Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Növényvédelmi feladatok lombhullás után

Növényvédelmi feladatok lombhullás után

Agrofórum Online

Naptárat megtréfáló későnyári időjárással köszöntött be a november. Nappal 20 °C-ot meghaladó, éjjel pedig 10-15 °C körüli hőmérséklet messze az ilyenkor megszokott átlag felett van. Az utóbbi napokban szeszélyes eloszlásban lehullott csapadék nem sokat enyhített a krónikus szárazságon. Az őszi érésű növények szürete gyakorlatilag befejeződött, már csak néhány késői zöldségféle vár betakarításra.

Az esősebb és szelesebb időjárás elősegítette a lombhullást, ezért jól megfigyelhető, a máskor rejtetten károsító betegségek és kártevők jelenléte.

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a gyümölcs- és díszfákon ilyenkor előtűnő beteg részek, kár- és kórképek eltávolítása. Ezt a feladatot feltétlenül az őszi lemosó permetezés elvégzése előtt hajtsuk végre, mert csak így lesz eredményes a záró permetezés.

Az összegyűjtött moníliás gyümölcsmúmiákat ne komposztáljuk, hanem égessük el, de a lehullott és összegereblyézett falevél értékes komposzt alapanyag, mely gyorsan lebomlik, és értékes tápanyagokkal szolgál a növények számára. Emellett a komposztban képződő biológiailag aktív szerves anyagok (aminosavak, huminsavak, stb.) serkentik a növényeket növekedésükben, ellenálló képességük kialakulásában.

A levelüktől megszabadult fákon könnyebben elvégezhető a pajzstetvekkel, vértetvekkel, kéregmollyal fertőzött törzsek, ágak, vesszők tisztogatása ágkaparóval, drótkefével.

zöld almalevéltetű áttelelő tojások almán

Az almafa vértetű fertőzés kialakulását kifejezetten elősegítik a fák tövénél rendszeresen kinövő gyökérsarjak, ezért fontos ezek rendszeres eltávolítása. Ugyanígy kell eljárni a nyári baktériumos tűzelhalástól elhalt ágakkal, amennyiben eddig még nem vágtuk le őket. Hasonlóképpen távolítsuk el a moníliával megfertőződött csonthéjas ágakat, valamint a gutaütéstől elpusztult ágrészeket, esetleg szedjük ki az egész fát teljes egészében.

alma vértetűvel fertőzve

Szőlő ültetvényeinkben a lombvesztés következtében jól láthatóak a 2-3 éves fás részeken a pajzstetvek. Néhány tőke esetében érdemes kefével, ágvakaróval megszabadulni a fertőzéstől, nagyobb területen hagyatkozzunk az olajos lemosásra. Most szedjük ki tövestől az ESCA– val fertőzött tőkéket, valamint a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmától megbetegedett töveket.

Szőlő ESCA

 

Szőlő flavescence doree

A körtelevél bolha imágók már téli nyugalomba vonultak. Az idén különösen sok volt a kártevőből. Jövő tavasszal az áttelelt imágók rakják az első tojásokat, ezért fontos ellenük is az olajos lemosás.

Mezei pocok, levéltetvek és kabócák károsítanak a vetésekben

A vetésekbe rendületlenül folytatódik a mezei pocok betelepedés és a fejlettebb vetésekben már megjelentek a gabona levéltetvek és a kabócák is.

Őszi tennivalók a kertben: gyepek, pázsitok gondozása, gyümölcsfák lemosó permetezése

Árnyékos részeken ebben az időszakban felütheti fejét a pázsitfűfélék lisztharmata, a különböző levélfoltosság betegségek és a rozsdagomba, ezért az első tünetek észlelésekor védekezzünk a kórokozók ellen. Sok gyümölcsféle és a szőlő már ledobta lombozata jó részét, így mind aktuálisabbá válik az őszi lemosó permetezés elvégzése.

A szárazság mellett kártevők és kórokozók is veszélyeztetik az őszi vetéseket

A mezei pocok felszaporodása mellett igen jelentős a kabócák, a levéltetvek és a gabonafutrinka fertőzöttség az őszi vetésekben. Repcén egyre nagyobb jelentőségűnek tartják a tarlórépa sárgaság vírust, míg árpán és búzán az árpa sárga törpülés vírusa jelenti a fő veszélyt a növényekre.

Ősszel is támad a poloska és a borókaszú

A kertekben ősszel is jelentős a zöld vándorpoloska, az ázsiai márványos poloska és a borókaszú kártétele, az ellenük való védekezés azonban igen nehéz feladat.

Szép lenne a kukorica, de pusztítja a mezei vad

Az elmúlt hét száraz időjárása felgyorsította az őszi búza aratását, és amint végeznek vele, folytatódhat a rozs, a tavaszi árpa és a zab betakarítása. Csapadékosabb helyeken a kint levő búza kalászain megjelent a korompenész tünete.

2018. július 18. 04:05

A duzzadó vagy fakadó rügyekben fagykárokkal lehet számolni

Az őszi kalászos gabonák és a káposztarepce már szinte mindenütt megkapta az első fejtrágyát, ez meg is látszott a határ képén, hiszen a vetések üdítően zöldellenek. Most ezt a kedvező képet zavarta meg a visszatérő télies idő.

2018. március 18. 23:35

Járvány lehet a szőlőkben, az almát a varasodás veszélyezteti

A szőlő, a szeder, a mogyoró, az alma, a körte, a cseresznye, a meggy és a barack növényvédelméről.

2018. május 16. 13:49

Aratás előtt: csapatokban gyülekeznek a gabonaszipolyok

Az elmúlt héten is folytatódott a fülledt nyári meleg időjárás. A fülledtséget csak néha szakította meg egy-egy zápor- zivatar, mely sok helyen okozott károkat a vetésekben. A hirtelen lezúduló csapadék megdöntötte az érőfélben levő kalászos gabonaféléket, melyek már így várják ki az aratás kezdetét. 

2018. június 6. 08:07