Életmód, gasztronómia

Így készül az immunerősítő ital homoktövisből!

Agrofórum Online

A homoktövis egy széles körben ismert kiváló immunerősítő, melynek extrán magas C-vitamin-tartalma hívta fel magára a figyelmet. Termesztése is viszonylag könnyű, de a szüretelés már kitartást igényel, hiszen egy szúrós növényről beszélünk, akárcsak a kökény esetében.

Magyarországon természetes előfordulásban a homoktövis egy védett növény, termesztésbe vonva az ország számos pontján megtalálható. A homoktövis eredetileg Ázsiából származik és fontos ismertetője, hogy kétlaki, tehát a terméshez női és hímivarú növényeket is kell ültetni. Ez a fajtaválasztásnál lesz fontos kérdés.

Erőteljes töviseinek köszönhetően nagy kitartás kell a szüreteléshez, ezt a homoktövis-fogyasztók sokasága nem is tudja. Több trükk is van a szüreteléshez, mint az ágak mélyhűtése és utána a termések könnyebb leszedése, de valljuk be, nem épp gazdabarát növény ebből a szempontból.

Immunerősítőnek sem utolsó, sőt!

A homoktövis jótékony beltartalmának köszönhetően hamar belopta magát az emberek, főleg az egészségtudatos emberek szívébe. Rendkívül magas C-vitamin-tartalmát akkor élvezhetjük igazából, ha nyersen kerül feldolgozásra és főzés nélkül kerül fogyasztásra is, hiszen a C-vitamin hőre érzékeny, így forraláskor mennyisége igencsak lecsökken.

Pirosas-narancssárga termései a béta-karotin tartalomtól ilyen élénk színűek. A béta-karotin azért fontos, mert az emberi szervezet át tudja alakítani A-vitaminná, így lesz segítségére a szemünknek, bőrünknek és nyálkahártyánknak a homoktövis fogyasztása.

Pirosas-narancssárga termései a béta-karotin tartalomtól ilyen élénk színűek (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/termeszet-fa-narancs-novenyvilag-5312378/)

Másik nagy értéke a B12-vitamin-tartalma. Ez a vitamin az anyagcsere-folyamatokban játszik fontos szerepet.

C-vitamin-tartalmáról már szóltam annyit, hogy rendkívül magas, de ez pontosan azt jelenti, hogy a citromhoz képest 10-szer annyi aszkorbinsavat tartalmaznak a termések, így rendkívül savanyúak is. A főzetlen, friss préselés által nyert levek a legértékesebbek.

Nyersen is kiváló csemege!

Bár rendkívül savanyú, mégis nyersen is kiváló csemege a homoktövis, ha elcsipegetjük bogyónként. Sokan zöldturmixokba is teszik és frissen gyümölcscentrifugázott levekbe. Mivel nagyon savanyú, érdemes ilyenkor valami más gyümölccsel is összepárosítani.

Magas antioxidáns-tartalma miatt akár arra is jó, hogy a frissen préselt almalé szép színét megőrizzük.

Van egy gyümölcscentrifugánk? Akkor itt az ideje leporolni és gyorsan összedobni egy egészséges italt a mindennapokra!

Egy egész édeskésebb alma, egy érett banán (hogy édes is legyen természetes úton), egy marék homoktövisbogyó és tisztított víz. Ha nem akarunk banánnal édesíteni, akkor sárgabarackkal vagy őszibarackkal is édesíthetjük, netán eperrel, málnával.

A gyümölcsöket engedjük át a gyümölcscentrifugán, majd a tömény levet hígítsuk fel ízlés szerint tisztított vízzel és már iható is!

Ha még így is savanyú lesz, akkor tegyünk hozzá igazi, termelői mézet!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Levághatom a szomszédból átnyúló faágakat és akár el is tüzelhetem azokat?

2025. december 2. 09:10

Mit tehetünk azokkal az ágakkal, levelekkel, termésekkel, amelyek a szomszéd fájáról, bokráról potyognak át hozzánk? A válasz meglepő!

Virágmézek gyógyhatásai – melyik mire jó?

2025. december 2. 08:10

A virágmézek nemcsak édes finomságok, hanem természetes gyógyszerek is: minden mézfajta másképp segíti a szervezet működését és gyógyulását.

Öt étel, amely valóban életveszélyes lehet

2025. november 29. 07:10

Van öt olyan élelmiszer a világon, amelynél egyetlen hiba is végzetes lehet – mégis milliók fogyasztják nap mint nap.

Komposztálhatunk télen is, ha betartjuk ezeket az alapvető szabályokat

2025. november 23. 09:10

A szerves hulladék „eltüntetésének” megfelelő módszere a komposztálás. Ezt mindenki a meleg időhöz köti, pedig télen sem kell lemondanunk róla.

Mikor és hogyan szüreteljük a homoktövist?

2022. szeptember 26. 04:36

Szeretném megtudni, hogy a homoktövis termését mikor és hogyan szedhetjük?

5 fontos tudnivaló a homoktövisről

2024. augusztus 5. 07:10

A homoktövis egyre több bőrápolási termékben, valamint kapszulákban, olajokban, gyümölcslevekben, porokban és teákban bukkan fel.

10 nyereséges kiskultúra: ezek a növények aranyat érnek

2025. július 24. 14:10

Levendula, sáfrány vagy csípős paprika – ezek a kultúrák lehetnek a kulcs egy sikeres vidéki vállalkozáshoz akár pár száz négyzetméteren.

Mire figyeljen a homoktövis fogyasztásánál?

2025. szeptember 25. 11:10

Immunerősítő, szépségápoló és gasztronómiai csoda – ismerje meg a homoktövis feldolgozásának titkait.