Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Szőlő: látványosan elszaporodott a filoxéra

Szőlő: látványosan elszaporodott a filoxéra

Agrofórum Online

Gyümölcsöseinkben egymás után érnek a fák termései. Ennek ellenére nem lehet megszakítani a betegségek és a kártevők elleni védelmet.

Folyamatosan érik az őszibarack is, de a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly rajzása miatt a még nem szüretelhető fákat meg kell védeni. A két kártevő a gyümölcsben és a hajtásvégeken egyaránt károsít, ezért az élelmezés egészségügyi várakozási idő szigorú betartása mellett iktassunk be permetezési szakaszt is a szüret mellé.

Barackmoly hajtástünete, fotó: Dr. Aponyi Lajos

A lisztharmat leküzdése ilyen szempontból egyszerűbb, mert a fertőzés kénes gombaölő bevetésével blokkolható, igaz csak rövid időre a szer gyors bomlása miatt. A lisztharmat blokkolása mellett a kén jól gyéríti a meleg-száraz időben gyorsan szaporodó takácsatkákat is.

Az almamoly rövid ideig tartó gyengébb rajzása után most ismét intenzív repülése figyelhető meg a feromon csapdák fogási adatai alapján. Az április eleje óta tartó rajzás várhatóan így fog lezajlani, a repülés hűvösebb napokon gyengül, majd ismét fellendül, egészen szeptember végéig.

Az almaültetvények mellett a kártevő megfertőzi a diófák terméseit is, így ott is érdemes védekezni. A varasodás és a lisztharmat számára is egyaránt adódik olyan periódus, amikor kedvezőek a feltételek a különböző életfeltételek ellenére. A kombinált védekezés a helyes megoldás, mert még minden almafajta lombozata intenzíven fejlődik. A kalcium levéltrágyázás fontossága nem csökkent, ezért folytassuk a kezelést a szüret előtti időszakig.

Szőlő-filoxéra, fotó: Gáll József

A szőlő fejlődésbeli előnyét a korábbi hűvösebb napok ellenére is tartja. A déli tájegységekben a korai fajták zsendülése már megkezdődött. Alanytelepeken és direkttermő fajtákon látványosan elszaporodott a filoxéra(szőlő gyökértetű) levéllakó alakja, főként azért, mert nem védekeznek ellene.

Tarka szőlőmolyból a feromon csapdák hetente 25-30 darabot fognak, tehát a fürtök most is veszélyben vannak. Az esős periódusban kialakult peronoszpóra fertőzést blokkolták, lisztharmat tünetek már inkább a leveleken alakulhatnak ki, de fontos megakadályozni a vesszőfertőzés megelőzése érdekében. A bogyóhéj elvékonyodása miatt a legnagyobb veszély a bogyók szürkerothadása. Erre kell koncentrálni a szőlő védelmét, de közben figyeljünk oda a szőlő gubacsatka, az amerikai szőlőkabóca és a szőlőtripsz terjedésére is.

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

2019. október 17. 11:05

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást.

Az időjárás igen kedvező a levéltetű-kolóniák gyors kialakulásához a kelő állományokban

2019. október 15. 11:13

A kedvező időjárásban egyre több őszi árpa és búza bújik elő. A kelő állományok most még a kevés csapadék miatt meglehetősen egyenetlenek. Az 1-2 leveles növényeken máris megjelentek a szárnyas gabona-levéltetű egyedek.

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

2019. október 9. 08:17

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.

Még mindig tömeges a repcebolha populáció a vetéseken. Védekezzünk ellenük!

2019. október 8. 08:34

A korábban kikelt álhernyókkal együtt igen nagy fertőzési nyomás nehezedik a repcére, amit csak folyamatos védekezéssel lehet feloldani.

Lisztharmat, tűzelhalás, varasodás - Ezek ellen is védekezni kell a napokban

2018. július 5. 20:01

Szőlőben a fürtök záródása miatt fontos a mostani védekezés, főként a lisztharmat ellen, de a fiatal hajtásokon újabb peronoszpórás olajfoltok jelentek meg.

Magosz: az étkezési alma ára is „beszakadhat”

2018. augusztus 23. 08:30

Nemcsak az ipari, de az étkezési alma ára is „beszakadni látszik” - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, az Országgyűlés alelnöke csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Viszlát málna, hello kivi?

2018. július 16. 11:47

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nem csak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most.