Életmód, gasztronómia

Így készül az immunerősítő ital homoktövisből!

Agrofórum Online

A homoktövis egy széles körben ismert kiváló immunerősítő, melynek extrán magas C-vitamin-tartalma hívta fel magára a figyelmet. Termesztése is viszonylag könnyű, de a szüretelés már kitartást igényel, hiszen egy szúrós növényről beszélünk, akárcsak a kökény esetében.

Magyarországon természetes előfordulásban a homoktövis egy védett növény, termesztésbe vonva az ország számos pontján megtalálható. A homoktövis eredetileg Ázsiából származik és fontos ismertetője, hogy kétlaki, tehát a terméshez női és hímivarú növényeket is kell ültetni. Ez a fajtaválasztásnál lesz fontos kérdés.

Erőteljes töviseinek köszönhetően nagy kitartás kell a szüreteléshez, ezt a homoktövis-fogyasztók sokasága nem is tudja. Több trükk is van a szüreteléshez, mint az ágak mélyhűtése és utána a termések könnyebb leszedése, de valljuk be, nem épp gazdabarát növény ebből a szempontból.

Immunerősítőnek sem utolsó, sőt!

A homoktövis jótékony beltartalmának köszönhetően hamar belopta magát az emberek, főleg az egészségtudatos emberek szívébe. Rendkívül magas C-vitamin-tartalmát akkor élvezhetjük igazából, ha nyersen kerül feldolgozásra és főzés nélkül kerül fogyasztásra is, hiszen a C-vitamin hőre érzékeny, így forraláskor mennyisége igencsak lecsökken.

Pirosas-narancssárga termései a béta-karotin tartalomtól ilyen élénk színűek. A béta-karotin azért fontos, mert az emberi szervezet át tudja alakítani A-vitaminná, így lesz segítségére a szemünknek, bőrünknek és nyálkahártyánknak a homoktövis fogyasztása.

Pirosas-narancssárga termései a béta-karotin tartalomtól ilyen élénk színűek (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/termeszet-fa-narancs-novenyvilag-5312378/)

Másik nagy értéke a B12-vitamin-tartalma. Ez a vitamin az anyagcsere-folyamatokban játszik fontos szerepet.

C-vitamin-tartalmáról már szóltam annyit, hogy rendkívül magas, de ez pontosan azt jelenti, hogy a citromhoz képest 10-szer annyi aszkorbinsavat tartalmaznak a termések, így rendkívül savanyúak is. A főzetlen, friss préselés által nyert levek a legértékesebbek.

Nyersen is kiváló csemege!

Bár rendkívül savanyú, mégis nyersen is kiváló csemege a homoktövis, ha elcsipegetjük bogyónként. Sokan zöldturmixokba is teszik és frissen gyümölcscentrifugázott levekbe. Mivel nagyon savanyú, érdemes ilyenkor valami más gyümölccsel is összepárosítani.

Magas antioxidáns-tartalma miatt akár arra is jó, hogy a frissen préselt almalé szép színét megőrizzük.

Van egy gyümölcscentrifugánk? Akkor itt az ideje leporolni és gyorsan összedobni egy egészséges italt a mindennapokra!

Egy egész édeskésebb alma, egy érett banán (hogy édes is legyen természetes úton), egy marék homoktövisbogyó és tisztított víz. Ha nem akarunk banánnal édesíteni, akkor sárgabarackkal vagy őszibarackkal is édesíthetjük, netán eperrel, málnával.

A gyümölcsöket engedjük át a gyümölcscentrifugán, majd a tömény levet hígítsuk fel ízlés szerint tisztított vízzel és már iható is!

Ha még így is savanyú lesz, akkor tegyünk hozzá igazi, termelői mézet!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

Hogyan gondozzuk a homoktövist?

2020. november 25. 12:45

A homoktövis bokrainak érdemes enyhén savanyú, jó vízgazdálkodású, laza szerkezettel rendelkező talajt választanunk.

Őszi terméshatározó V. rész – a homoktövis és a fehér fagyöngy

2020. november 29. 11:21

A tavalyi terméshatározó sorozatból lecsúszott ez a két izgalmas növény, amelyeket érdemes közelebbről megismernünk. A növény kézzelfogható jellemzőin kívül számos érdekességet is felvonultat a cikk: nézzük, milyen a fehér fagyöngy és a homoktövis megítélése és milyen gyógyhatásaikról érdemes tudnunk?

Szívgyógyszer sem lenne nélkülük - a gyógynövények reneszánsza

2020. január 12. 08:21

A hazai fogyasztók továbbra is a kamillavirágot, a bodza- és hársfavirágot, valamint a csipkebogyót, illetve az ezekből készült teákat vásárolják a legnagyobb számban.

Hogyan ültessük át a homoktövist?

2022. március 1. 05:06

Néhány tő homoktövis ültetését tervezem. Vannak-e nehézségei, buktatói a homoktövis nevelésének?