32℃ 20℃
június 5. Frézia, Fatime, Fatima, Bonifác
Házikert

Vetésforgó a konyhakertben: használjuk ki az előnyeit!

Agrofórum Online

A vetésforgót a kertben ugyanúgy kell végezni, mint a szántóföldön, csak „kicsiben”: mérsékelhető vele a kártevők felszaporodása, a betegségek terjedése, a talaj tápanyagtartalmának kizsarolása. A növények pedig a termesztési igényeiknek leginkább megfelelő körülmények között fejlődhetnek.

Ez az eljárás a tenyérnyi zöldségeskertek kivételével mindenhol alkalmazható, ráadásul egyáltalán nem bonyolult. Egyetlen feltétele, hogy már az ültetés előtt készítsünk egy tervet arról, hogy az egynyári zöldségek közül mit akarunk vetni és az hová kerüljön.

A vetésforgó szinte mindenhol beválik, és a legtöbb egynyári termény hozamát és egészségét elősegíti. Az évelő zöldségek (például a rebarbara és a spárga) viszont nem illeszkednek a vetésforgóba, velük külön kell számolni. Bizonyos egynyári növények, mint például az uborkafélék (cukkini, sütőtök, tökfélék, uborka), saláták (endívia, fejes saláta és cikória) és a csemegekukorica alapvetően termeszthetők bárhol, ahol helyet találunk nekik, csak időnként keressünk új helyet.

Tervezzük meg a vetésforgót, mielőtt a termesztési szezon elkezdődne, és jelöljük ki az ültetendő növények helyét az ágyásokban.

A vetésforgó előnyei

Talajtermékenység: A különböző növényeknek eltérnek a tápanyagigényeik. Az egyes zöldségek évente történő cseréje csökkenti annak az esélyét, hogy tápanyaghiány alakuljon ki a talajban, hiszen az egyes tápanyagszintek csökkenése így kiegyenlítődik. Természetesen a rendszeres trágyázásról így sem szabad megfeledkezni.

Gyomirtás: Egyes növények, mint például a burgonya és a tök, sűrű lombozatukkal vagy nagy leveleikkel elnyomják a gyomokat, így csökkentve a következő kultúrák gyomosodási problémáit és elősegítve termesztésük sikerességét.

Kártevők és betegségek elleni védekezés: A talajban élő kártevők és betegségek évről évre ugyanazokon a fajokon élősködnek. Ha a vetésforgóval váltogatjuk a termesztés helyét, a kártevők száma általában csökken abban az időszakban, amikor a gazdanövényeik nincsenek jelen, ami segít csökkenteni a spórák, betegségek, peték és kártevők számát. A vetésforgóval elkerülhető gyakori betegségek közé tartozik például a káposztaféléknél a gyökérgolyva és a hagyma szklerotíniás rothadása.

Hogyan kell a vetésforgót alkalmazni?

Ossza fel a veteményeskertet vagy a parcellát egyenlő méretű részekre (attól függően, hogy az egyes növényekből mennyit szeretne termeszteni), valamint egy extra részre az évelők számára, mint például a rebarbara és a spárga.

Csoportosítsa a növényeket az alábbiak szerint:

Káposztafélék: kelkáposzta, fejes káposzta, karfiol, karalábé, brokkoli, bimbós kel, kínai kel, retek.

Hüvelyesek: borsó, bab, lencse, csicseriborsó.

Hagymafélék: hagyma, fokhagyma, mogyoróhagyma, póréhagyma.

Burgonyafélék: burgonya, paradicsom (a paprikával és a padlizsánnal kevesebb a baj, és a vetésforgó bármelyik pontján termeszthetők).

Gyökérzöldségek: cékla, sárgarépa, fehérrépa, zeller, édeskömény, petrezselyem, paszternák és minden más gyökérnövény, kivéve a káposztafélék közé soroltakat.

