Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: terjednek a hajtásfertőző levéltetvek

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: terjednek a hajtásfertőző levéltetvek

Agrofórum Online

Április utolsó hete is változékony időjárással búcsúzott tőlünk. Maradt az átlagosnál kissé hűvösebb, záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárás. Derült napokon 20 C0 körüli maximum hőmérséklet volt a jellemző, éjszakánként pedig 5-10 fokot mérhettünk. A talajok felső rétegének a vízkapacitása 50 % körüli, tehát kevés a tartalék a növények számára. A kissé melegebb hőmérséklet hatására nemcsak a növények fejlődése látványos, de a betegségek és a kártevők is terjednek.

Az alma és körtevarasodás spóraszóródásának kiválóan kedvez a gyakori csapadék, a hosszabb nedvességborítottság. Mind az alma, mind pedig a körte abban az érzékeny fenológiai fázisban van, amikor könnyen megfertőződik a kórokozóval, tehát rendkívül nagy a jelentősége a preventív növényvédelemnek. A levélpirosító levéltetű helyét átvették a hajtásfertőző levéltetvek, így azok terjedését kell vizsgálni a növényeken.

A körtelevél bolhák elhúzódóan rakják tojásaikat, a kikelt lárvák L1-L5 fejlettségűek. Egyes fajtákon az idén igen gyakori a körtelevél gubacsatka fertőzés, elsősorban házikertekben. Az erwíniás tűzelhalás fertőzésveszélye a melegebb napokkal erősödött, most közepes fokozatú, a hőösszeg felhalmozódás lassúnak mondható. Az almalevél aknázómoly eddigi intenzív rajzása lecsökkent, most a csapdák 3 naponta 15-30 lepkét fognak. Az almamoly rajzása még mindig várat magára, a csapdák még nem fogtak egyet sem. A lisztharmat fertőzés tünetei csak vontatottan terjednek a jelenlegi körülmények között.

A csonthéjas gyümölcsfélék moníliás virág-és hajtásfertőzésének tünetei most mutatják meg, hogy mekkora fertőzést okoztak. Többszöri védekezés ellenére a kajszin és a meggyen okoz látványos tüneteket, de a fertőzés folyamata még nem zárult le mindenütt. Ugyanez a helyzet az őszibarack tafrinás levélfodrosodás fertőzéssel is, a deformálódott és elszíneződött levelek most terülnek ki. Már most látható, hogy a hosszan elhúzódó hideg április, csapadékkel társulva, nagyon kedvezett a kórokozónak. A szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly változatlanul intenzíven rajzik a gyümölcsösökben.

A szőlő intenzív fejlődése mellett erőteljesen repül a tarka szőlőmoly. A kibontakozó leveleken már látszik a szőlőlevél atka fertőzés tünete néhány fogékony fajtán. Az akaricides védekezésnek most van itt az ideje.

Díszkertekben itt az ideje kihelyezni a selyemfényű puszpángmoly feromon csapdáit, mert a korábbi évek tapasztalatai alapján közeleg a rajzás kezdete. A rózsa hajtásain megjelentek a rózsalisztharmat első tünetei, valamint már várhatók az első szárnyas levéltetvek is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kukoricánál termékenyülési problémákat okozhat a légköri aszály – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 23. 16:10

A kukorica fejlődése a tartós kánikulai napok miatt leállt, az alsó levélemeletek felszáradása még a jobb vízellátottságú térségekben is elkezdődött.

Kezdhetjük a védekezést a nyugati dióburok-fúrólégy ellen – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 18. 09:40

A dióültetvényekben július közepére látványosan megerősödött a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása.

Rengeteg a mollyal fertőzött kukoricatő – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 17. 13:10

A fertőzött tövek országos szinten helyenként elérik a 20%-os szintet, miközben jelenleg szünetel a kukoricamoly rajzása.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Kevesebb hatóanyag, új károsítók – a gyümölcsösök növényvédelmének időszerű kérdései

2019. március 28. 10:16

Hogyan lehet jó eredményeket elérni a gyümölcstermesztésben akkor, amikor a növényvédelem lehetőségei csökkennek, a kertészeti kultúrák növényvédelme egyre nehezebbé válik?

Nufarm-prekonferencia Keszthelyen - A növényvédősök munkája az egészséges élelmiszer záloga

2020. január 30. 13:33

A január közepén Keszthelyen megrendezett XXX. Növényvédelmi Fórumhoz kapcsolódóan tartott a Nufarm Hungária Kft. konferenciát a növényvédelem aktuális kérdéseiről.

Új dimenziót nyit a Hardi MEGA: innováció és hatékonyság a gazdálkodók számára

2024. március 7. 05:40

A rohanó gazdálkodási világban a MEGA nem csupán egy függesztett permetezőgép, hanem egy hatékonysági és precizitási forradalom. A tervezésnél mind az esztétikai, mind a funkcionalitási szempontok kiemelt figyelmet kaptak, így lehetővé téve a gyorsabb permetezést és nagyobb kapacitást.

Inváziós kártevők: a vándorpoloska

2018. október 17. 02:47

A trópusi, szubtrópusi eredetű faj első példányai Európában először Olaszországban bukkantak fel 1998-ban. A rohamos terjedés következtében Magyarországon 2002-ben találták meg a rovart, mely rendkívül elszaporodott hazánkban, helyenként jelentős károkat okozva zöldség- és dísznövényekben, ill. szójavetésekben. Kártételéről, életmódjáról és az ellene való védekezés lehetőségeiről szól sorozatunk következő része.