őszi káposztarepce

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Már ültethető a burgonya, de nem mindegy, hogyan

2019. április 9.

Változékony eloszlásban életmentő eső hullott, 10-15 mm főként a Dunántúlon és az Dél-Alföldön, másutt kevesebb esett. Ez azt jelenti, hogy továbbra is maradt a szárazság.

Szakcikkek / Növényvédelem

Amistar Sun – a sikeres és nyereséges repcetermesztés kulcsa

2019. április 5.

Az intenzív módon őszi káposztarepcét termesztő gazdálkodók körében köztudott tény, hogy a magas és nyereségesen értékesíthető terméshozam elérése a tenyészidőszak során szigorú technológiai fegyelem betartását követeli meg.

Szakcikkek / Növényvédelem

Veszélyes kártevők: Repcefénybogár

2019. március 29.

A repcefénybogár kártevővé nyilvánításán mintegy fél évszázadon át vitatkoztak. Az 1800-as évek derekán és végén, kifejezetten veszélyes kártevőként említették, majd az 1900-as évek elején a szakemberek megosztottá váltak.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Borsó: a vontatott kelés kedvez a csipkéző bogaraknak

2019. március 19.

Március második dekádjában folytatódott az igen változékony, de továbbra is csapadékmentes időjárási periódus. A meteorológiai előrejelzések szerint a hőmérsékleti változékonyság mellett a közeljövőben sem várható jelentősebb mennyiségű eső.

Szakcikkek / Növényvédelem

Kockázatok és nehézségek a repce tavaszi klórpirifoszos kezelésének időzítésében

2019. február 26.

Az őszi káposztarepce tavaszi növényvédő szeres kezelései során gyakran használunk olyan rovarölő szert, ami a méhekre mérsékelten, vagy éppen kifejezetten veszélyes. Ezeknek a készítményeknek az engedélyokirata a kijuttatás legutolsó időpontját is meghatározza.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Már indokolt a védekezés a repcében

2019. február 25.

A február utolsó dekádjában jelentkező télies lehűlés az éjszakai fagyok mellett nem hozott nagyobb mennyiségű csapadékot, így tovább folytatódott a talajok felső rétegének száradása.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Indokolt a nitrogén újbóli adagolása, jöhetnek a sárga rovarcsapdák is

2019. február 18.

A tavaszodás egyre biztosabb jele, hogy megjelentek a mezőgazdasági traktorok a határban. Bár még talajmunkát nem lehet végezni, de a tavaszi fejtrágyázás már megkezdhető.

Szakcikkek / Növényvédelem

Hatékony védekezés a repceszár-ormányos ellen

2019. február 11.

Az őszi káposztarepce tavaszi rovarvédelme a szárormányosok elleni kezeléssel kezdődik. Amikor 4-5 napon keresztül 9-10 °C fölé emelkedik a nappali hőmérséklet, megindul a szárormányosok betelepülése féltett kultúránkba.

Szakcikkek / Gyomirtás

Az őszi káposztarepce gyomirtásának sarokpontjai

2019. január 27.

Mint minden kultúrnövény, így a repce esetében is igaz, hogy azok a gyomok okozzák a legnagyobb terméskiesést, melyek együtt kelnek vele. Mindig akkor járunk el helyesen, ha az első adandó alkalommal végrehajtjuk a gyomirtást.

Szakcikkek / Növényvédelem

Peronoszpóra fajok jelentősége szántóföldi kultúrákban

2019. január 23.

A szerző célja, hogy a peronoszpóra eredetű betegségeken belül felhívja a figyelmet és ismertesse a szóján (Glycine max) károsító Peronospora manshurica, valamint az őszi káposztarepcét (Brassica napus L. convar. napus) és az olajretket (Raphanus sativus var. oleiferus) fertőző Peronospora parasitica kórokozó gombafajok jelentőségére, bemutatva tüneti megjelenésüket és a védekezési lehetőségeket.