Életmód, gasztronómia

Házikence: frissítő mentakrém házilag

Agrofórum Online

Van sok vegyszermentes menta a kertben? Egy része már betárolva télire szárítva, másik fele már koktélokban és limonádékban kapott helyet? Akkor még készülhet mentás otthoni hűsítő krém is belőle!

Az egyik nagy kedvencem a mentakrém, amit borsmentával, fodormentával is szoktam készíteni. Az nagyon fontos, hogy teljesen tiszta helyről szedjük, ne legyen vegyszerrel kezelt a növény levele. A fűszernövények amúgy is érzékenyek ebből a szempontból, mert szinte egész évben szüretelhetünk róluk, így a növényvédelmük kardinális kérdés lesz. De nézzük mi kell még egy jó hűsítő krémhez?

Hegyi menta, fodormenta és egy kevés zsiradék

A legtöbbször kókuszzsírból, kakaóvajból vagy sheavajból szoktuk készíteni, mert így kihasználható a zsiradékok jótékony hatása is.

5 evőkanál zsiradékhoz két nagy marék frissen szedett, megmosott mentalevelet használunk fel, és gőz fölött összeolvasztjuk a zsiradékot benne a mentalevelekkel és gyöngyöző forrásban hagyjuk jó 10 percig.

Mentakrém

Levesszük a gőz fölül a lábost, majd állni hagyjuk még a mentát pár órát a meleg zsiradékban, hogy az aromák, illatok szépen beoldódjanak.

Ha netán időközben megdermedne, akkor kicsit melegítsük vissza és szűrjük le a leveleket a már illatos zsiradékból.

Meddig áll el?

Befőttesüvegbe áttöltjük, és így hűtőbe téve sok hónapig eláll. Általában hamarabb elfogy, mint megromlana.

Mire lesz jó?

A menta alapvetően a hűsítő hatásáról ismert, pont ezért kerül fagylaltokba, fogkrémekbe, koktélokba és izmokat hűtő krémekbe. Ha nagyon meleg van, akkor gyakran a talpunkat szoktuk bekenni vele, kicsit bemasszírozni és élvezni a finom, lágy hűtő hatást.

Szembe ne kerüljön!

Ugyanígy utazásnál szeretem használni, mert autóvezetés közben a kezet is lehet hűteni vele, vagy nyakra kenni a kánikulában.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Használható trükkök a megfelelő tűzifa kiválasztásához

2025. november 2. 16:10

Ha tudjuk, mi teszi igazán jóvá a tűzifát, akkor már nem választhatunk rosszul. Egy kulcsszó van: a fűtőérték.

Melyik tök héja ehető? Itt a válasz!

2025. november 2. 11:10

Nem minden tök héja rágós: van, amit bátran megehetünk héjastul is. Megmutatjuk, mely fajtákkal érdemes próbálkozni!

Megtilthatjuk a szomszédnak, hogy akkor zajongjon a ház körüli munkákkal, amikor akar?

2025. november 1. 09:10

Nyilvánvalóan senki sem végezhet akármikor nagy zajkeltéssel járó tevékenységet, bizonyos esetekben a szomszédoknak is van beleszólásuk ebbe a dologba.

Amit az oregánóról tudni kell

2022. október 16. 08:37

Az oregánó, más néven vadszurokfű, vadmajoránna a legalapvetőbb faj a konyhakertben. Mit érdemes tudni az oregánóról?

Pici balkon nagy terméssel

2022. június 4. 05:36

Tavasztól őszig a zöldségek és fűszerek egész garmadáját termelhetjük meg még pici balkonon is.

Így szedjük a kakukkfüvet

2024. szeptember 28. 10:10

A kakukkfű kiváló fűszer- és gyógynövény. Nem mindegy azonban, hogyan és mikor metsszük és szedjük annak érdekében, hogy új hajtásokat hozzon.

Még június végén is vethető zöldségek

2023. június 28. 05:36

Ebben a cikkben összeszedtem pár növényt, amit még nyáron is ráérünk vetni.