Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Elhúzódik a repcedarazsak rajzása

Elhúzódik a repcedarazsak rajzása

Agrofórum Online

Az elmúlt hét időjárását a nagyfokú bizonytalanság jellemezte. A hőséget időnként nyári záporok, zivatarok zavarták meg kiszámíthatatlan területi eloszlásban és mennyiségben. Az ország több térségében a kialakult zivatargócokban jelentős anyagi károkat okozott a jégeső. Másutt a lehullott csapadék nagysága nem pótolta a napi párolgással elvesző nedvességet, így gondot okozhat a vetőágy készítés az őszi káposztarepce számára, viszont kedvező a napraforgó és a rövid tenyészidejű kukorica éréséhez. Tart a napraforgó deszikkálása, illetve néhány helyen belevágtak a 300-as FAO számú kukorica táblákba.

A kukoricamoly 2. nemzedékének rajzása lefutóban van, ugyanis a csapdák egyre kevesebb lepkét fognak. A növények fertőzöttsége országszerte meglehetősen magas, nem ritkaság a 30-50%-os tőfertőzöttség, így erősen szeles betakarítás esetén sok törött kukorica szárral kell számolnia a gazdáknak.

Kukoricamoly kártétele

Egyes, vékonyabb szárú kukoricák esetében egyébként is lehetséges szártörés, ezt a hajlandóságot tovább erősíti a molyfertőzés. Mint a korábbi években, így most is nagy jelentősége lesz az alapos szárszecskázásnak a jövő évi molykár mérséklésében. Az amerikai kukoricabogár populáció erőteljesen lecsökkent, már kevés vándorló bogarat lehet látni, viszont több térségben emelkedett a gyapottok bagolylepke egyedsűrűsége. Az imágó létszám most egyaránt áll vándorló egyedekből és helyben kifejlődött lepkékből. Mindez figyelmeztet arra, hogy az érőfélben levő kukoricán és más növényeken, főként zöldségféléken a közeljövőben erősödő mértékű hernyókártételek alakulhatnak ki.

Gyapottok bagolylepke hernyójának kártétele

Az őszi káposztarepce árvakelések szomszédságában a repcedarázs 2. nemzedékének elhúzódó rajzása zajlik. A korábban kikelt álhernyók most még csak az árvakeléseken károsítanak, de a rajzás elhúzódó jellege miatt a későbbiekben repülő darazsak tojásaikat a kelő repcére fogják rakni. A korai kártételek kivédésében sokat fog számítani a rovarölő szeres vetőmagcsávázás, illetve a kikelt vetések állományvédelme.

A napokban, illetve szeptember elején fog tetőzni a parlagfű virágzása, így fokozódó pollenszóródással kell számolni az arra érzékeny embereknek. A napraforgó deszikkálása valamelyest csökkenti ugyan a fertőzött terület nagyságát, de rengeteg a kaszálatlan útmenti terület, és aggasztó mértékű az ápolatlan kalászos gabona- és repcetarló. Az itt kikelt parlagfű már szintén virágzik, így tovább növeli a pollenkoncentrációt a levegőben.

Parlagfű búzatarlón

Hatalmas károkat okoz a vetési bagolylepke hernyója

2019. szeptember 17. 13:33

Némileg csökkent az ázsiai márványos poloska aktivitása, de mellette a zöld vándorpoloska minden fejlődési alakja szívogat.

Meghatározó a mezei pocok fertőzöttség - védekezzünk ellenük!

2019. szeptember 17. 08:03

A hűvösebb éjszakák több kártevő rajzását megállították vagy pedig lecsökkentették. a szárazabbra fordult időben elsősorban a kártevők támadására kell koncentrálni a növényvédelemben.

Veszély leselkedik az elvetendő gabonafélékre - jelentős fertőzések az árvakeléseken

2019. szeptember 11. 11:53

Elemi szükséglet lett volna az árvakelések korábbi felszámolása a fertőzési lánc megszakítása érdekében. Ha ez elmaradt, számolni kell a korai fertőzés veszélyével, és fel kell készülni a többszöri védekezésre.

Sok a beteg, károsított diófa - napégés, almamoly és nyugati dióburoklégy okozzák a legtöbb problémát

2019. szeptember 11. 10:10

Növényvédelmi szempontból az esős időjárás és a tartós harmatképződés elősegíti a kórokozók egy részének fejlődését, de még számos kártevő is képes károkat okozni.

Indokolt a nitrogén újbóli adagolása, jöhetnek a sárga rovarcsapdák is

2019. február 18. 10:52

A tavaszodás egyre biztosabb jele, hogy megjelentek a mezőgazdasági traktorok a határban. Bár még talajmunkát nem lehet végezni, de a tavaszi fejtrágyázás már megkezdhető.

Szinte minden gyümölcsöt veszélyeztet a keleti gyümölcsmoly

2019. augusztus 20. 14:33

Az almamoly továbbra is folyamatosan rajzik, nem különíthető el, hogy valójában a mostani hányadik nemzedék lehet. Más gyümölcsökön szintén repked a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly.

Szőlő: van ahol a feketerothadás szüretel

2018. július 12. 05:50

Kertészeti kultúrákban a csapadékosabb vidékeken a hosszú ideig tartó levélnedvesség igen kedvező feltételeket teremt az alma- és körtevarasodás fertőzés terjedéséhez. A betegség egyaránt veszélyezteti a lombozatot és a gyümölcsöket.

Szép lenne a kukorica, de pusztítja a mezei vad

2018. július 18. 04:05

Az elmúlt hét száraz időjárása felgyorsította az őszi búza aratását, és amint végeznek vele, folytatódhat a rozs, a tavaszi árpa és a zab betakarítása. Csapadékosabb helyeken a kint levő búza kalászain megjelent a korompenész tünete.