Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Erősödött a lisztharmat terjedése és megjelent a varasodás is

Erősödött a lisztharmat terjedése és megjelent a varasodás is

Agrofórum Online

Az elmúlt hét folyamán tovább folytatódott a száraz, átlagos hőmérsékletű időjárás. Kisebb-nagyobb mennyiségű eső volt ugyan országszerte, de ez a mennyiség közel sem pótolta a január óta folyamatosan emelkedő csapadékhiányt, legfeljebb arra volt jó, hogy átmeneti frissülést hozzon és néhány nedvességigényes kórokozó első tüneteit előhozza. A gyakran viharos szél tovább szárítja a talajokat, sok a porverés és a defláció a könnyű talajokon.

Az alma intenzív hajtásnövekedése és gyümölcsnövekedése mellett tovább erősödött a lisztharmat primer tüneteinek a terjedése. A kisebb esők elegendők voltak a varasodás első tüneteinek a megjelenéséhez. Ha csapadékosabb idő lenne, a fertőzés további terjedése rohamosabbá válna. A levélaknázó molyok többsége most nem rajzik, néhol gyengén rajzik a lombosfa fehérmoly. Az almamoly esetében viszont továbbra is közepes mértékben, de egyenletesen repülnek a feromoncsapdákba a hím egyedek. A levéltetű-fertőzés a hajtásvégeken gyenge mértékben tovább emelkedett.

Alma ventúriás varasodása

Az érzékeny meggyfajtákon fokozódott a virág- és hajtásfertőző monília megbetegedés tünete, sok az elhalt hajtás és vessző a fákon. Többfelé a meggy- és cseresznyefákon táplálkozik az aranyos virágbogár. A kártevő a májusi cserebogárhoz hasonló levélrágást okoz. Ez utóbbi kártevő befejezte rajzását, most rakják petéiket a talajba rajzási helyeiken, illetve a környező szántóterületeken.

Aranyos virágbogár

Az első cseresznyelegyeket már megfogta a sárga ragacsos fogólap, ezért a fogólapokat érdemes mindenhová kihelyezni. A legyek peterakásának kezdete 10-15 nap múlva várható, de a gyakorlati tapasztalatok szerint a rajzás és a tojásrakás is elhúzódó lesz.

Cseresznyelegyek a színcsapdákban

A gyümölcsmolyok közül továbbra is a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly rajzása a tömeges, a többi kártevőé most gyenge, vagy szünetel. Körtefákon és szőlőn a szivarsodró eszelény jellegzetes tüneteit lehet megfigyelni.

Szivarsodró eszelény körtén

Dión a most fejlődő leveleken már megjelent a szemölcsös gubacsatka kárképe, némely levél a fertőzéstől vöröses árnyalatú színt vett fel. A szemölcsös gubacsatka fertőzését hamarosan követni fogja a nemezes gubacsatka is.

Szemölcsös gubacsatka dión

A szőlőültetvényekben a szárazság kedvez a levélatka-fertőzés további erősödésének. A 25-40 cm-es hajtások között sok a gyengén fakadó rügy, melynek részbeni oka az erős atkafertőzés. A déli tájegység ültetvényeiben megjelent a lisztharmat-fertőzés primer tünete a leveleken, viszont peronoszpórás leveleket még nem látni. A lisztharmat- és az atkafertőzés blokkolására használt kénnel most jó hatást lehet elérni. Csapadékosabb körzetekben egyre több feketerothadásos levélfoltot lehet megfigyelni. A kezdeti világossárga foltok egy része már megbarnult és megtalálható a foltokban a kórokozó szaporítóképlete. A tarka szőlőmoly első nemzedékének a rajzása megállt, a lárvák kelnek, figyeljük a szőlőfürtök fertőzöttségét, és szükség esetén védekezzünk a kártevő ellen!

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rengeteg a mollyal fertőzött kukoricatő – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 17. 13:10

A fertőzött tövek országos szinten helyenként elérik a 20%-os szintet, miközben jelenleg szünetel a kukoricamoly rajzása.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 10. 08:40

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű, viszont a lárvák (L3-L4) megkezdték a szárba a befurakodást.

Növényvédelmi előrejelzés: a csapadékhiány a legnagyobb probléma

2020. április 21. 09:17

Amennyiben az elvetett növények rövid időn belül nem kapnak nagyobb mennyiségű csapadékot, gondok lesznek az egyöntetű keléssel és a kelés előtti gyomirtások eredményességével.

A szokásosnál is nagyobb a gyapottok bagolylepke fertőzés

2021. augusztus 17. 10:24

Augusztus második hetében sem változott lényegesen az időjárás, maradt a 30 Celsius fok feletti nappali hőmérséklet, éjszakára pedig csupán 20 fok körülire csökkent. Csapadék alig esett, a lehullott eső zivatargócokban okozott károkat. Minden növény szenved az aszálytól, a kapásnövények többségénél az alsó levelek leszáradása már kritikus mértéket ért el. A rendkívül erős UV-sugárzás még a kimondottan fényigényes növényeken is napégéses tüneteket idéz elő. A talajoknak nemcsak a felső, hanem az alsóbb rétegei is kiszáradtak, emiatt a tarlóhántás, a tarlóápolás és a repcevetéshez szükséges talajműveletek nehezen végezhetők el megfelelő minőségben.

Közeleg az amerikai kukoricabogár kelésének az időpontja

2020. május 27. 09:39

Az elmúlt héten tovább folytatódott a május végéhez képest kissé hűvösebb, változékony időjárás. Jelentősebb mennyiségű csapadék sehol sem esett, maradt az országos aszály, ami látható nyomokat hagy, elsősorban a kalászos gabonákon, de nem kíméli a többi növénykultúrát sem. A szárazság gátolja a betegségek többségének terjedését, néhány rovarkártevő viszont akadály nélkül károsít.

Támad a monília, a tafrina - veszélyben a gyümölcsösök

2019. május 28. 08:30

A korábbi hetek csapadékos időjárása kedvezően hatott a kertészeti növénykultúrák állapotára, bár a fejlődésben szerzett korábbi lépéselőny a hűvösebb idő miatt elveszett. A mostani fenológiai állapot a sokéves átlagot idézi. Növényegészségügyi szempontból fokozott figyelmet érdemelnek a kártevők és a betegségek egyaránt.