Házikert

Természetes tojásfestési ötletek a kertből

Agrofórum Online

A húsvéti tojásfestésnél fontos szempont, hogy természetes anyagokkal dolgozzunk, hiszen terv szerint is meg fogjuk enni a színes tojásokat. De mivel érjük el a legszebb színeket?

A legszebb gyerekkori emlékeink közé tartozik a húsvét is, amikor már jó pár nappal előtte elkezdtük festeni a tojást, sütöttük a locsolkodók seregének a süteményeket, és abban a világban még tényleg a tojásért és a jó házi sütikért és házi pálinkáért jártak az emberek locsolkodni.

Manapság ez már kicsit másképp néz ki, a festett tojást felváltotta a csokitojás és a locsolkodásért járó zsebpénz is. Így a festett tojás a legtöbbször a tányéron landol, viszont ez a festésben is változást hozott.

Hagymalevelek, az igazi klasszikus

A vöröshagyma levelekkel egy kellemes, barnásvörös színt lehet elérni és még a tojásnak is egy érdekes plusz ízt hoz. Nejlonharisnyába húzzuk az ecettel zsírtalanított tojásokat, rászorítunk pár petrezselyemlevelet vagy virágszirmot és már mehet is a hagymalevél-teába!

Egy jó fél óra múlva már kész is a festés. Praktikusan a tojást együtt is főzhetjük a hagymalevelekkel, mert így mindenki jól jár: festünk is és főtt tojásunk is lesz.

Kék és lilás színek káposztával

A lilakáposztának nagyon szép természetes kékes színe lesz, ha festésre akarjuk használni. Ha aszkorbinsavval vagy ecettel változtatunk a pH-értékén a festőlének, akkor mindig más színárnyalatot fogunk kapni.

Pirosas szín céklával

Hámozd meg a céklát és vágd vékony szeletekre és főzz belőle egy töményebb levet, a főtt tojásokat pedig tedd csak bele és a kívánt szín elérése után vedd ki a léből őket! Ha ebbe is kerül egy kevéske ecet, akkor élénkebb lesz a szín is.

Spenót, tyúkhúr, petrezselyem a zöld színért

A zöld színt viszonylag könnyű előállítani. A spenóttól kezdve a petrezselyemzöldig sokféle opció van, ráadásul még algaporral is elkészíthetjük az áztatólevet.

Hogyan készülnek a minták?

Mintákhoz is lehet ám természetes megoldást találni. Olvasszuk össze egy tálkába a maradék gyertyáink viaszait és egy szívószálból készítsünk írókát! Az olvadt viaszba belemártjuk az írókát és már rajzolhatunk is a zsírtalanított tojáshéjra még festés előtt.

A forró viasszal rajzolt minta miatt viszont hideg festőlevet használjunk, hogy az ne folyhasson meg a tojás felületén.

De ha már túl vagyunk a festésen és ekkor jövünk rá, hogy mégis kéne valami minta rá, akkor tűvel vagy hegyes végű késheggyel karcolhatunk is mintát a tojásokra.

Teleltetés előtt: mitől sárgul a leander?

2025. szeptember 17. 16:10

A leander ősszel gyakran sárgul és hullajtja leveleit – de ez még nem a vég kezdete. Mutatjuk, mikor és hogyan teleltessük biztonságosan.

Kell-e baromfi egy kertbe? – Előnyök, hátrányok és megfontolandó szempontok

2025. szeptember 17. 05:40

Az alábbi cikk segít mérlegelni a döntést: valóban szüksége van-e baromfira a kertjében – vagy inkább csak a romantikus elképzelések csábítják?

Mikor bolygassuk a pünkösdi rózsát, és mikor ne?

2025. szeptember 16. 13:10

Nem mindegy, mikor nyúlunk a pünkösdi rózsához – az őszi átültetés a bőséges tavaszi virágzás záloga.

Mini gyümölcsöskert a díszkerten belül? Miért is ne!

2025. szeptember 16. 05:40

Díszkert és gyümölcsöskert nem egymást kizáró megoldások, hanem tökéletes társak. Itt az ideje belevágni egy vegyes kert kialakításába!

Milyen apró, fehér lepkék repülnek fel a káposztáról?

2025. június 30. 06:15

Milyen fehér színű, apró termetű lepkék repülnek fel a káposztáról? Szükséges ellenük permetezni?

Fejeskáposzta-palánták integrált szemléletű táplálása

2019. március 24. 09:46

A fejes káposzta egyike azoknak a zöldségféléknek, mely étkezésünkben szinte heti sűrűséggel jelen van.

Csökken a káposztatermelés

2018. október 8. 06:51

A fejes- és a vöröskáposzta magyarországi külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2017-ben: az import 3,5 ezer tonnát ért el, míg a külpiacokra 2,5 ezer tonna került.

Káposztafélék félmikro(mezo)- és mikroelemhiány betegségei és gyógyításuk I.

2022. április 12. 04:36

A gyakran tapasztalt mikroelem-hiánytüneteknek sok esetben nem az abszolút hiány az oka, a szükséges mennyiség rendelkezésre áll a talajban, csupán egyes környezeti tényezők, mindenekelőtt talajtulajdonságok gátolják a felvételüket.