Életmód
Életmód

Így készül házilag a gyógynövényes füstölő

Így készül házilag a gyógynövényes füstölő

Agrofórum Online

Mindig is érdekeltek a természetes megoldások és a füstölők terén is azt vettem észre, hogy viszonylag ritkán lehet kapni teljesen tiszta alapanyagból készültet. Nekiálltam hát házilag füstölőt készíteni, méghozzá gyógynövényekből!

A térillatosításra használt füstölők nagy százaléka Távol-Keletről származik és mindenféle káros ragasztóanyagokkal rögzítik a pálcára a sokszor kiismerhetetlen porított anyagokat, melyek füstölőként kaphatók. Ezeknek az egészségre gyakorolt hatásai mindig bizonytalanok, főleg, ha még ellenőrizetlen helyről is vesszük őket.

Így gondoltam egyet, és motivációt gyűjtöttem gyógynövényes oldalakról, hogyan lehetne egészségesebb, vagy kevésbé káros gyógynövényes füstölőket készíteni.

Mi kell a házi készítésű füstölőhöz?

A házi készítésű füstölőhöz valódi gyógy- és aromanövények kellenek, tehát szedtem egy csomó rozmaringot, zsályát, mentát és más aromanövényeket.

Lassan és sötétben szárítottam a leveleket, hajtásokat, hogy a szín és aroma a lehető legjobban megmaradjon, majd óvatosan a háromnegyedében száraz leveleket összekötöztem, tisztán éghető, ragasztómentes spárgával rögzítettem egymáshoz.

Ugyanígy kipróbáltam sima cérnával is, tökéletesen működött.

A háromnegyedében száraz leveleket összekötözhetjük például tisztán éghető spárgával vagy cérnával (fotó: Pexels)

Hogyan működik füstöléskor?

A házi készítésű füstölőket minden leírás alapján teljesen másképp kell meggyújtani és másképp is kell elfüstölni, mert nincs semmi, ami megtartaná a “lábán” a kompozíciót.

Ehhez egy nagy, lapos tálkát érdemes használni, mert így a leeső, hamuvá vált növényi részek sem az asztallapra esnek. A gyulladásveszélyre ugyanúgy oda kell figyelni, mint a pálcás változatoknál.

Elég csak a teljesen kiszáradt levélköteget meggyújtani, majd elfújni, hogy csak füstölögjön, és meglepően jól működik.

Mivel sokkal erőteljesebb illata lesz, mint a bolti füstölőknek, így egy kis köteg sokkal tovább elegendő és természetesebb illatot ad majd.

Milyen növényekből készülhet?

Az alapot zsályából, rozmaringból, mentából és kakukkfűből készítettem, de kipróbáltam rózsaszirmokkal, mentavirágokkal, de még szárított narancskarikákkal is.

Az illatok messze nem olyan intenzívek, legalábbis nem abban a természetellenes formában, mintha bolti pálcás füstölővel dolgoznánk. Inkább természetes hatást keltő, és mégis illatos a végeredmény.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A görögdinnye-fogyasztás egészségügyi előnyei

2024. július 11. 11:40

A görögdinnye rengeteg vizet és tápanyagot, ugyanakkor nagyon kevés kalóriát tartalmaz, és rendkívül frissítő hatású.

Honnan származnak a fűszerek?

2024. június 18. 05:40

A fűszerek erős aromájuk miatt lettek kedveltek a konyhaművészetben, a harmadik világból hazatérő felfedezők is előszeretettel nyűgözték le uralkodóikat a másik világból hozott izgalmas ízekkel, aromákkal.

Bukdácsoltak a fehérjeporok a Szupermenta tesztjén

2024. május 21. 10:10

A Nébih az állati eredetű proteinporokra fordította figyelmét, összesen 21 csokoládé ízesítésű fehérjeport vizsgáltak.

Tények és tévhitek az illóolajokról

2024. május 17. 07:10

Egy illóolaj akkor tekinthető 100%-os tisztaságúnak, ha az olaj kizárólag a növény esszenciális kivonatát tartalmazza, mindenféle hozzáadott anyag nélkül.

Csicsóka: elődeink fontos növénye újra reneszánszát éli

2023. április 24. 05:38

Számos jótékony hatással rendelkezik a csicsóka, kiváltható vele a burgonya és más köretféle, viszonylag könnyen termeszthető és különleges ízvilágú.

Fűszer- vagy gyógynövény?

2024. február 23. 05:40

Bár szakmán belül sincs teljes egyetértés, de az biztos, hogy nem minden gyógynövény fűszernövény és nem minden fűszernövény gyógynövény.

Ehető virágok: ezeket ültetjük a konyhakertbe

2022. június 14. 07:36

A konyhakertet feldobhatjuk ehető virágokkal is, melyek ráadásul sok esetben a biokert alapnövényei is.

Az emberiség legrégebbi gyógynövényei: a martilapu

2023. május 1. 05:36

Martilapu van a kertben, mi legyen vele? Gyomként ismerjük, de valójában egy kiváló gyógynövény.