Gépinfo
Gépinfo

Az év magyar mezőgépe – Interjú Horváth Bencével

Az év magyar mezőgépe – Interjú Horváth Bencével

Agrofórum Online

A 29 díjazásra alkalmas gép közül az innovációs díjat a BUSA Bt. szabadalommal védett, egyedi megoldású KS-12 jelű sorközművelő kultivátora nyerte el.

Hol máshol adhatták volna át idén a „2015. ÉV MAGYAR MEZŐGÉPE” innovációs díjat, ha nem az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon szervezett szakmai konferencián. A Gépipari Tudományos Egyesület Mezőgépipari Szakosztálya, a NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézete, MTA Agrár- és Bioműszaki Tudományos Bizottsága ugyanis január 30-án a G pavilonban rendezett tanácskozást „Új innovációs eredmények a permetezőgépek fejlesztésében” címmel. A konferenciáról részletesen is olvashatnak IDE kattintva, ám most a győztes gépet mutatjuk be.

A 29 díjazásra alkalmas gép közül az innovációs díjat a BUSA Bt. szabadalommal védett, egyedi megoldású KS-12 jelű sorközművelő kultivátora nyerte el. A díjat Dr. Jóri István egyetemi tanár, a bírálóbizottság elnöke adta át. A termék fejlesztője Horváth Bence, akivel a B pavilonban levő standjukon beszélgettünk.

Agrofórum Online: Az idei év magyar mezőgépe a KS-12 jelű sorközművelő kultivátorotok lett. Miért különleges ez az eszköz?

Horváth Bence: Ezt a gépet én követtem el, ha szabad így fogalmazni. Az alapja már régóta ismert, kedvelt, hiszen kisebb szélességben már évek óta forgalmazzuk. A díjazott termék egy 12 soros változata a sorközművelő kultivátorunknak. A különlegessége az, hogy egy ekkora eszközzel nagyon macerás közlekedni, és erre kellett megoldást találnunk. A nagyobb gazdaságok többsége alapvetően 12 soros vetőgéppel vet, ezért kellett kifejlesztenünk egy hasonló nagyságú kultivátort. Viszont egy ekkora gép vagy túl nagyra csukódik, vagy egyből trélerre kell rakni. Ez pedig egy átdolgozott nap után nagyon nem hiányzik. A mi gépünk azonban rövid idő alatt 3,2 méteresre csukható össze.

Agrofórum Online: Csak ez jelentett kihívást?

Horváth Bence: Természetesen nem. Mint említettem, ez a kultivátor 8 sorosig már létezett. A 12 sorosnál azonban a nagy szélesség miatt a szilárdságra komoly hangsúlyt kellett fektetni. Ez fontos volt, hiszen a hátracsukott szárnyak jelentős súlyt képviseltek, így a kihívás abban rejlett, hogy azoknak a csapágyazása elég strapabíró legyen. Fontos volt, hogy az egész gépnek megfelelő szilárdsága legyen.

Agrofórum Online: Kiknek ajánljátok ezt a gépet? Kaptatok már visszajelzést?

Horváth Bence: Az biztos, hogy nem lesz egy tömegmodell, hiszen a nagygazdaságokat céloztuk meg vele. Aki viszont mindezidáig két darab 6 soros eszközzel dolgozott, annak jól fog jönni a szélesebb kivitel.

Agrofórum Online: Mekkora teljesítményű erőgéphez javasoljátok?

Horváth Bence: A 6 soros változathoz az MTZ kategória tökéletesen megfelelt, ami 70-80-100 lóerőt jelent. Ez a gép azonban kétszer olyan széles. A kiállításon látott darab és annak egy ikertestvére már elkelt, azokat 250 lóerős traktorok fogják húzni. Ha ennyi nem is szükséges, 160-180 lóerő mindenképpen indokolt, ráadásul az ikerkereket is ajánljuk.

Agrofórum Online: Mi más lenne az alapja ennek a gépnek is, ha nem a Busa Bt. régi nagy fejlesztése, a forgókapa…

Horváth Bence: Igen, a forgókapa egy „20 éves újdonságunk”. Régi történet, de még mindig van, aki nem ismeri. Ez a saját fejlesztés egy menetben képes elvégezni azokat a munkákat, amiket a hagyományos munkagépek csak külön-külön tudnak. A kiemelkedő rögaprító képessége révén akár négy, hagyományos géppel végzett menetet is helyettesíthet. A kiállításon bemutattuk a tavalyi demógépünket is. Rozsdásan, koszosan, úgy, ahogy a munkát befejezte, hogy ezzel is szemléltessük, mennyire kopásálló.

