Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Ha csapadékosra fordul az idő, fertőzni fog a tafrinás levélfodrosodás

Ha csapadékosra fordul az idő, fertőzni fog a tafrinás levélfodrosodás

Agrofórum Online

Gyümölcsösökben már szinte minden növény metszhető, sőt igyekezni is kell, mert néhány faj rövid időn belül fakadni fog. A metszés lezajlása után meg kell kezdeni a lemosó permetezéseket. A kiválasztandó készítményt a fertőzéshez kell igazítani.

Alaphelyzetben a rezes-kénes lemosás elegendő, de vértetű, pajzstetű, erős atkafertőzés esetén jobb, ha olajos lemosó szereket használunk. A levágott gallyakat legjobb, ha helyben felaprítjuk, és elterítjük a gyümölcsösben, bomlás után tápanyag lesz belőle. Szórjuk ki a műtrágyákat, hogy legyen idő a bemosódásra.

Rezes permetezéssel a tafrinás levélfodrosodás ellen

Növényvédelmi szempontból az őszibarack ilyenkor különösen veszélyes tud lenni, különösen, ha csapadékosra fordulna az idő. A tafrinás levélfodrosodás ekkor képes fertőzni, ezért akár a metszési munkák előtt is el kell végezni a preventív jellegű rezes permetezést, nehogy a kórokozó a rügypikkelyen keresztül behatoljon a levélkezdeményekhez. Szükség esetén, akár több védekezés is indokolt lehet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reped és rothad a cseresznye és a meggy – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 13. 10:10

Az egymással érintkező gyümölcsök azonnal megfertőzik egymást. Védekezésre csak a később érő fajtáknál van lehetőség.

Mi lesz a jégveréssel letarolt állományokkal? – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. június 11. 17:10

Az őszi kalászos gabonák érése felgyorsult, az árpa az aszályos tájegységekben aratásra érett, de a búza is a viaszérés állapotában van.

Fokozódott a varasodás fertőzésének esélye - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 5. 09:40

Az alma- és körteültetvényekben a varasodás-fertőzés terjedési veszélye az elmúlt napok esőzései miatt jelentősen megnőtt.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye

2024. június 4. 14:40

Megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye, hiszen a „dunsztos” környezet kiválóan alkalmas a kórokozó inkubációjára.

A Bayer meghozta a döntést: nem kérvényezi az imidakloprid rovarölő hatóanyag megújítását

2020. február 8. 09:38

A Bayer közlése szerint a döntést nem volt könnyű meghozni. A vállalat minden tőle telhetőt megtett azért, hogy bemutassa, a hatóanyagot tartalmazó termékek mekkora jelentőséggel bírnak.

Parlagfű: mikor és hogyan védekezzünk ellene?

2019. május 25. 15:36

Ma már nem kétséges, hogy a parlagfű elleni védekezés csak kaszálással nem oldható meg. Az összeállításban választ találnak arra a kérdésre, hogy miért szaporodott el a parlagfű, továbbá melyek a hatékony védekezés sarokkövei.

Kevesebb hatóanyag, új károsítók – a gyümölcsösök növényvédelmének időszerű kérdései

2019. március 28. 10:16

Hogyan lehet jó eredményeket elérni a gyümölcstermesztésben akkor, amikor a növényvédelem lehetőségei csökkennek, a kertészeti kultúrák növényvédelme egyre nehezebbé válik?

Nehezen lehet védekezni a pettyes szárnyú muslica ellen

2018. július 24. 08:20

A fajnak kialakult egy olyan képessége, hogy az élő gyümölcsbe rakja be a tojását, és abban fejlődik ki, ezért a gyümölcs nagyon hamar megromlik.