Szerves trágyák jelentősége és használata a zöldségtermesztésben, II. – Takarmányozás és az alom hatása a trágya tulajdonságaira

2023. november 27. 07:10

Előző írásban ismertettük a zöldségtermesztésben leginkább használatos állati eredetű szerves trágyákat, továbbá kertészeti szempontból legfontosabb tulajdonságaikat. De tudni kell, hogy a trágyák használhatóságát a tenyészállaton kívül befolyásolja még a feletetett takarmány, valamint nagymértékben az alom minősége és mennyisége is.

Fejes saláta hajtatásakor nincs idő a tévedések korrigálására

2023. november 24. 13:10

A fejes salátának, mint a többi hidegtűrőnek nevezett zöldségféle (pl.: karalábé, fejes káposzta, kínai kel, hónapos retek, spenót) hajtatása kiszorult a korszerűbb, jól fűthető üvegházakból, fóliás hajtatóházakból és blokkok alól, termesztésük döntő mértékben a hideg vagy enyhén, 6-10 Δt°C hőlépcsővel rendelkező fóliasátrakba történik.

Hidegtűrő, de a megfázásra nagyon érzékeny: hajtatott karalábé termesztése

2023. november 23. 11:10

A karalábé területét tekintve a fejes saláta és a hónapos retek után a harmadik legnagyobb felületen termesztett előnövény a fóliákban, de a váz nélküli fóliás termesztése is jelentős, főleg Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben. A fűtés nélküli fóliák alá március elején (5-10-e táján), a fűtött hajtató létesítményekbe már februárban kirakják a palántákat, síkfóliás és váz nélküli termesztésre március közepén, szabadba legkorábban március végén ültetik.

Elég belőlük kevés is, de nélkülözhetetlenek! – Zöldségfélék cink és mangán tápanyagigénye és pótlása

2023. november 20. 07:10

A növények közel 20 kémiai elemből épülnek fel, ezeket esszenciális (nélkülözhetetlen) tápanyagoknak mondjuk. Az agrokémia fejlődése azonban folyamatosan újabbakról bizonyítja be, hogy növényekben funkcionálisan léteznek, hiányuk fejlődési zavarokhoz vezet, de előfordulásuk gyakran csak egy-egy fajra, családra jellemző, minden növénynél nem sikerül jelenlétüket biztosan kimutatni.

Olcsó téli vitaminforrás – metélőhagyma hajtatása lakásban

2023. november 19. 15:10

A hagymafélék fogyasztása közismerten nagyon egészséges, számos, táplálkozási szempontból nélkülözhetetlen ásványi és vitaminforrás mellett baktériumölő hatásuk is van.

Legkorábban vethető primőr – A hónapos retek hajtatása

2023. november 17. 10:10

Sajnos éghajlatunk a friss zöldségfélék fogyasztását csak 6 hónapon keresztül teszi lehetővé, a téli, kora tavaszi, késő őszi hónapokban kénytelenek vagyunk tartósított vagy tárolt zöldségféléket fogyasztani, amelyek táplálkozási értéke nem azonos a tavaszi vagy a nyári, napfényben gazdag időben nevelt és szedett friss zöldségfélék beltartalmi értékével.

Szakszerűbb tápanyagellátással is javítható az étkezési hagymatermesztés eredményessége

2023. november 14. 12:40

A vöröshagyma a világon az egyik legfontosabb ízesítő növény, jelenleg 3 millió hektáron termesztik, közel kétszer akkora felületen, mint 15 évvel ezelőtt. Az évi 50-60 millió tonna közel felét Kína állítja elő, de jelentős termesztő még az évi 1-2 millió tonna termésével India, az USA és több arab ország is (Egyiptom, Irán, Líbia).

A hibák betakarításkor derülnek ki (II.)

2023. november 7. 10:10

A gyökérzöldségek esetében felmerülő minőségi hibák okait vizsgálva, kétségtelenül első helyre kívánkoznak a rossz talajszerkezetből és a nem megfelelő talaj-előkészítésből adódó fejlődési zavarok, de a talaj kedvezőtlen tápanyagösszetétele is sok esetben közrejátszik.

A hibák betakarításkor derülnek ki (I.)

2023. november 6. 10:10

Sajnos az elmúlt években a gyökérzöldségfélék termőterületének csökkenése mellett sok kifogás volt a megtermelt áru minőségével kapcsolatban, ami egyrészt növényvédelmi, másrészt termesztéstechnológiai hibákból adódott.

7 burgonyatermesztési probléma, amely tönkreteheti a termést

2023. október 31. 12:10

Bár a burgonyát világszerte termesztik, időről-időre a termesztőknek olyan problémákkal kell szembenézniük, amelyek, ha nincsenek rájuk felkészülve, komoly terméskiesést okozhatnak.