Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: megjelentek a levéltetvek és a poloskák

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: megjelentek a levéltetvek és a poloskák

Agrofórum Online

Kisebb-nagyobb visszaesésekkel, de fokozatosan teret nyer a tavaszias időjárás.

A nappali maximum hőmérséklet általában 10-15 C0 fok körül alakul, éjszakánként pedig megszűnnek a fagyok. Az utóbbi napokban átvonult csapadékfrontból csak kevés helyen hullott említésre méltó mennyiségű eső, így továbbra is aszályközeli az időjárás. A növényzet nélküli megbolygatott szántókon a gyakori viharos szél hatalmas mennyiségű talajt mozgat meg, elszállítva az értékes termőtalajt. A mezőgazdaság számára a sikeres tavaszi munkákhoz már most hiányzik a nedvesség a felső és az alsó talajrétegekből egyaránt.

A mérsékelten melegedő időjárás ellenére már a későn kifakadó növények rügyei is megmozdultak. Ez figyelmeztet bennünket arra, hogy a télvégi lemosó permetezés időszaka lezárult. Most már csak a rezes-kénes permetezéseket érdemes végezni, az olajos készítmények kárt tehetnek a virágrügyekben, ha valamelyik növény elkezd virágot bontani, akkor a virágzás idejére hagyjuk abba a réztartalmú szerek használatát. Virágzás után ismét használhatjuk a rézhidroxid és tribázikus rézszulfát készítményeket, de csak szigorúan az engedélyezett dózisban.

A napokban a virágzó mandula mellett a kajszi és az őszibarack virágzása is elkezdődik. Ez a fejlődési fázis a legkedvezőbb a virág-és hajtásfertőző monília számára, ugyanis a virágokon keresztül jut be a növényekbe, főként, ha hűvösebb és csapadékosabb a környezet ezekben a napokban. Virágzás idején szerves kontakt- és felszívódó gombaölő készítményekkel előzzük meg a fertőzést.

A puszpángmoly hernyói

A növényeken a katicabogár fajok nagy létszámban kutatnak táplálék után. Ez is jelzi, hogy a tojás alakban áttelelő levéltetvek is megjelentek tápnövényeiken. Táplálkozásuk megkezdődik a ribiszkén, az almán, de folyamatosan a többi növényen is. Az első napsütés hatására már előbújtak telelőhelyükről a zöld vándorpoloskák és az ázsiai márványos poloskák is. Létszámuk alapján már most eldönthető, hogy ebben az évben is gondot fognak okozni, akárcsak a buxusok rettegett kártevője, a selyemfényű puszpángmoly. Utolsó nemzedékük hernyó alakban töltötte a telet, de a védettebb kertekben már vége a téli nyugalmi állapotnak. A hernyók még néhány hétig táplálkoznak a puszpáng leveleiből, majd bábozódnak és a nyár kezdetén kirajzanak a lepkék. 2022-ben a lepkék rajzása június elején kezdődött. Vizsgáljuk át a bokrok közepét is, nehogy meglepetés érjen bennünket. A lepkék rajzása kitűnően megfigyelhető feromoncsapdás módszerrel.

A kerti pázsit tavaszi tisztogatása most időszerű. Távolítsuk el az elhalt leveleket, szellőztessük a gyökérzet talaját, szórjuk ki a pótlandó tápanyagokat fejtrágya, érett marhatrágya, komposzt kijuttatásával. Árnyékos helyen távolítsuk el a mohát, mert teljesen kiritkítja a gyepet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 10. 08:40

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű, viszont a lárvák (L3-L4) megkezdték a szárba a befurakodást.

Vigyázzunk, nő a parlagfű a tarlókon! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 2. 16:10

A tarlókon a parlagfű kelése a talaj nedvességtartalmától függ, de általános a fertőzés, ezért a tarló ápolását folyamatosan el kell végezni.

Jól teljesített a BASF mezőgazdasági megoldások szegmense

2021. február 28. 06:38

A BASF árbevétele 2020 negyedik negyedévében 8 százalékkal, 15,9 milliárd euróra nőtt.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: hamarosan időszerűvé válik a tavaszi regulátoros kezelés

2023. március 7. 09:23

Március közepén továbbra is gyakran borús, hűvös az időjárás. A nappali maximum hőmérséklet nem éri el a 10 C0 fokot, viszont már ritkulnak az éjszakai fagyok.

Miyen permetszereket használjunk a házikertben?

2020. május 7. 08:57

Abban kérek segítséget, hogy a cseresznye, barack, szilva, alma, birsalma fákhoz és a szőlőhöz milyen permetszer ajánlott kukacosság, gomba, kártevők ellen? Előre is köszönöm!

A repce őszi gyomirtása FMC technológiával

2018. augusztus 22. 07:34

A fiatal repcét elnyomhatják gyomnövényei, ennek következtében nehezebben fejődnek, felnyurgulnak és könnyebben kifagyhatnak, később pedig ellehetetlenítik a veszteségmentes betakarítást.