Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Özönvíz után rothad a gyümölcs, megjelent a poloska és a paradicsomvész

Özönvíz után rothad a gyümölcs, megjelent a poloska és a paradicsomvész

Agrofórum Online

Az előző hét viharokkal, özönvízszerű esőzésekkel tarkított időjárása jelentős károkat okozott a kertészeti és szántóföldi növénykultúrákban egyaránt. A sok eső az érőfélben levő termésben a mennyiségi kiesés mellett hatalmas minőségi romlást eredményezett.

A kiesés legfőbb szenvedő alanya a cseresznye, a meggy és a bogyós gyümölcsű növények. A cseresznye szó szerint „lefolyik” a fáról az órák alatt bekövetkező rothadási folyamatok miatt. Ami termés a fán marad, azt a gyümölcs monília teszi tönkre. A szárazabbra forduló napokon a kórokozók elleni védelem a legfontosabb növényvédelmi teendő.

Scaphoideus titanus

A szőlő a bogyók növekedésének a stádiumában van. A kedvező időjárási viszonyok miatt nagyon intenzív a hajtásnövekedés. Egyes fajtákon már most indokolt a zöldmunkák (hajtásválogatás, csonkázás) elvégzése, ellenkező esetben nem lehet tökéletes borítottságot elérni a növényvédelmi permetezések során. Most minden kórokozó elleni kezelés indokolt, ezért kombinált védekezéseket végezzünk, kontakt és szisztemikus készítmények felhasználásával. Intenzíven szaporodik az aranyszínű sárgaság fitoplazmát terjesztő Scaphoideus titanus amerikai szőlőkabóca valamint az amerikai lepkekabóca. Ez utóbbi szívókártevő igen széles gazdanövényköre miatt majd minden növényen megtalálható, kisebb-nagyobb fertőzést okozva. A szőlőmolyok most csak szórványosan repülnek a csapdákba.

Az ország több tájegységéből az ázsiai márványos poloska aggasztó mértékű szaporodásának lehetünk tanúi. Mellette sok a zöld vándorpoloska is, de létszámuk nem éri el az előbbi kártevőét. A kifejlett egyedek mellett már igen jelentős a különböző fejlettségű lárvanépesség is, de bőségesen lehet lerakott petéket is találni, zöldségféléken és gyümölcstermő növényeken egyaránt. Mielőtt kezelhetetlenné válna a fertőzés, gondoskodjunk a kártevő gyérítéséről. Permetezéskor úgy válasszunk rovarölő szert, hogy az ne okozzon élelmezés egészségügyi problémát.

A párás- meleg, éjszakánként erősen harmatos idő kiváló feltételeket teremt a burgonya-és a paradicsomvész fertőzés járványszerű kialakulásához. A kórokozó napok alatt teljes mértékű megbetegedést képes előidézni, ezért a permetezéssel ne várjuk meg az első tünetek megjelenését.

Almástermésű növényeinken, különösen a birsen ismét járványos méreteket ölt a baktériumos tűzelhalás fertőzés. A beteg ágakat, hajtásokat haladéktalanul vágjuk le és semmisítsük meg. Kezelésre csak a réztartalmú készítmények és az Aliette áll rendelkezésre, illetve 120 napos szükséghelyzeti engedéllyel, július 29-ig, növényorvos felügyelete mellett. Folyamatosan védekezni kell a varasodás és a lisztharmat ellen is, mert a fertőzés feltételei most is adottak. már időszerű az almafélék kalciumos permetezése, amivel megelőzhető a termés foltosodása. A kalcium adagolást egészen a szüretig érdemes folytatni. Kártevők közül most az almamoly mérsékeltebben, de folyamatosan rajzik, a levéltetvek ismét intenzíven szaporodnak a hajtásvégeken.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 10. 08:40

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű, viszont a lárvák (L3-L4) megkezdték a szárba a befurakodást.

Vigyázzunk, nő a parlagfű a tarlókon! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 2. 16:10

A tarlókon a parlagfű kelése a talaj nedvességtartalmától függ, de általános a fertőzés, ezért a tarló ápolását folyamatosan el kell végezni.

Rajzik az almamoly

2021. június 9. 12:16

Június első dekádjára megérkezett a nyáriasan meleg időjárás. A nappali maximumok rendszeresen 25-30 Celsius fok körül alakulnak, és éjszaka sem csökken a hőmérséklet 14-16 fok alá. A frontmentes időszak miatt csak helyenként alakulnak ki záporok-zivatarok. Reggelente igen erős a harmatképződés. A jelenlegi időjárás egyaránt kedvez a kártevőknek és a kórokozóknak. A májusi bőséges csapadék után intenzív a növények hajtásnövekedése, különösen ott, ahol a késői fagyok miatt gyenge lesz a termés.

A gyepek, pázsitok ápolásáról se feledkezzünk meg!

2018. augusztus 20. 08:09

A gyakori, kis adagú öntözés meleggel párosulva szinte melegágya a füvön megjelenő lisztharmat és más levélfoltosságot előidéző betegségeknek.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (17. rész)

2020. február 5. 11:02

A szőlőtermesztők számára kihívásokkal teli 2019 után, az idén is fel kell készülni arra, hogy az időjárás alakulásától függően bármelyik kórokozó vagy kártevő okozhat meglepetéseket, amire már most fel kell készülni lelkiekben és szakmai téren egyaránt.

Egyre több a fénybogár a repcén

2021. április 22. 18:21

Április második dekádjának végén egy Földközi tengeri eredetű csapadékfront megszüntette az éjszakai fagyokat. A felhőzet csapadékából szeszélyes eloszlásban több-kevesebb eső mindenhova jutott, de csak a talaj legfelső rétegében javult némileg a nedvesség ellátottság. A mérsékelt nappali hőmérséklet ellenére a talajok napi párologtatása eléri a 4-5 millimétert. A kalászos gabonák és az őszi káposztarepce kedvezően reagáltak a lehullott csapadékra, visszanyerték az ilyenkor jellemző eleven zöld állapotukat.