Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

A jelenlegi időjárás a növényeknek és a károsítóknak egyaránt kedvez

A jelenlegi időjárás a növényeknek és a károsítóknak egyaránt kedvez

Agrofórum Online

Az átlagosnál hűvösebb május után nyáriasan meleg június köszöntött a mezőgazdaságra. A kellemes meleg és a jelenlegi bőséges vízellátottság hatására a növények intenzív hajtásnövekedésbe kezdtek. A jelenlegi időjárás nemcsak a növényeknek, hanem a betegségeknek és a kártevőknek is egyaránt kedvez, ezért bőségesen akad növényvédelmi tennivaló.

Kiváló példa erre a szőlő, mely fejlettségben eddig jócskán elmaradt a korábbi években megszokottnál, ugyanakkor igen heterogén a növekedése még azonos fajtán belül is. Egyes fajtákon már megkezdődött a virágzás, de még találhatók fejletlen fürtkezdemények. Az áprilisi szárazságban csak a lisztharmat veszélyeztette a szőlőt, most egyszerre támad a peronoszpóra, a szürkerothadás és a lisztharmat.

Kártevők közül a korábbi igen intenzív tarka szőlőmoly rajzás mellett sok szőlőiloncát fognak a feromon csapdák. Mellettük kis számban ugyan, de jelen van a nyerges szőlőmoly és a szőlő aknázó fényesmoly is. Megkezdődött az amerikai szőlőkabóca lárvakelése, jelenleg a lárvák zöme L1-es lárvafokozatú. A szőlő ültetvénybe kihelyezett sárga színű ragacsos fogólapokkal kövessük figyelemmel a kabócák fejlődését, az optimális védekezési időpont meghatározása érdekében. A mezőgazdasági kormányzat ebben az évben is nyújt vissza nem térítendő állami támogatást az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez, mert ez a kártevő a vektora a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségnek, mely karantén károsítónak minősül hazánkban is.

Szőlő sárgalapos csapdázás

A gyümölcsösökben károsító gyümölcsmolyok közül tömegesen rajzik a szilvamoly, de bőséges a fogás barackmolyból és keleti gyümölcsmolyból is. Almásokban az almamoly mellett fognak a csapdák almamagmolyt, dióban pedig dió aknázó fényesmolyt.

Május utolsó napjaiban elkezdődött a selyemfényű puszpángmoly repülése is. Most még csak néhány egyed a napi fogás, de hamarosan erősebbé válik a rajzás. A lepkéket nemcsak a feromon csapdák fogják, hanem jól repül az esti lámpafényre is, a kártevő könnyedén felismerhető jellegzetes szárnyrajzolata alapján.

Selyemfényű puszpángmoly

Inváziós kártevőnk, az amerikai lepkekabóca lárvái jelenleg L1-L2-es fejlettségűek. Rendkívül széles tápnövény köre miatt már most is nagyon sok növényen szívogatnak.

Amerikai lepkekabóca imágó

A kiültetett káposztaféléken nagy tömegben telepedett meg az üvegházi és a mezei molytetű. A növényekhez hozzáérve felhőként röppennek fel, majd telepszenek vissza a növényekre. Igen nehéz az ellene való védekezés, különösen házi kerti körülmények között, gyérítésre kiválóan megteszi a sárga színű ragacsos fogólap, melyre jól repül a kártevő.

Moníliás cseresznye

Cseresznyében és meggyben a korai fajták már érnek. A sok eső és az elmaradt védekezések miatt már most igen jelentős a moníliás gyümölcsrothadás. A később érő fajtákat még van lehetőség megóvni a kórokozótól, de sürgősen cselekedni kell. Egyúttal védekezzünk a cseresznyelégy, valamint a hajtásvégeken jelentkező fekete levéltetvek ellen is, az élelmezés egészségügyi várakozási idő betartása mellett.

Folyamatosan fertőz a kalászfuzáriózis

2019. június 19. 04:47

Kártevők közül a vetésfehérítő bogarak már bábozódnak, egyre több a gabonaszipoly a kalászokon, de gyakori a gabonapoloska is.

Már tömegesen szaporodnak a molytetvek

2019. június 18. 08:37

A borsót most az akácmoly és a borsómoly veszélyezteti, még a zöldborsó állományokban is, a termés megrágásával.

Fokozottan kell ellenőrizni a szóját!

2019. június 13. 09:25

Növényorvos kollégák jelezték az ország déli és keleti tájegységeiből, hogy az Észak-Afrikából migráló bogáncslepke (Vanessa cardui) imágóinak tömeges rajzása figyelhető meg.

Támadásba lendült a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska

2019. június 12. 10:37

A moníliás fertőzés mellett intenzíven rajzik a cseresznyelégy, ami még képes a zsendülésben levő gyümölcsöket megfertőzni, valamint megjelentek az első levéltetű kolóniák a cseresznye és meggyfák hajtásvégein.

Rengeteg a tenni való a gyümölcsösben - ha szüretelni is akarunk

2019. március 27. 04:36

Az átlagosnál melegebb időjárás hatására teljesen virágba borult a kajszi, megkezdte virágzását az őszibarack, zöldbimbóban a cseresznye, meggy, szilva.

Mezei pocok, levéltetvek és kabócák károsítanak a vetésekben

2018. október 31. 09:10

A vetésekbe rendületlenül folytatódik a mezei pocok betelepedés és a fejlettebb vetésekben már megjelentek a gabona levéltetvek és a kabócák is.

Itt az utolsó pillanat a metszés befejezésére

2019. március 13. 08:28

Az elmúlt héten folytatódott a tavasziasan enyhe idő, de a szárazság aggasztóan súlyos továbbra is. A kisebb csapadékok nem enyhítettek a talajok nedvességhiányán, az eddig eltelt két és fél hónapban 100-150 mm az elmaradt csapadék.

Terjed a drótféreg kártétel a napraforgó és kukorica kultúrákban

2019. június 4. 09:03

A kórokozók és kártevők számára kedvező időjárásban növényvédelmi teendő bőségesen akad.