Az ágyások egyes részeit minden évben eggyel arrébb kell helyezni, így például a káposztafélék követik a hüvelyeseket, a hagymát és a gyökérzöldségeket, a hüvelyesek, a hagyma és a gyökérzöldségek a burgonyát, a burgonya pedig a káposztaféléket.

Hároméves vetésforgó

Íme, egy hagyományos hároméves vetésforgó, amelyben a burgonya és a káposztafélék hangsúlyosak:

Első év

Első ágyás: burgonyafélék; második ágyás: hüvelyesek, hagymafélék és gyökérzöldségek; harmadik ágyás: káposztafélék

Második év

Első ágyás: hüvelyesek, hagymafélék és gyökérzöldségek; második ágyás: káposztafélék; harmadik ágyás: burgonya

Harmadik év

Első ágyás: káposztafélék; második ágyás: burgonyafélék; harmadik ágyás: hüvelyesek, hagymafélék és gyökérzöldségek

Négyéves vetésforgó

Ebben a négyéves vetésforgóban a burgonya és a káposztafélék kevésbé hangsúlyosak, de több hüvelyes (amelyek sok helyet foglalnak) és hagymaféle került bele:

Első év

Első ágyás: hüvelyesek; második ágyás: káposztafélék; harmadik ágyás: burgonyafélék; negyedik ágyás: hagymafélék és gyökérzöldségek

Második év

Első ágyás: Káposztafélék; második ágyás: burgonyafélék; harmadik ágyás: hagymafélék és gyökérzöldségek; negyedik ágyás: hüvelyesek

Harmadik év

Első ágyás: burgonyafélék; második ágyás: hagymafélék és gyökérzöldségek; harmadik ágyás: hüvelyesek; negyedik ágyás: káposztafélék

Negyedik év

Első ágyás: hagymafélék és gyökérzöldségek; második ágyás: hüvelyesek; harmadik ágyás: káposztafélék; negyedik ágyás: burgonyafélék

Fotó: Pixabay

Tavirózsa gondozás: tippek a látványos tavakhoz

2025. június 5. 16:10

Tavirózsával varázslatossá teheti kerti tavát – nemcsak szép, de segíti a tó ökológiai egyensúlyának fenntartását is.

Romantika a kertben: szívvirág ültetési tanácsok

2025. június 4. 11:10

A szívvirág bájos, nosztalgikus szépsége félárnyékos kertek romantikus éke lehet – ha jól választjuk meg a helyét és gondosan neveljük.

Futó jázmin a kertben: fajták és gondozási tanácsok

2025. június 3. 13:10

Illatos virágok, gyors növekedés, változatos formák – ismerje meg a futó jázminokat és gondozásuk alapelveit!

Madárbarát kert: itatóval a biodiverzitásért

2025. június 2. 11:10

Egy jól elhelyezett itatóval több madarat vonzhatunk kertünkbe – a látványos jelenlétük mellett a kártevőket is segítenek kordában tartani.

Megjelent a Nufarm 2021. évi termékkatalógusa

2021. január 15. 16:21

Letölthető a Nufarm növényvédelmi megoldások 2021, amelyből részletesen tájékozódhat cégünk termékpalettájáról, és az egyes növényvédő szerek pontos használati útmutatóját is megismerheti.

Égető kérdéseket tesznek fel a zöldborsó- és csemegekukorica-ágazat helyzetéről

2023. február 14. 09:34

Konferenciát szerveznek március elején, mely során a zöldborsó- és csemegekukorica-ágazat helyzetével, kihívásaival foglalkoznak.

Élelmiszerek népszerűsítését finanszírozza az Európai Unió

2018. október 23. 14:37

Az Európai Bizottság 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte – közölte az uniós bizottság.

Miért ízes a paradicsom?

2021. július 17. 07:36

A kutatócsoport által kifejlesztett új módszernek köszönhetően a pigmentkoncentrációk elemzése nagyszámú mintában, valamint más gyümölcsök és zöldségek esetében is sikerrel megoldható, amely információk hozzájárulhatnak nemesítési irányok kialakításához.