Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Ha csapadékosra fordul az idő, fertőzni fog a tafrinás levélfodrosodás

Ha csapadékosra fordul az idő, fertőzni fog a tafrinás levélfodrosodás

Agrofórum Online

Gyümölcsösökben már szinte minden növény metszhető, sőt igyekezni is kell, mert néhány faj rövid időn belül fakadni fog. A metszés lezajlása után meg kell kezdeni a lemosó permetezéseket. A kiválasztandó készítményt a fertőzéshez kell igazítani.

Alaphelyzetben a rezes-kénes lemosás elegendő, de vértetű, pajzstetű, erős atkafertőzés esetén jobb, ha olajos lemosó szereket használunk. A levágott gallyakat legjobb, ha helyben felaprítjuk, és elterítjük a gyümölcsösben, bomlás után tápanyag lesz belőle. Szórjuk ki a műtrágyákat, hogy legyen idő a bemosódásra.

Rezes permetezéssel a tafrinás levélfodrosodás ellen

Növényvédelmi szempontból az őszibarack ilyenkor különösen veszélyes tud lenni, különösen, ha csapadékosra fordulna az idő. A tafrinás levélfodrosodás ekkor képes fertőzni, ezért akár a metszési munkák előtt is el kell végezni a preventív jellegű rezes permetezést, nehogy a kórokozó a rügypikkelyen keresztül behatoljon a levélkezdeményekhez. Szükség esetén, akár több védekezés is indokolt lehet.

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

2019. október 17. 11:05

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást.

Az időjárás igen kedvező a levéltetű-kolóniák gyors kialakulásához a kelő állományokban

2019. október 15. 11:13

A kedvező időjárásban egyre több őszi árpa és búza bújik elő. A kelő állományok most még a kevés csapadék miatt meglehetősen egyenetlenek. Az 1-2 leveles növényeken máris megjelentek a szárnyas gabona-levéltetű egyedek.

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

2019. október 9. 08:17

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.

Még mindig tömeges a repcebolha populáció a vetéseken. Védekezzünk ellenük!

2019. október 8. 08:34

A korábban kikelt álhernyókkal együtt igen nagy fertőzési nyomás nehezedik a repcére, amit csak folyamatos védekezéssel lehet feloldani.

Járvány lehet a szőlőkben, az almát a varasodás veszélyezteti

2018. május 16. 13:49

A szőlő, a szeder, a mogyoró, az alma, a körte, a cseresznye, a meggy és a barack növényvédelméről.

A szója gyomirtása

2018. december 28. 03:36

A hosszú tenyészidő miatt szükség van a preemergens kezelés után állománykezelés alkalmazására is, különösen akkor indokolt, ha a preemergens kezelések „gyengeségeit”, ki kell egészíteni.

A sárgarozsda és a kabócák is megjelentek a Tolna megyei táblákon

2018. január 29. 07:45

Ha nem változik az időjárás februárban, a gazdálkodók komoly növényvédelmi kihívások elé nézhetnek az idei szezonban.

A szántóföldi kártevők jelentőségének átrendeződése napjainkban (1.) - Termelési viszonyok, vetésszerkezet, növénynemesítés

2019. június 8. 07:33

A cikksorozat első részében a változó termelési szerkezet és a termelésben megjelenő modern fajták szántóföldi kártevők jelentőségének átrendeződésében betöltött szerepét mutatja be a szerző.