Agrofórum Online: Van más újdonságotok is?

Horváth Bence: Idén kampányjelleggel az esős időjárásra készülve gumihengert is bemutattunk a standon. Ez másoknál régóta létezik, de nálunk eddig nem volt. Most azonban mi is ráfejlesztettünk, hogy legyen a palettánkon olyan lezáró elem, amit esős időben is eredményesen lehet használni. Igazából eddig is kísérletezgettünk vele, de ennyire nem volt erős a motiváció, mint az utóbbi időszakban. Most a csapadékos időjárás kapcsán kínáljuk opcióként, hogy a használati lehetőségeket ki tudjuk szélesíteni.

Agrofórum Online: Kaptatok már visszajelzéseket?

Horváth Bence: A kiállításon többen érdeklődtek a gumihenger iránt, van olyan partnerünk is, aki rendelt a már meglévő gépéhez. De olyan is akadt, akit ezzel sikerült meggyőznünk, és gumihengerrel vásárol munkagépet.

Sok sikert kívánok a továbbiakhoz, köszönöm a beszélgetést!

(Gribek Dániel – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ők nyerték a Fliegl Abda Kft. év kereskedői díját – Rekorderedmények a mezőgazdasági eszközök értékesítésében

2024. április 18. 16:10

A Fliegl Abda Kft. minden évben fontosnak tartja, hogy kiemelje és díjazza legeredményesebb kereskedőinek a munkáját. Közel tíz éve támogatása jeléül minden évben egy saját kivitelezésű díjjal és egy oklevéllel teszi eme közösen elért sikert emlékezetessé.

Átadásra került az 1000. eladott Tempo Magyarországon!

2024. április 18. 14:10

A Väderstad magyarországi leányvállalata egy újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. Az 1000. Carrier, majd 1000. Rapid és a 6000. Magyarországon értékesített Väderstad munkagép után, 2024. április 4-én ünnepélyesen átadta a Magyarországon értékesített 1000. Tempo szemenkénti vetőgépet, mely egy 750 mm-es sortávú, 12 soros Tempo L.

Ilyen lesz a debreceni BMW!

2024. április 17. 13:10

A BMW Group új tanulmányautója első ízben enged betekintést a Neue Klasse modellgeneráció SAV karosszériaváltozatába.

Skoda Epiq: itt az új elektromos városi SUV!

2024. április 16. 11:10

A Skoda AUTO közzétette tisztán elektromos, akkumulátorhajtású (BEV), városi SUV-crossover modelljének nevét, valamint az újdonságra első betekintést kínáló dizájntanulmányát.

Ami késik, nem múlik - Tudósítás az állami növényfajta elismerést tanúsító oklevelek átadásáról

2018. március 2. 17:00

Megkésett, de ma is aktuális beszámoló az állami növényfajta elismerést tanúsító oklevelek átadásáról.

A koronavírus miatt lemondták az AgrárgépShow-t

2020. szeptember 24. 07:16

A MEGFOSZ elnöksége egyhangúlag úgy döntött, hogy 2021-ben nem rendezi meg az Agrárgépshow-Budapest kiállítást. A program évek óta szerves, meghatározó részét képezi Magyarország legnagyobb agrárkiállításának, az AGROmashEXPO-nak, amit minden év januárjában tartanak meg Budapesten.

Így látjuk az AGROmashEXPO-t – képekben

2023. január 25. 20:08

Január 25-én megnyitotta kapuit hazánk legjelentősebb agrárrendezvénye. Az AGROmashEXPO és AgrárgépShow a hagyományokhoz híven idén is a HUNGEXPO területén rendezkedett be.

Március második félében a Solvitis jó megoldás lehet a foszforhiányos repcében

2018. március 2. 18:10

A készítmény magas foszfortartalma polifoszfát formában van jelen, ami gyors, ugyanakkor elnyújtott felvételt tesz lehetővé.