22℃ 11℃
szeptember 19. Vilhelmina, Januáriusz, Dorián

A mikotoxinok és a bendőműködés

2020. április 5. 13:43

A mikotoxinok penészgombák által termelt másodlagos metabolitok, melyek toxikus hatással lehetnek az élő szervezetre. A mikotoxinok jelen lehetnek a takarmányban még akkor is, ha azok szemmel láthatóan nem, vagy csak kis mennyiségű penészt tartalmaznak.

Növényi maradványok lebontása mikroorganizmusok által termelt enzimekkel

A holt szerves anyag bontása bonyolult biológiai, biokémiai és mikrobiális ökológiai folyamatok eredményeként jellemezhető. A hatékony szárbontás érdekében a gabona- és repcetarló szakszerű kezeléséhez hozzátartozik a növényi maradványok lebontását segítő mikrobiológiai készítmények hatásainak ismerete és használata.

A Vajdaságban nemesített rezisztens szőlőfajták (2.)

2020. április 5. 09:00

A cikksorozat előző részében ismertetett fajták génállományát további visszakeresztezéssel minőségi szempontból gazdagítottuk Vitis vinifera L. fajtákkal. Ennek eredménye a XXI. század elején Szerbiában még néhány államilag minősített fajta. A szerző bemutatja a Pannonia, a Morava, a Danubius és a Dionis fajta származását, termesztési értékét és közli a fajta/fajtajelölt leírását.

Jobb és több Élet – újabb ismeretek a búza táplálásáról

2020. április 4. 17:32

Az, hogy a búzafajtára, -fajtacsoportra jellemző képességek milyen technológiával, azon belül is milyen trágyaadagokkal érvényesülhetnek leginkább, több év, vagy akár egyidejűleg több kísérleti hely vizsgálati eredményei alapján pontosítható. A szerzők közreadják a martonvásári kísérletek alapján született eredményeket prémium kategóriás, nagy fehérje- és sikértartalmú, valamint jó malmi minőségű búzák esetén. Bemutatják azokat a mérési metodikákat, amelyek segíthetik búza esetében az éhezés mértékének, illetve a szükséges N-pótlásnak a meghatározását.

Penészgombák és mikotoxinok a szarvasmarha takarmányokban és az ellenük való védekezés lehetőségei

2020. április 4. 17:29

A hazai termesztésű gabonamagvak 20-30% mértékben szennyezettek az állati szervezet számára potenciális veszélyt jelentő mennyiségben valamely mikotoxinnal, melyek termeléscsökkenést, vagy nagyobb mennyiség hatására előbb tünetmentes, majd klinikai tünetekkel is járó toxikózisokat idézhetnek elő.

Ökológiai gazdálkodásban felhasználható egyszerű anyagok II. rész

2020. április 4. 05:36

Az egyszerű anyagok nem minősülnek növényvédő szernek, de ha van, be kell tartani az élelmezés-egészségügyi várakozási időt, ügyelni kell a dózisra és a kezelés idejére.

Elatus Era – maximális védelem levél- és kalászbetegségekkel szemben, garancia a magas terméshozamhoz

2020. április 3. 15:40

Az intenzív kalászos gabonatermesztés során a korábbi termesztési gyakorlatokkal ellentétben újfajta megközelítésre, innovatív szemléletre van szükség. Arra kell törekednünk, hogy a lehető legmagasabb betakarított terméshozam mellé megfelelő minőségi beltartalmi paraméterek társuljanak.

Szén-dioxid-trágyázás

2020. április 3. 04:36

Üvegházakban, fóliasátrakban – abból adódóan, hogy megnövekszik az asszimiláció következtében az oxigéntartalom – szükség lehet a szén-dioxid mesterséges pótlására.

Új fogalmat tanulunk: indoor farming

2020. április 1. 21:40

A növekvő népesség számára egyre több élelmiszert kell előállítani az egyre csökkenő termőterületen. A probléma megoldásában nagy segítséget nyújthatnak az olyan rendszerek, amelyek kis területen, gazdaságos anyag- és energiafelhasználással nagy mennyiségű élelmiszer alapanyagot tudnak előállítani. Ezek nagyon sokfélék lehetnek, összefoglaló nevük: indoor farming. Felmerül a kérdés, hogy kiválthatják-e, helyettesíthetik-e rövid vagy hosszú távon a hagyományos gazdálkodást?

Egy nyírségi termesztő tapasztalatai az édesburgonya vagyis batáta termesztéséről

2020. április 1. 21:39

A batáta vagy édesburgonya további térhódítására számíthatunk hazánkban a klímaváltozás miatt, a növény ugyanis jobban bírja a rendkívüli meleget, mint a burgonya. Termesztésének lépéseit mutatjuk be kezdve a termőhely-választástól, a dugvány-előállításon és ültetésen át az ápoláson és a növényvédelmen keresztül a betakarításig és terménytárolásig.