Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Hullik a beteg termés a szilvafákról – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

Hullik a beteg termés a szilvafákról – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

Agrofórum Online

A kései érésű szilvafajtákon, hasonlóan az almához és a körtéhez, sok a gyümölcsfertőző monília és a beteg termés hullása. A fa alatti termést a különböző kártevők dézsmálják.

Október első napjaiban maradt a kora őszi, évszakhoz képest meleg, száraz időjárás. A Kárpát-medencén átvonuló gyenge hidegfront csak kevés esőt hozott, és átmeneti néhány fokos lehűlés után ismét kellemes a nappali hőmérséklet, éjszakánként viszont rendszeresen 10 oC-ra hűl le a levegő, emiatt erős a reggeli harmatképződés.

Még tart az alma és a körte betakarítása, az almamoly és a levélaknázó molyok már hetek óta nem rajzanak, emiatt friss fertőzések már nem alakulnak ki. A sérült gyümölcsök moníliás fertőzése a száraz idő ellenére tovább tart, a beteg termés a fák alatt köt ki, ahol a meztelen csigák, darazsak és hangyák tápláléka lesz. A lombszíneződés a körtén elkezdődött, az almán még várat magára, lombhullást csupán a körterozsdával fertőzött fákon tapasztalni.

Körterozsda fertőzés

A cseresznye és a meggy lombhullása tovább erősödött, különösen a sztigminával és blumeriellával fertőzött fákon. Házikerti körülmények között törekedjünk a rendszeres lombeltakarításra, mert a tartós takarást megsínyli a pázsit.

A száraz idő ellenére a szilvafák levelein, kissé késői időpontban megjelent a szilvalevelek vörösfoltosságának a tünete, mely erősíti a levéllikasztó betegség okozta lombhullást. A kései érésű fajtákon, hasonlóan az almához és a körtéhez, sok a gyümölcsfertőző monília és a beteg termés hullása. A fa alatti termést a különböző kártevők itt is dézsmálják.

Szilvalevelek vörösfoltossága

A szőlő korai lombhullása megkezdődött, főként ott, ahol korábban erős peronoszpórás és lisztharmatos fertőzés alakult ki. A vesszőkön szabad szemmel is láthatóan érnek a lisztharmat áttelelő kazmotéciumai. Teljes lombhullás előtt vágjuk ki az aranyszínű sárgaság fitoplazmával fertőzött tőkéket, mert most még könnyebben felismerhetők a kórokozó okozta tünetek.

A dió érett termése folyamatosan hullik. A viszonylag későn kezdődő nyugati dióburok fúrólégy rajzás ellenére a nem permetezett fák alatt sok a megfeketedett dió. A burok alatt még találunk lárvákat, de már tart a lárvák befurakodása a talajba, ahol báb alakjában telelne át. A napi termésbegyűjtéssel, fóliás talajtakarással csökkenthetjük az áttelelő lárvák létszámát.

A mezei pocok országos szintű tömegszaporodása a gyümölcsös kultúrákat és a szőlő ültetvényeket sem kíméli. A fertőzés mérséklése érdekében ezeken a területeken is kötelező a védekezés a technológiai előírások szigorú betartása mellett, amennyiben a fertőzés meghaladja a 3-4 lakott járatot 100 m2-ként.

Mezei pocok kártétele meggyesben

(Vezérkép: Ilo/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reped és rothad a cseresznye és a meggy – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 13. 10:10

Az egymással érintkező gyümölcsök azonnal megfertőzik egymást. Védekezésre csak a később érő fajtáknál van lehetőség.

Mi lesz a jégveréssel letarolt állományokkal? – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. június 11. 17:10

Az őszi kalászos gabonák érése felgyorsult, az árpa az aszályos tájegységekben aratásra érett, de a búza is a viaszérés állapotában van.

Fokozódott a varasodás fertőzésének esélye - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 5. 09:40

Az alma- és körteültetvényekben a varasodás-fertőzés terjedési veszélye az elmúlt napok esőzései miatt jelentősen megnőtt.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye

2024. június 4. 14:40

Megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye, hiszen a „dunsztos” környezet kiválóan alkalmas a kórokozó inkubációjára.

A szakszerű metszést leshetjük el a MATE képzésein

2023. február 15. 09:12

Országos tavaszi metszési tanfolyamot hirdet a MATE Kertészettudományi Intézete, melynek keretében egy időben öt településen tartanak felnőttképzéseket.

A természetközeli termesztés szellemisége

2019. május 27. 14:08

Egy hazai gazdaságot mutatunk be Olvasóinknak, ahol a természetközeli termesztési mód alkalmazásával törekednek arra, hogy a kemikáliák felhasználását csökkentsék, illetve elkerüljék. Ezen alapelvek közel állnak az integrált növényvédelem alapelveihez.

Ma ünnepli 100. születésnapját Bálint gazda - Portré

2019. július 28. 05:36

Július 28-án ünnepli 100. születésnapját Bálint György, az ország Bálint gazdája. Az MTVA Sajtóadatbankjának portréját olvashatja cikkünkben.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: megállíthatatlanul terjednek a rothadásos megbetegedések

2022. szeptember 28. 09:32

A rovarkártevők aktivitása a hőmérséklet csökkenése miatt a minimálisra csökkent, a rothadásos megbetegedések viszont megállíthatatlanul terjednek.