12℃ 7℃
október 20. Vendel, Irén, Kleopátra
Életmód, gasztronómia

Elfeledett magyar ételek

Agrofórum Online

Hiába telnek az évek, hiába lesznek egyre modernebbek az ételek, az emberek szívesen nyúlnak vissza a régmúlt idők ízeihez, az elfeledett, olykor csak filmekből látott vagy könyvekben felbukkant ételekhez.

Hogy miért? Mert ami régen bevált, ma miért ne lehetne jó! Mert annak ugyanolyan varázsa van, mint egy patinás régiségnek vagy egy évszázadokat megélt, történelmi korú ékszernek.

Lássuk, melyek azok a hagyományos magyar ételek, amelyek egykoron jól ismertek és igen közkedveltek voltak, mára azonban már „kimentek a divatból”.

Hébeknédli

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 4 csapott teáskanál só
  • 4 dkg élesztő
  • 1 darab tojás
  • 3 evőkanál zsír
  • víz (a dagasztáshoz)
  • búzadara (a tészta pihentetéséhez)
  • zsír (a sütéshez)

Elkészítés:

1. A hozzávalókból lágy kelt tésztát gyúrunk, és 1 órán át kelesztjük.
2. A tésztát 4 részre vágjuk, mindegyiket 20×30 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük olvasztott zsírral, megszórjuk búzadarával, majd felcsavarjuk, mint a bejglit, és csomót kötünk belőle. A csigákat egy zsírozott, sütőpapírral kibélelt vaslábasba tesszük, lefedjük, és fél órát kelesztjük.
3. Ezután a közepébe öntünk fél bögre langyos vizet, majd előmelegített sütőben 1 órán át sütjük. 45 perc után levesszük a fedőt, és tovább sütjük tűpróbáig. Forrón, babgulyással tálaljuk.

Káposztás nokedli

Hozzávalók:

  • 1 fej káposzta
  • 2 tojás
  • 200 g liszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál olaj
  • víz

Elkészítés:

1. A káposztát vékonyra szeleteljük, és forró olajon megpároljuk.
2. A nokedli tésztát a szokásos módon elkészítjük: a lisztet, tojást, a vizet és a sót összekeverjük, majd lágy, forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk és pár perc alatt kifőzzük.
3. A kész nokedlit összekeverjük a káposztával, és néhány tojást ütünk rá (mint a tojásos nokedlire). Az egészet jól átkeverjük, forrón tálaljuk.

Petrezselymes lapcsánka

Hozzávalók:

  • 4 burgonya
  • 2 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyem
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 gerezd fokhagyma áttörve
  • só, bors ízlés szerint
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

1. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, lereszeljük. Kinyomjuk a levét, majd hozzáadjuk a tojást, a lisztet, az aprított petrezselymet és a zúzott fokhagymát. Sóval és borssal ízesítjük. Összekeverjük, míg az egész egy sűrű massza nem lesz.
2. Forró olajba szaggatjuk egy kanállal a masszát és apró, fánkszerű, ropogós falatokat sütünk ki. Papírtörlőre szedjük, fokhagymával és tejföllel tálaljuk, mint a lángost.

Kukoricakása (sósan / édesen)

Hozzávalók:

  • 25 dkg kukoricadara
  • 1 liter víz / tej
  • egy csipet só / méz
  • ízesítéshez zsír, vaj, pirított hagyma, tejföl / akár lekvár, sajt

Elkészítés:

1. A vizet/tejet egy lábasban felforraljuk, és hozzáadjuk a sót/mézet (attól függően, hogy édesen vagy sósan készítjük-e el). Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a kukoricadarát, figyelve, hogy ne csomósodjon össze. 10-15 perc alatt puhára főzzük.
2. A kész kását zsírban pirított hagymával, tejföllel, vagy akár reszelt sajttal tálalhatjuk.

Az édes változatot mézzel, lekvárral vagy egy kis vajjal tálaljuk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Óránként megevett egy tojást, ez történt a szervezetével egy hónap alatt

2025. október 19. 13:10

Milyen hatással van a testünkre, ha 30 nap alatt megeszünk 720 darab tojást? Kipróbálták, és az eredmény több mint meglepő.

Tökéletes birsalmasajt házilag – lépésről lépésre

2025. október 19. 07:10

Bemutatjuk, hogyan készíthető autentikus birsalmasajt – a legjobb arányokkal, praktikákkal és tárolási tippekkel.

A világ legdrágább kávéja: a cibetmacska titka

2025. október 18. 05:40

A Kopi Luwak története egyszerre szól a luxusról, a különlegességről és az etikai dilemmákról.

Hatósági áras tűzifát keres? Ezt kell tudnia róla – nem lesz kellemes az igazság

2025. október 15. 09:10

Köbméterenként akár 19 ezer forintért lehetett tűzifához jutni 2022 végén. Vajon most mi a helyzet a nagy sikerű programmal?

Mihez kezdjünk a zöld paradicsomokkal?

2024. október 4. 08:10

A zöld paradicsom íze savanykás, az állaga sem olyan puha, mint a pirosaké. Emiatt másfajta ételekben és másképp tanácsos felhasználni.

Isteni ízű fahéjas almarózsák – kezdőknek is!

2024. február 17. 08:10

Vannak receptek, amelyek egyedi küllemükkel elkápráztatják az embereket – kiváltképp a kert- és növény barátokat. A fahéjas almarózsa érdekessége az, hogy nem csak, hogy lélegzetelállítóan szép és isteni az íze, semmiféle konyhai tapasztalatot nem igényel, ergo: kezdők és gyerekek is elkészíthetik.

Almaecet házilag, ha sok az almánk

2023. szeptember 25. 05:40

Sokan a diétás étrendjük részeként ismerik, vannak, akik egészségmegőrzés érdekében alkalmazzák, de az biztos, hogy igazi kincs otthon az almaecet. Mi kell az almaecethez? Nézzünk is egy receptet!

Chilis bab ropogós tortilla chipsszel

2019. szeptember 14. 04:38

Ahány konyha annyiféle chilis bab létezik, van aki kaliforniai paprikával, van aki fahéjjal, van aki kukoricával  készíti, ki a sertéshúsra, ki a marhahúsra esküszik, nem is beszélve a hozzáadott paradicsom kérdéséről.