Életmód, gasztronómia

A poloskák egyszerű módszerrel tarthatók távol

Agrofórum Online

Legalábbis ez derül ki abból a kutatásból, amelyet az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) munkatársai a közelmúltban végeztek.

A kutatók arra keresték a választ, hogy az ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) összetett szeme mely spektrális tartományokra a legérzékenyebb, és milyen fényhullámhosszok a legvonzóbbak e faj számára. Mindez információk abban is segíthetnek, hogy az inváziós rovart kívül tartsuk otthonunk falain.

Minden, amit nem akartunk tudni a (márványos)poloskáról

A rovarok osztálya számos inváziós fajjal „büszkélkedhet”, de ezek közül is kiemelkedik a poloskáké. Nézzünk párat a kiterjedt rokonságból: az ágyi poloska (Cimex lactarius) az ember fő külső élősködőjévé vált szerte a világon, a platánfákat szívogató platán-csipkéspoloska (Corythucha ciliata) a fa levelein, illetve a kérge alatt található, a zöld vándorpoloska jelentős gondot okoz számos gyümölcs- és zöldségültetvényben. A nyugati levéllábú-poloskával otthonunkban is találkozhatunk, de fő jellemzője, hogy a tujákat és a fenyőket pusztítja.

A márványospoloska eredetileg kelet-ázsiai elterjedésű rovar volt, amely az USA-ban az ezredforduló körül telepedett meg véglegesen, Európában pedig a 2000-es évek elején kezdett megjelenni. Bár jól repül, de elterjedése emberi közvetítéssel történt, járművekben, kereskedelmi szállítmányokban utazott mint potyautas.

Hazánkban 2013 őszén kerültek elő első egyedei, majd hihetetlen gyorsasággal hódította meg az országot.  A kifejlett poloska 12–17 mm hosszú. A nevét a hátoldal színezettségéről kapta. Alapszíne szürkésbarna, néhol vöröses árnyalatokkal, szabálytalan és helyenként összefolyó fekete pontozottsággal.

Eddig több mint 100 különböző növényfajon figyelték meg táplálkozását, melyek között számos, gazdaságilag jelentős termesztett is szerepel. A lakásokban szeptember, október hónapokban kezd el beköltözni, problémát leginkább a bűzmirigyeiből „veszélyhelyzetben” kibocsátott, kellemetlen szagú váladéka okoz.

A kutatás eredményei

Az ÖK és a MATE munkatársai az ázsiai márványospoloska összetett szemeinek spektrális érzékenységét vizsgálták elektroretinográfiával, illetve azt, hogy melyek azok a spektrális tartományok, amelyek jobban, és melyek azok, amelyek kevésbé vonzóak e címerespoloskák számára.

Egri Ádám, a tanulmány első szerzője az elért eredményekkel kapcsolatosan a következőképpen fogalmazott: „mérési eredményeink arra utalnak, hogy az ázsiai márványospoloska fotoreceptor-készletét alapvetően kétféle, egy zöld- és egy ultraibolya-érzékeny receptortípus alkotja.”

Mindez azért lényeges, mert ez már lehetővé tesz némi színlátást, ami hozzásegíti a rovart ahhoz, hogy vizuális úton találja meg a zöldségeket és gyümölcsöket. Mint az közismert, ezek a rovarok is vonzódnak a fényhez, a télre készülve rejtekhelyet keresnek, alkonyatkor repülnek be olyan lakások és házak ablakain, ahol már égnek a lámpák. Mészáros Ádám PhD-hallgató következőképpen összegezte a kutatás eredményeit:

„Kísérleteinkből kiderült, hogy ezek a poloskák annál nagyobb vonzalmat éreznek a fény iránt, minél kisebb a fény hullámhossza.”

Mindez egyszerűsítve azt jelent, hogy emberi szem számára pirosas, sárgás fényeket a legkevésbé, míg a kék és ultraibolya fényeket a leginkább kedvelik e rovarok. Azaz a rövidebb hullámhosszokban gazdag, hideg fehér fényű lámpák vonzóbbak a poloskák számára, mint a meleg fehér fényűek, amelyekben inkább a spektrum hosszabb hullámhosszú komponensei dominálnak. Összefoglalva azt javasoljuk, hogy aki távol kívánja tartani ezeket a rovarokat, az inkább meleg fényű lámpákat használjon.

(Forrás: www.elkh.org – Fotó: Alban_Gogh/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Károsak lehetnek a fekete műanyag konyhai eszközök

2025. február 5. 11:10

Ezeket a vegyi anyagokat azért építik be a konyhai eszközökbe, hogy csökkentsék a túlmelegedésből eredő tűzveszélyt.

Mégsem egészséges a görög joghurt?

2025. február 3. 16:10

Mint sok más joghurt, a görög joghurtok is tartalmaznak zselatint, amelyet állati bőr, inak, ínszalagok vagy csontok főzésével állítanak elő.

Elfeledett farsangi ételek

2025. február 2. 10:10

A farsanghoz kapcsolódó hagyományok és hiedelmek valóban gazdag örökséget alkotnak nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is.

A jövő antibiotikumai hatástalanok lesznek a baktériumokkal szemben

2025. február 1. 16:10

Az új antibiotikumokat a fejlesztők gyakran úgy hirdetik, hogy nem alakul ki ellenük rezisztencia. Azonban ezt az állítást a rezisztencia-mentességről ritkán támasztják alá meggyőző adatok.

Közös agrárbiztonsági kutatásokba kezd a Szent István Egyetem és az Óbudai Egyetem

2018. január 26. 10:11

A keret-megállapodás hat kiemelt alprogramot, azon belül 26 projektet foglal magába. Három alprogramot az Óbudai Egyetem, hármat pedig a Szent István Egyetem gondoz.

25 évvel ezelőtt jelentették be az első bárányklónozást

2022. február 22. 04:36

Negyed évszázad telt el a klónozott bárány, Dolly születésének híre óta, az információ akkor megrázta a tudományos világot, és hatalmas vitát váltott ki.

A urbanizáció talajfaunára gyakorolt hatásairól

2023. február 25. 07:44

Gyökeresen átalakítja a városiasodás az élőhelyeket - derül ki egy kutatásból.

Hüvelyes zöldségek: szuperfoodnak számítanak, mégis keveset fogyasztunk belőlük

2021. február 11. 06:35

A hüvelyes zöldségek igazi szuperfoodnak számítanak: magas a rosttartalmuk, amely többek között segít a vércukorszint egyenletes szinten tartásában és hozzájárul az egészséges emésztéshez és a normál koleszterinszint fenntartásához is.