Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Már indokolt a védekezés a repcében

Már indokolt a védekezés a repcében

Agrofórum Online

A február utolsó dekádjában jelentkező télies lehűlés az éjszakai fagyok mellett nem hozott nagyobb mennyiségű csapadékot, így tovább folytatódott a talajok felső rétegének száradása.

Még ilyen, viszonylag alacsony napi hőmérséklet mellett is a talajok napi párolgási képessége eléri a 2-2,5 mm-t. Fontos ilyenkor is mindent megtenni a párolgás csökkentése érdekében.

Ennek köszönhetően a már korábban megkezdődött őszi káposztarepce és kalászos gabona fejtrágyázás mellett más talajmunkákat is meg lehet kezdeni a szántóföldeken. Több térségben megkezdődött a folyékony nitrogén fejtrágya kijuttatással együtt az őszi árpa és búza gyomirtása, mert a T1-T2 típusú gabona gyomnövények fejlődése a tél folyamán sem állt le, az idő melegedésével pedig újabb lendületet kaphat.

A kellően felszikkadt talajok már elbírják a talajművelő eszközöket is, így megkezdhető a kora tavaszi vetésű tavaszi árpa és a zab területek simítózása és a vetőágy előkészítése, mert a március eleji időjárási előrejelzések ismét tavaszias napokat ígérnek.

Átmeneti szünet után tovább fog folytatódni a repce szárormányosok rajzása, főként a napsütéses déli- délutáni napszakokban, ezért különösen fontos folytatni a bogarak sárgatálas vagy sárga ragacsos fogólapos rajzás megfigyelését. A bogár 15 0C-nál kezdi meg betelepedését a repce állományokba.

A napi fogás folyamatos megfigyelésével jól követhető a kártevő jelenléte, de a megbízható fogási adatok érdekében a sárgatálakat és a ragacsos fogólapokat mindig a növényállomány magasságához kell igazítani. Borongós vagy szeles napokon az ormányosok szívesebben tartózkodnak a növényállományban, ezért ilyenkor fűhálózással sikeresebben gyűjthetők össze a szárormányosok.

 

Vizuális megfigyelés esetén már négyzetméterenként 1 darab repce szárormányos imágó jelenléte is indokolttá teszi a védekezés megkezdését. Hűvösebb idő vontatottabb betelepedést és kártételi időszakot idéz elő, emiatt több alkalommal is kialakul akkora fertőzöttség, ami ismételt védekezést kényszerít ki a gazdálkodóból.

Hűvösebb időben elsősorban a piretroid típusú rovarölő készítmények használata az előnyös, mert más készítmények melegebb körülmények között fejtik ki hatásukat.

10-110C-on már előbújik ugyan a repcefénybogár is, sőt 150C-on már repülni is képes, de a kártevő ideje majd a repce bimbósodásának időszakában jön el. Mindenesetre létszámuk alapján már most jól szignalizálható későbbi potenciális kártételi veszélyességük.

Selyemfényű puszpángmoly: aktívak, idén még két nemzedékre lehet számítani

Néhány korai virágzású gyümölcsféle, így a mandula és a korai kajszi fajták már virulnak, de néhány kertészeti károsító is előjött telelőhelyéről.

Borsó: a vontatott kelés kedvez a csipkéző bogaraknak

Március második dekádjában folytatódott az igen változékony, de továbbra is csapadékmentes időjárási periódus. A meteorológiai előrejelzések szerint a hőmérsékleti változékonyság mellett a közeljövőben sem várható jelentősebb mennyiségű eső.

Itt az utolsó pillanat a metszés befejezésére

Az elmúlt héten folytatódott a tavasziasan enyhe idő, de a szárazság aggasztóan súlyos továbbra is. A kisebb csapadékok nem enyhítettek a talajok nedvességhiányán, az eddig eltelt két és fél hónapban 100-150 mm az elmaradt csapadék.

Elmaradhat a kalászosok bokrosodása és jön a vetésfehérítő is

Az elmúlt héten tovább folytatódott a kellemes tavaszi idő. A kiadós csapadékot hozó időjárási frontok továbbra is nagy ívben elkerülik a Kárpát-medencét. A talajok felső rétegében aggasztó mértékű a kiszáradás. Az áttelelt növények fejlődését most nem a hőmérséklet, hanem a vízhiány gátolja.

Kedvez az időjárás az őszi vetéseknek, azonban egyre intenzívebb a mezei pocok fertőzés

A korábbi kedvezően alacsony mezei pocok fertőzés erősödése figyelhető meg szinte minden tájegységben.

2018. október 9. 09:33

Ami késik, nem múlik - Tudósítás az állami növényfajta elismerést tanúsító oklevelek átadásáról

Megkésett, de ma is aktuális beszámoló az állami növényfajta elismerést tanúsító oklevelek átadásáról.

2018. március 2. 17:00

Ez már igazi növényvédelmi szezon a szántókon és a gyümölcsösökben is

A meleg idő országszerte robbanásszerűen virágba borította az őszi káposztarepce táblákat és a gyümölcsös kerteket. A természet igyekszik behozni lemaradását.

2018. április 20. 06:54

Hogy Önnek is megérje… és a tavaszt is! – Repce Kondi Pack

Az intenzív repcetermesztést és a magas termésátlagot megcélzó termelők elengedhetetlen technológiai eszköze az őszi gombaölő szeres védekezés és egyben a regulátorhatás biztosítása.

2018. szeptember 14. 08:12