Talajélet
Fizetett tartalom

Tudományos érdekességek a növények és a mikrobák kapcsolatáról

Tudta-e, hogy már a magokban is ott vannak a hasznos mikrobák? Ezek a mikrobák kulcsszerepet játszanak a csírázásban, a tápanyagfelvételben és a növények stressztűrésében – épp ezért kiemelten fontos a talajoltás szerepe a fenntartható növénytermesztésben.

A természet gondoskodik róla, hogy az utód is életképes legyen. Már a magokban is megtalálhatók hasznos baktériumok, amelyek jelentős szerepet játszanak a növények fejlődésében és tápanyagfelvételében.

Amikor a mag kicsírázik, ezek a baktériumok együtt szaporodnak a növénnyel, és főként a rizoszférában találhatók (például Azospirillum és Pseudomonas fajok). E baktériumok nemcsak tápanyagokat szabadítanak fel a talajból, hanem javítják a vízfelvételt, és védelmet nyújtanak a kórokozók ellen is, már a csírázás kezdeti szakaszában előnyt biztosítva a növény számára.

Számos kísérleti eredmény alátámasztja, hogy a természetes baktériumoktól mentesített, sterilizált magok kevésbé fejlődnek jól. Publikációk igazolják, hogy a sterilizált magok csírázása lassabb, fejlődésük pedig korlátozottabb, mivel a mag sterilizálása során a hasznos baktériumokat és mikroorganizmusokat is eltávolítják.

Ugyanakkor a kémiai csávázószerek, a gombaölők és más magkezelési eljárások szintén káros hatással lehetnek a mag természetes mikroflórájára, amely kulcsszerepet játszik a növények tápanyagfelvételében és fejlődésében.

Ezért is kiemelkedő fontosságú a mikrobiális talajoltás alkalmazása, amely segít helyreállítani a hasznos mikroorganizmusok állományát.

A magokban is megtalálhatók a hasznos mikrobák

A magban lévő mikrobáknak köszönhetően intenzív a csírázás

Tudta-e, hogy növelik a cinkfeltáró baktériumok a növények stressztűrő képességét?

A növények stresszhelyzetben, például hőség, szárazság esetén fokozottan termelik az etilént. Az etilén szabályozza a növényi sejtek öregedését, levélhullást, hatására például elindul a hervadás, lekonyulnak a levelek.

Ez a reakció a növények védekezési mechanizmusa, amely segít minimalizálni a további károsodást és megőrizni a létfontosságú víz- és tápanyagtartalékokat. Ha megfelelő a cinkellátás a cinkfeltáró baktériumoknak (például Pseudomonas, Bacillus fajoknak) köszönhetően, akkor csökken a stresszetilén termelés, tehát kevésbé lesz erős a válasz (levélhullással, hervadással) a növény részéről a stresszhelyzetekre.

A cinkhiány viszont fokozza az etiléntermelést, így súlyosbíthatja a stresszválaszt és a növények állapotát. A talajoltással cinkfeltáró baktériumokat is juttatunk a növény számára.

A vízhiány esetén növekedik a stresszetilén termelődés, ez a hervadási tüneteket erősíti

Szakmai együttműködő partnerek:

Tényleg növeli a pocokkártétel kockázatát és súlyosságát a talajbolygatás elhagyása?

2025. április 5. 08:10

A csökkentett mértékű talajbolygatás legnyilvánvalóbb előnyei mellett, a károsítók fennmaradásának megnövekedett kockázata mindig felmerül.

A baktériumos talajoltásról

2025. március 4. 08:10

Egyes kutatások szerint a talajbaktériumok száma mintegy ezerszer kevesebb, mint az optimális állapot.

A talajkímélő gazdálkodásról készült hasznos videósorozat, gyakorlati tapasztalatokkal

2025. február 26. 16:10

A fenntartható talajkezelési módszerek segítenek megőrizni a biodiverzitást, csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást és javítani a vízgazdálkodást.

Biogazdálkodás, regeneratív gazdálkodás: ne keverjük a fogalmakat

2025. február 12. 14:40

Nyilvánvalóan minden alternatívnak számító termesztési módozat esetében törekedni kell a termesztés gazdaságosságára.

A szójatermesztés sikerének egyik fontos kulcsa a baktériumos talajoltás

E lapszámban adjuk közre a NÉBIH és a Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezetének közös szója vizsgálatának, eddig még nem publikált tavalyi eredményeit.

A magyar termőföld nemzeti kincs... megóvása közös érdek

2023. február 9. 07:36

Az eseményen szó esett talajaink általános állapotásról, és a talajkondíció javításának lehetőségeiről.

Biológiai tarlókezelés – szalmatrágyázás

2019. április 7. 04:16

Talajbaktérium-készítmények alkalmazásának kezdésére legjobb időszak a nyár, a tarlóhántás időszaka. Segíti a szerves anyagok, a szalma lebomlását, elkerülhető a pentozán hatás kialakulása.

Számoljon le a szármaradványokkal!

2018. február 23. 08:40

A kultúrnövények termesztése során a termés mellett jelentős mennyiségű gyökér- és szármaradvány is keletkezik.