és főtt tojásunk is lesz.

Kék és lilás színek káposztával

A lilakáposztának nagyon szép természetes kékes színe lesz, ha festésre akarjuk használni. Ha aszkorbinsavval vagy ecettel változtatunk a pH-értékén a festőlének, akkor mindig más színárnyalatot fogunk kapni.

Pirosas szín céklával

Hámozd meg a céklát és vágd vékony szeletekre és főzz belőle egy töményebb levet, a főtt tojásokat pedig tedd csak bele és a kívánt szín elérése után vedd ki a léből őket! Ha ebbe is kerül egy kevéske ecet, akkor élénkebb lesz a szín is.

Spenót, tyúkhúr, petrezselyem a zöld színért

A zöld színt viszonylag könnyű előállítani. A spenóttól kezdve a petrezselyemzöldig sokféle opció van, ráadásul még algaporral is elkészíthetjük az áztatólevet.

Hogyan készülnek a minták?

Mintákhoz is lehet ám természetes megoldást találni. Olvasszuk össze egy tálkába a maradék gyertyáink viaszait és egy szívószálból készítsünk írókát! Az olvadt viaszba belemártjuk az írókát és már rajzolhatunk is a zsírtalanított tojáshéjra még festés előtt.

A forró viasszal rajzolt minta miatt viszont hideg festőlevet használjunk, hogy az ne folyhasson meg a tojás felületén.

De ha már túl vagyunk a festésen és ekkor jövünk rá, hogy mégis kéne valami minta rá, akkor tűvel vagy hegyes végű késheggyel karcolhatunk is mintát a tojásokra.

Megmenthető a hervadó karácsonyi kaktusz? Igen!

2025. december 6. 11:10

A karácsonyi kaktusz hervadása sokszor visszafordítható. Csak értenünk kell, mit üzen a növény.

Segít a Nébih Maradék nélkül adagkalkulátora – tervezzük meg tudatosan az ünnepi menüt!

2025. december 6. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül program és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége adagkalkulátorral segíti a karácsonyi menütervezést.

Pénzfa, ami minden lakásba kell – tényleg!

2025. december 5. 14:10

Nemcsak díszít, de ajándéknak is kiváló. A pénzlevelű Pilea a legegyszerűbb, legvidámabb szobanövény, amit nevelhet!

Mit ültessünk decemberben? – Télen sem áll meg az élet a kertben!

2025. december 5. 05:40

Bár sokan azt gondolják, hogy télen a kertben nincs teendő, decemberben igenis akadnak ültetési lehetőségek.

A sváb gasztronómia gyöngyszeme: a kródumpraj

2021. március 19. 04:39

A helyi német közösség egyik kedvencének számító kródumpraj az az étel, amiről a környező településen élő magyarok is azt gondolják, ez egy "echte" német.

Csökken a káposztatermelés

2018. október 8. 06:51

A fejes- és a vöröskáposzta magyarországi külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2017-ben: az import 3,5 ezer tonnát ért el, míg a külpiacokra 2,5 ezer tonna került.

Káposztafélék palántanevelése

2020. február 7. 06:38

A kevesebb, mint 1000 hektár hajtató felületről több év átlagában 18-20 ezer tonna káposztafélét takarítanak be.

Káposztafélék palántanevelése a téli hónapokban

2021. március 11. 08:55

Szegváron január végén már nagyjából 12 Celsius-fokos hőmérsékleten felsorakoztak és növekedtek a káposztafélék palántái. A zöld minden árnyalatát megelevenítő létesítményben fejeskáposzta, kelkáposzta, karalábé, vöröskáposzta, karfiol és brokkoli kapott helyet.