Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Lassan nyugalomba vonulnak a poloskák – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

Lassan nyugalomba vonulnak a poloskák – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

Agrofórum Online

November első napjaira gyökeresen megváltozott a kárpát-medencei időjárás. Az egymást váltó délnyugat-északkelet irányú időjárási frontok több hullámban nedves levegőt és csapadékot szállítottak. A front mentén bőséges eső hullott, de a dél-alföldi tájegységek ismét kevesebbet kaptak. A hőmérséklet visszaesett ugyan, de még így is meghaladja a sokévi átlagot, éjszakánként pedig elkerülnek bennünket a fagyok.

A kedvező nedvességi viszonyok miatt a meztelen csigák aktivitása nem csökken, sőt nemcsak éjjelente, hanem nappal is rendszeresen táplálkoznak. A károsító fajok száma a legutóbbi vizsgálatok szerint 26, ebből pedig 7 tekinthető a hazai faunára idegenhonos, azaz invazív kártevőnek.

Ezen fajok közül a legkártékonyabbnak tekinthető a spanyol meztelencsiga (Arion vulgaris). Napjainkra országosan elterjedtnek tekinthető, hatalmas károkat okoz, főként házikerti viszonyok között. Terjedését a nemzetközi árukereskedelem döntően elősegíti, de ugyanez mondható el a többi idegenhonos fajról is.

A jelenlegi helyzetben a fiatal, nyár végén kikelt, néhány cm-es csigákkal találkozunk, kártételük kiterjed a leveles- és gyökérzöldségekre egyaránt. A mostani védekezési megoldásokkal csökkenthetjük ugyan létszámukat, de a kikelt csigákon túlmenően a lerakott petékből tavasszal újabb egyedek kelnek ki.

Fejlett spanyol csiga

Lezajlott a selyemfényű puszpángmoly idei rajzása, mely az átlagosnál melegebb év hatására egyes helyeken jóval meghaladta a korábbi évjáratokat. A június közepén kezdődött rajzás kis szünetekkel október közepéig tartott, komoly károkat okozva a még meglévő puszpáng bokrokban.

Az októberi napokban rajzó és tojásrakó lepkék lárvái már csak kisebb károkat okoztak, de tavasszal folytatják táplálkozásukat a növényeken, így érdemes áprilistól kezdődően átvizsgálni a puszpáng bokrokat, illetve feromonos csapdával figyelni a lepkék rajzáskezdetét.

Fiatal selyemfényű puszpángmoly lárva

A hosszúra nyúlt „vénasszonyok nyara” miatt az ázsiai márványos- és zöld vándorpoloskák még most is aktívan táplálkoznak, közben pedig a kifejlett imágók keresik téli búvóhelyüket. Mindennapos probléma, hogy a legapróbb réseken is bejutnak a lakásokba, más, védett helyekre.

Élénk röptükkel bárhol találkozhatunk, most nyugalomba vonulnak, de a tél folyamán a lakáson belül is aktívak lehetnek. Ha kitessékeljük a lakásból, a fagyos időben elpusztulnak.

Zöld vándorpoloskák
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szőlő minden kórokozójának kedvezőek a körülmények – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 20. 07:10

Különösen erősödött a peronoszpóra és a feketerothadás-fertőzés, de gyakori a fiatal fürtökön a szürkerothadás miatti részleges elhalás is.

Kalászfuzáriózis támadja a búzát aratás előtt – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. június 18. 15:40

Az őszi kalászos gabonák közül az árpa aratása az Alföldön megkezdődött, de a korai búzafajták is beértek, a későiek pedig viaszérésben vannak.

A dió növényvédelme: a nyugati dióburok-fúrólegyek már a ragacslapon

2024. június 15. 06:40

Vajon a tél végi lemosást követően hol tartanak a kezelésekkel a növényorvos kollégák? Június első hetéig, szilvában, őszibarackban, kajsziban és meggyben, cseresznyében 5-6 alkalommal permeteztek. Körtében és szőlőben a megkérdezettek a 4. fordulót fejezték be, birsben és almában pedig 7-8 alkalommal permeteztek eddig.

Reped és rothad a cseresznye és a meggy – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 13. 10:10

Az egymással érintkező gyümölcsök azonnal megfertőzik egymást. Védekezésre csak a később érő fajtáknál van lehetőség.

Örökké zölden – örökzöld növényeink gondozása és védelme hónapról hónapra III. rész

2018. május 31. 05:30

A tavasz végi és nyári hónapokban fokozottan kell ügyelnünk az örökzöld növényeinket fertőző kórokozókra.

Inváziós kártevők: az inváziós tölgy csipkéspoloska

2019. február 1. 09:50

Városi fákon, de erdőkben is már július elejére/közepére látványos lombelszíneződést idézhet elő az inváziós tölgy csipkéspoloska, ami jól elkülöníthető az aszály miatti, illetve az őszi levélsárgulástól. A rovarfaj földrajzi elterjedéséről, tápnövényeiről, életmódjáról, a tölgyekre kifejtett hatásáról és az ellene való védekezés lehetőségeiről szól az Inváziós kártevők sorozatunk ezen írása.

Inváziós kártevők: a pettyesszárnyú muslica

2019. március 22. 05:36

A földrészek közötti személy- és áruforgalom ugrásszerű növekedése következtében folyamatosan telepednek meg korábban nem ismert idegenhonos károsítók Európában, újabb és újabb kihívást jelentve a növényvédelmi szakemberek számára.

A sárgarozsda idei fellépéséről

2023. május 15. 05:37

A búza, durum és a pelyvás búzafélék (tönköly, tönke, alakor) számára az idei esztendő ismét hozott egy régi – új problémát, a sárgarozsda megjelenését.