Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Elhúzódik a repcedarazsak rajzása

Elhúzódik a repcedarazsak rajzása

Agrofórum Online

Az elmúlt hét időjárását a nagyfokú bizonytalanság jellemezte. A hőséget időnként nyári záporok, zivatarok zavarták meg kiszámíthatatlan területi eloszlásban és mennyiségben. Az ország több térségében a kialakult zivatargócokban jelentős anyagi károkat okozott a jégeső. Másutt a lehullott csapadék nagysága nem pótolta a napi párolgással elvesző nedvességet, így gondot okozhat a vetőágy készítés az őszi káposztarepce számára, viszont kedvező a napraforgó és a rövid tenyészidejű kukorica éréséhez. Tart a napraforgó deszikkálása, illetve néhány helyen belevágtak a 300-as FAO számú kukorica táblákba.

A kukoricamoly 2. nemzedékének rajzása lefutóban van, ugyanis a csapdák egyre kevesebb lepkét fognak. A növények fertőzöttsége országszerte meglehetősen magas, nem ritkaság a 30-50%-os tőfertőzöttség, így erősen szeles betakarítás esetén sok törött kukorica szárral kell számolnia a gazdáknak.

Kukoricamoly kártétele

Egyes, vékonyabb szárú kukoricák esetében egyébként is lehetséges szártörés, ezt a hajlandóságot tovább erősíti a molyfertőzés. Mint a korábbi években, így most is nagy jelentősége lesz az alapos szárszecskázásnak a jövő évi molykár mérséklésében. Az amerikai kukoricabogár populáció erőteljesen lecsökkent, már kevés vándorló bogarat lehet látni, viszont több térségben emelkedett a gyapottok bagolylepke egyedsűrűsége. Az imágó létszám most egyaránt áll vándorló egyedekből és helyben kifejlődött lepkékből. Mindez figyelmeztet arra, hogy az érőfélben levő kukoricán és más növényeken, főként zöldségféléken a közeljövőben erősödő mértékű hernyókártételek alakulhatnak ki.

Gyapottok bagolylepke hernyójának kártétele

Az őszi káposztarepce árvakelések szomszédságában a repcedarázs 2. nemzedékének elhúzódó rajzása zajlik. A korábban kikelt álhernyók most még csak az árvakeléseken károsítanak, de a rajzás elhúzódó jellege miatt a későbbiekben repülő darazsak tojásaikat a kelő repcére fogják rakni. A korai kártételek kivédésében sokat fog számítani a rovarölő szeres vetőmagcsávázás, illetve a kikelt vetések állományvédelme.

A napokban, illetve szeptember elején fog tetőzni a parlagfű virágzása, így fokozódó pollenszóródással kell számolni az arra érzékeny embereknek. A napraforgó deszikkálása valamelyest csökkenti ugyan a fertőzött terület nagyságát, de rengeteg a kaszálatlan útmenti terület, és aggasztó mértékű az ápolatlan kalászos gabona- és repcetarló. Az itt kikelt parlagfű már szintén virágzik, így tovább növeli a pollenkoncentrációt a levegőben.

Parlagfű búzatarlón

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei

2019. november 13. 13:47

A drótféreg és cserebogár pajor fertőzöttséggel a jelenlegi helyzetben hosszabb távon, így 2020- évben is fokozottan számolni kell, ezért minden eszközt fel kell használni az imágó- és lárvakártételek csökkentése érdekében.

Már most megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi növényvédelemre

2019. november 6. 16:09

Az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a terület talajlakó kártevő fertőzöttségét, de hasznos támpont a felszedett termés egészségi állapota.

Erős a levéltetvek kártétele - nagy az esélye a vírusfertőzések átadásának

2019. november 5. 06:37

A növények fejlődésével párhuzamosan az őszi káposztarepcében, az árpában és a búzában egyaránt erős levéltetű-fertőzés kialakulásának lehetünk szemtanúi.

Rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga

2019. október 30. 04:36

Az eddigi kerti munkák szomorú tapasztalata, hogy rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga, azok közül is a spanyol csiga.

Még nagyobb veszélyben a vadgesztenyék és rajzik a cserebogár is

2019. április 10. 04:48

A gyümölcstermő növények túlnyomó többsége már virágba borult, csak a birs és a naspolya nem bontotta ki szirmait.

Meghatározó a mezei pocok fertőzöttség - védekezzünk ellenük!

2019. szeptember 17. 08:03

A hűvösebb éjszakák több kártevő rajzását megállították vagy pedig lecsökkentették. a szárazabbra fordult időben elsősorban a kártevők támadására kell koncentrálni a növényvédelemben.

Egyre nagyobb tömegben támad az amerikai lepkekabóca

2018. június 28. 06:04

A kertészeti kultúrák közül a meggytermesztés értékesítési gondjai mellé néhány térségben növényvédelmi probléma is társult.

Lótücsök tizedeli a palántákat

2019. április 30. 11:55

A növények fenológiai fejlődésükben előbbre járnak az ilyenkor megszokotthoz képest.