Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Ha csapadékosra fordul az idő, fertőzni fog a tafrinás levélfodrosodás

Ha csapadékosra fordul az idő, fertőzni fog a tafrinás levélfodrosodás

Agrofórum Online

Gyümölcsösökben már szinte minden növény metszhető, sőt igyekezni is kell, mert néhány faj rövid időn belül fakadni fog. A metszés lezajlása után meg kell kezdeni a lemosó permetezéseket. A kiválasztandó készítményt a fertőzéshez kell igazítani.

Alaphelyzetben a rezes-kénes lemosás elegendő, de vértetű, pajzstetű, erős atkafertőzés esetén jobb, ha olajos lemosó szereket használunk. A levágott gallyakat legjobb, ha helyben felaprítjuk, és elterítjük a gyümölcsösben, bomlás után tápanyag lesz belőle. Szórjuk ki a műtrágyákat, hogy legyen idő a bemosódásra.

Rezes permetezéssel a tafrinás levélfodrosodás ellen

Növényvédelmi szempontból az őszibarack ilyenkor különösen veszélyes tud lenni, különösen, ha csapadékosra fordulna az idő. A tafrinás levélfodrosodás ekkor képes fertőzni, ezért akár a metszési munkák előtt is el kell végezni a preventív jellegű rezes permetezést, nehogy a kórokozó a rügypikkelyen keresztül behatoljon a levélkezdeményekhez. Szükség esetén, akár több védekezés is indokolt lehet.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (4. rész)

2019. december 4. 15:53

2019-ben is a spanyol csupaszcsiga okozta a legnagyobb károkat a csigafajok közül, de a tavaszi időszakban, kezdetben a különböző házas csigák is megkeserítették a kerttulajdonosok életét.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (3. rész)

2019. november 26. 14:02

A vetési bagolylepke hernyó alakban telel át, így a magas hernyópopuláció már tavasszal, korábban ritkán látott károkat okozott a kukorica és napraforgó kultúrákban.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (2. rész)

2019. november 20. 12:07

2019-ben a száraz és enyhe tél kedvezett a mezei pocok szaporodásának. Az Alföld és a Dunántúl túlnyomó többségén a fertőzöttség elérte a veszélyes mértékű, 2 darab/100 négyzetméter szintet.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei

2019. november 13. 13:47

A drótféreg és cserebogár pajor fertőzöttséggel a jelenlegi helyzetben hosszabb távon, így 2020- évben is fokozottan számolni kell, ezért minden eszközt fel kell használni az imágó- és lárvakártételek csökkentése érdekében.

Kötelező bejelenteni időszakos műszaki felülvizsgálatra a növényvédelmi gépeket!

2019. október 22. 09:03

Az uniós előírás szerint az árutermelésben, illetve szolgáltatásban alkalmazott permetező gépet, valamint a növényvédő szerek kijuttatásához használt berendezéseket és tartozékokat 3 évenként kötelező felülvizsgálni.

Miért kell eltávolítani a fákról a gyümölcsmúmiákat?

2019. szeptember 9. 13:11

G. Szabolcs kérdése: Miért kell eltávolítani a fákon maradt összeaszalódott gyümölcsöket, gyümölcsmúmiákat?

Egy különleges évjáratot követ egy másik… - Milyen volt a szőlő növényvédelme 2019-ben eddig?

2019. augusztus 12. 04:36

A növényvédelmi szezon a „célegyenesbe” fordult. A szürkepenész elleni védekezések már fürtzáródás előtt elkezdődtek, de az időjárás előrejelzés alapján fontos a megfelelő fürthigiénia fenntartása és a megfelelő zöldmunka elvégzése.

Összhangban a kukorica igényeivel

2018. április 26. 08:33

A szántóföldi munkák később kezdődtek ebben az évben, várhatóan májusban hatalmas munkacsúcs alakul ki a növényvédelemben.