Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Hamarosan várható a levéltetvek, atkák, vértetvek, körtelevélbolhák megjelenése

Hamarosan várható a levéltetvek, atkák, vértetvek, körtelevélbolhák megjelenése

Agrofórum Online

Az elmúlt időszak időjárását a kettősség jellemezte. Napközben általában 10 Celsius fok körüli hőmérséklet uralkodott, éjszakánként viszont rendre fagypont alá süllyedt a hőmérő higanyszála. Az éjszakai hideg ellenére a növények fejlődése töretlenül folytatódott, a mandula és a kajszi virágzik, az őszibarack virágzásának kezdete is csak napok kérdése. A bogyósok levelesednek, a többi gyümölcsféle zöldbimbós állapotban van. A Duna-Tisza közi kajszisokat erősebb fagy érte, másutt fagykárokról nem érkeztek információk.

A még nem virágzó ültetvényekben, házi kertekben még van lehetőség a tavaszi lemosó permetezések pótlására. Hamarosan várható az áttelelő levéltetvek, az atkák, vértetvek, körtelevélbolhák megjelenése, ellenük még az olajos-kénes lemosás hatékony megoldás.

Alma levélpirosító levéltetű tünete

Külön ki kell emelni a legkorábban szívogató almafa levélpirosító levéltetvet és a ribiszke hajtászsugorító levéltetű kártételét, mert ezek látványos tüneteket produkálnak a növények levelein.

Ribiszke hajtászsugorító levéltetű kártétele

A csonthéjas termésű gyümölcsféléken, különösen a virágzó és virágzás előtti állapotban levő mandula-, kajszi- és őszibarackfákon elengedhetetlen a moníliás virág- és hajtásfertőző betegség elleni védelem folytatása, mert a kórokozó az esőmentes napok ellenére is támad. A virágzó fákon most kontakt és felszívódó készítmények kombinációja ad megfelelő védelmet, a zöldbimbós állapotú fákon most még a rezes és kontakt készítmények is hatásosak.

Az alma lehullott lombján áttelelt varasodás szaporítóképlete még nem szóródik, a mikroszkópos vizsgálatok szerint még éretlenek az aszkospórák.

Alma varas levelei

Körtéseinkben március első napjaiban megjelentek az első körtelevélbolha imágók, a tojásrakás az elkövetkező napokban várható, melynek kezdetéről a vesszők és a rügyek vizsgálatával lehet meggyőződni.

A szőlő még nyugalmi állapotban van, de a nedvkeringés már megindult, az elvégzett rügyvizsgálatok alapján nem tapasztalható rügykárosodás.

Szőlő rügykártétel

Végezzük el a lemosó permetezéseket a szőlőben is az áttelelt kórokozók ellen réz- és kéntartalmú készítményekkel, atka és amerikai szőlőkabóca áttelelő tojásai ellen pedig olajos-kénes készítményekkel. Erdő melletti ültetvényekben tavaly sok kárt okozott az ékköves faaraszoló, ezért rendszeresen figyeljünk a rügykárok megelőzése érdekében.

Selyemfényű puszpángmoly kártétele

Már várható a selyemfényű puszpángmoly áttelelt hernyóinak aktivizálódása, ezért buxus növényeinket alaposan vizsgáljuk át rendszeresen, főként a bokrok belsejét.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reped és rothad a cseresznye és a meggy – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 13. 10:10

Az egymással érintkező gyümölcsök azonnal megfertőzik egymást. Védekezésre csak a később érő fajtáknál van lehetőség.

Mi lesz a jégveréssel letarolt állományokkal? – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. június 11. 17:10

Az őszi kalászos gabonák érése felgyorsult, az árpa az aszályos tájegységekben aratásra érett, de a búza is a viaszérés állapotában van.

Fokozódott a varasodás fertőzésének esélye - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 5. 09:40

Az alma- és körteültetvényekben a varasodás-fertőzés terjedési veszélye az elmúlt napok esőzései miatt jelentősen megnőtt.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye

2024. június 4. 14:40

Megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye, hiszen a „dunsztos” környezet kiválóan alkalmas a kórokozó inkubációjára.

Most a mandula, a kajszi és az őszibarack megelőző védelme a legfontosabb feladat

2020. március 9. 12:30

Most a csonthéjasok moníliás virág- és hajtásfertőzésének a megakadályozása kell, hogy legyen a fő csapásirány a gyümölcsösök növényvédelmében.

Európai Friss Kalandok: ösztönözni kell a zöldség- és gyümölcsfogyasztást

2019. április 13. 04:37

Az Európai Friss Kalandok elnevezésű hároméves, 2018-2020 közötti edukációs kampány főként a gyermekeket és a gyermekes családokat ösztönzi a friss zöldség és gyümölcs fogyasztására.

Eltűnhetnek az erdélyi zöldségek a piacokról?

2023. január 5. 11:41

Nehéz helyzetbe hozta az erdélyi zöldségtermesztőket a mezőgazdaságot sújtó inputanyag- és energiaárrobbanás. A gazdák és szakemberek a helyi termékek védelmét sürgetik az önkormányzatok által fenntartott piacokon.

Csökkent a meggy és a szilva ára

2018. szeptember 17. 10:57

2018 január–júliusában az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak 0,3 százalékkal nőttek, ezen belül a növényi termékek ára 1,7 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékeké 2 százalékkal mérséklődött.