Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés – március 23.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés – március 23.

Agrofórum Online

A csillagászati tavasz kezdetére pozitív változások történtek az időjárás alakulásában. A frontmentes, ragyogóan napsütéses időben a nappali maximum hőmérsékletek általában 15-20 C fok körül alakulnak, míg éjszakára már lassan megszűnnek a fagyok is.

Rossz hír, hogy csapadék továbbra sem esett az utóbbi napokban, az egész országra jellemző a krónikus vízhiány, főként a talaj felső 100 cm-es rétegében, de a talajvízszint csökkenése is tartós következményekkel fog járni az elkövetkező időszakban.

A kedvező idő hatására megkezdődött a mandula virágzása, de hamarosan követni fogja a kajszi és az őszibarack is, ahol már színesednek a virágrügyek. Ezeknél a növényeknél a virágzás végéig bekell fejezni a réz tartalmú készítményekkel a permetezést. A többi gyümölcstermő növény rügyei is fakadnak.

A már virágzó, illetve színes bimbós csonthéjas esetében a virág-és hajtásfertőző moníliás megbetegedés elleni védekezéseket kell megkezdeni és folytatni a virágzás idején is. Azért fontos a virágzáskori megelőző permetezés, mert a kórokozó a virágon keresztül fertőzi meg a fákat, és okozza a virágok és a vesszők/hajtások hervadásszerű elhalását. A leghatásosabb ebben a fenológiai stádiumban a szerves kontakt és a felszívódó gombaölő készítmények használata. Bár az időjárás most nem kedvez a kórokozó járványos fertőzésének, de emlékezzenek az előző évi súlyos fertőzésekre, pedig akkor is viszonylag száraz volt az időjárás.

Az őszibarack esetében a moníliás fertőzés mellett még ki kell hangsúlyozni a tafrinás levélfodrosodás elleni prevenciót. Az őszi- és téli lemosó permetezés megalapozta a sikeres védelmet, de ebben a stádiumban át kell térni más készítmények használatára, melyek már a kibúvó leveleket védik a dérgombás fertőzéstől. A betegség elsősorban hűvös-csapadékos időben okoz nagy fertőzéseket, de a kórokozó szára kedvező időjárási fordulat bármelyik pillanatban bekövetkezhet. A betegségre nem mindegyik fajta érzékeny egyformán, főként a sárgahúsú-és a nektarin fajták a fogékonyak, míg a fehérhúsú típusok jobban ellenállnak a kórokozó támadásának.

Elérkezett a kevésbé melegigényes zöldségfélék vetési ideje. A talajlakó kártevők már visszatértek téli nyugalmi állapotukból a talaj felső rétegébe. Vetés előtt vizsgálják át a talajt, és amennyiben drótféreggel, cserebogár pajorral vagy lótücsökkel találkoznak, végezzenek rovarölő szeres talajfertőtlenítést.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rengeteg a mollyal fertőzött kukoricatő – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 17. 13:10

A fertőzött tövek országos szinten helyenként elérik a 20%-os szintet, miközben jelenleg szünetel a kukoricamoly rajzása.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 10. 08:40

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű, viszont a lárvák (L3-L4) megkezdték a szárba a befurakodást.

Április végi SOS teendők a kiskertben

2022. április 30. 17:41

Áprilisban, főleg most az utolsó két hétben rendkívül sok eső esett, ami egyrészt jó, mert hirtelen beindul és zöldül a gyeptől a gyomokig minden. De a gombabetegségekre például jobban oda kell figyelni.

A repce őszi kártevőközösségének sajátságai

2018. november 4. 08:30

A repcét károsító kártevők közössége rendkívül népes, de ezek közül is az ún. juvenilis, őszi vegetációs periódusban támadók a legfajgazdagabbak. A csoport legjelentősebb kártevői, kártevő csoportjai a keresztesek földibolhái, a kis káposztalégy, a nagy repcebolha és a keresztesek levéldarazsai. A polifág kártevőként a mezei pocok, míg kisebb jelentőségű fajokként a repce-gubacsormányos és a honvédbogár említhetők.

Biztos lehet a Zamir és a Mavrik hatékonyságában

2019. február 18. 09:17

Megállapítható, hogy a vizsgált kombinációkban történő kijuttatásuk nem jelent kockázatot a méhekre.

A gombákra kell a leginkább figyelni

2024. július 1. 15:40

Az időjárás továbbra is kedvez a gombák szaporodásának. Akik a szőlő lisztharmata ellen nem védekeztek, azok valószínűleg szüretelni sem fognak idén. Figyelnünk kell a levéltetvek terjedésére is, hiszen az időjárás kedvező életfeltételeket teremt számukra, és ne feledkezzünk meg a poloskákról és burgonyabogarakról sem.