0℃ -1℃
november 23. Kelemen, Klementina, Kolumbán
Házikert

Természetes tojásfestési ötletek a kertből

Agrofórum Online

A húsvéti tojásfestésnél fontos szempont, hogy természetes anyagokkal dolgozzunk, hiszen terv szerint is meg fogjuk enni a színes tojásokat. De mivel érjük el a legszebb színeket?

A legszebb gyerekkori emlékeink közé tartozik a húsvét is, amikor már jó pár nappal előtte elkezdtük festeni a tojást, sütöttük a locsolkodók seregének a süteményeket, és abban a világban még tényleg a tojásért és a jó házi sütikért és házi pálinkáért jártak az emberek locsolkodni.

Manapság ez már kicsit másképp néz ki, a festett tojást felváltotta a csokitojás és a locsolkodásért járó zsebpénz is. Így a festett tojás a legtöbbször a tányéron landol, viszont ez a festésben is változást hozott.

Hagymalevelek, az igazi klasszikus

A vöröshagyma levelekkel egy kellemes, barnásvörös színt lehet elérni és még a tojásnak is egy érdekes plusz ízt hoz. Nejlonharisnyába húzzuk az ecettel zsírtalanított tojásokat, rászorítunk pár petrezselyemlevelet vagy virágszirmot és már mehet is a hagymalevél-teába!

Egy jó fél óra múlva már kész is a festés. Praktikusan a tojást együtt is főzhetjük a hagymalevelekkel, mert így mindenki jól jár: festünk is és főtt tojásunk is lesz.

Kék és lilás színek káposztával

A lilakáposztának nagyon szép természetes kékes színe lesz, ha festésre akarjuk használni. Ha aszkorbinsavval vagy ecettel változtatunk a pH-értékén a festőlének, akkor mindig más színárnyalatot fogunk kapni.

Pirosas szín céklával

Hámozd meg a céklát és vágd vékony szeletekre és főzz belőle egy töményebb levet, a főtt tojásokat pedig tedd csak bele és a kívánt szín elérése után vedd ki a léből őket! Ha ebbe is kerül egy kevéske ecet, akkor élénkebb lesz a szín is.

Spenót, tyúkhúr, petrezselyem a zöld színért

A zöld színt viszonylag könnyű előállítani. A spenóttól kezdve a petrezselyemzöldig sokféle opció van, ráadásul még algaporral is elkészíthetjük az áztatólevet.

Hogyan készülnek a minták?

Mintákhoz is lehet ám természetes megoldást találni. Olvasszuk össze egy tálkába a maradék gyertyáink viaszait és egy szívószálból készítsünk írókát! Az olvadt viaszba belemártjuk az írókát és már rajzolhatunk is a zsírtalanított tojáshéjra még festés előtt.

A forró viasszal rajzolt minta miatt viszont hideg festőlevet használjunk, hogy az ne folyhasson meg a tojás felületén.

De ha már túl vagyunk a festésen és ekkor jövünk rá, hogy mégis kéne valami minta rá, akkor tűvel vagy hegyes végű késheggyel karcolhatunk is mintát a tojásokra.

Hajtatott jácint: 4 hiba, amit soha ne kövessünk el!

2025. november 23. 08:10

A jácint érzékenyebb, mint gondolnánk. Megmutatjuk azt az öt hibát, amely lerövidíti a virágzását – és azt is, hogyan kerülhetjük el.

Mindenképpen szükséges a lemosó permetezés?

2025. november 23. 05:40

A lemosó permetezés célja, hogy a fák és bokrok kérgén, rügyein, ágain megbúvó kártevők és kórokozók telelő alakjait gyérítse.

Kertészkedjen hollywoodi stílusban: a növény, amitől a szomszéd irigykedni fog!

2025. november 22. 11:10

Luxus a kertben? Igen, lehetséges! Az örökzöld magnólia egész évben díszít, ha jól ülteti – mutatjuk, hogyan!

Mi a különbség a mikrozöld és a csíra között?

2025. november 22. 05:40

A csíráztatás és a mikrozöldek nevelése fenntartható és egészséges alternatívát jelent a lecsökkent zöldség- és gyümölcsválaszték idején.

Tejfölös derelye szalonnás káposztával töltve

2019. november 16. 09:26

Nagymamám konyhájában találkoztam először ezzel a különleges, ám annál egyszerűbb szláv eredetű étellel.

Nagyon sok a káposztalepke, fertőz a szürkerothadás

2018. augusztus 16. 15:14

Az őszi szedésre és téli tárolásra termesztett káposztafélék környezetében nagyon sok káposztalepke figyelhető meg.

A sváb gasztronómia gyöngyszeme: a kródumpraj

2021. március 19. 04:39

A helyi német közösség egyik kedvencének számító kródumpraj az az étel, amiről a környező településen élő magyarok is azt gondolják, ez egy "echte" német.

Értékes zöldségnövényeink I. rész

2018. június 29. 07:17

Hüvelyesek, levélzöldségek, káposztafélék. Nap mint nap használjuk, fogyasztjuk őket, mivel számtalan ételünknek elengedhetetlen alkotórészei, és kiskorunktól kezdve az „egyed, gyermekem, mert egészséges” kategóriába kerültek az érték- és étrendünkben.