Életmód, gasztronómia

Itt az alapos elemzés az kakaóitalporokról

Nébih Szupermenta

Vajon mennyi kakaóport, cukrot és vitamint tartalmaznak az instant kakaóitalporok? – teszik fel a kérdést a Nébih szakemberei. Azonban nem csak felteszik, hanem a szokott alapossággal, tesztjeikre támaszkodva, meg is válaszolják azt.

Mielőtt azonban a teszt ismertetésébe belelendülnénk, foglalkozzunk kicsit magával a kakaóval, ezzel a klasszikus alapanyaggal, illetve az ebből előállított kakaóporral. A Magyar Élelmiszerkönyv a következőképpen definiálja azt, hogy mit is nevezünk kakaónak, illetve kakaópornak:

Kakaó, kakaópor: tisztított, hántolt és pörkölt kakaóbabból nyert por alakú termék. A terméknek legfeljebb 9% vizet és legalább 20% kakaóvajat (szárazanyagra számítva) kell tartalmaznia. Zsírszegény kakaónak, kakaópornak számít az a termék, amely kevesebb mint 20% kakaóvajat tartalmaz a szárazanyag tömegére számítva.

Nem tévesztendő össze a kakaóval…

… a karobpor. Ezt ugyanis a szentjánoskenyérfa termésének magjából készítik. Szárítják, pörkölik és őrlik, míg csak finom por nem lesz belőle. Ezt követően használják kakaópor vagy csokoládé helyettesítésre, az íze azonban kevésbé intenzív, mint azé, ezért az átlagosnál nagyobb mennyiség hozzáadásával érhető el vele a kakaót idéző íz.

Felhasználása előtt jó, ha tudjuk, az enyhén pörkölt változat az édesebb, a sötétebb pedig keserűbb, intenzívebb ízű. A használata mellett (többek között) az szól, hogy magas a rost-, de alacsony a zsírtartalma, valamint kalciumot és antioxidánsokat is tartalmaz.

És jöjjön a várva várt teszt, illetve annak az eredménye

A Szupermenta a jubileumi, azaz 100. terméktesztjén az instant kakaóitalporokat elemezte, amelyek rendkívül népszerűek könnyű felhasználhatóságuk és (természetesen) ízük miatt. A szakemberek a bőséges kínálat felmérését követően, az áruházláncok és a kisebb kereskedelmi egységek polcairól összesen 34 terméket tettek a kosarunkba.

Ezek közül 18 volt az, amelyet vitaminokkal és/vagy ásványi anyagokkal dúsítottak. A tesztelt italporok nagy része, 30 termék hozzáadott cukorral készült, hármat édesítőszerrel, egyet pedig cukor és édesítőszer hozzáadása nélkül állítottak elő. Származásukat tekintve 23 külföldi és 11 magyar volt, tömegük pedig 15 és 1300 gramm között mozgott.

Amit vizsgáltak:

  • cukortartalom (fruktóz, glükóz, laktóz, maltóz, szacharóz)
  • rosttartalom
  • zsírtartalom
  • vitaminok és ásványi anyagok
  • édesítőszerek (szteviol-glikozidok, szukralóz, aceszulfam-K, aszpartam)
  • mikrobiológia (Salmonella spp, Bacillus cereus)
  • gluténtartalom
  • szójatartalom
  • nehézfém-tartalom (ólom és kadmium)
  • növényvédőszer-maradék
  • policiklikus aromás szénhidrogének (PAH)
  • instant kakaóitalpor

A lényeg a kakaópor-tartalom

A tesztben résztvevő kakaóitalporok közül 31 termék zsírszegény kakaóport, két termék kakaóport, egy pedig kakaómasszát, kakaóport és zsírszegény kakaóport is tartalmazott. Az instant kakaóitalporok csomagolásán feltüntetett információk szerint a kakaótartalom igen széles skálán mozgott: 8% és 55,6% közötti volt.

A legalacsonyabb kakaópor-tartalmú kakaóitalpor előállításához a zsírszegény kakaópor mellett kakaómasszát és kakaóport is felhasználtak, és két termékhez nem zsírszegény kakaóport adtak, hanem a legalább 20%-os kakaóvaj-tartalmú (szárazanyagra számított) kakaóport.

Nehézfémek

Az élelmiszerekben előforduló nehézfém szennyezők megengedhető mértékét szintén uniós rendelet szabályozza. A kísérlet során ellenőrizték, hogy a termékek kadmiumtartalma megfelel-e vonatkozó határértékeknek, ezentúl az ólomtartalmat is megmérték, bár erre nem rögzített a felső határérték. A vizsgálatok alapján elmondható, hogy a kadmium értékek megfeleltek az előírásoknak. Az ólom-tartalomra vonatkozó mérések is megnyugtatóak, a legtöbb termékben ugyanis ez a kimutatási határérték alatt volt.

Cukor- és rosttartalom

A tesztelt instant kakaóitalporok cukor- és rosttartalmát is ellenőrizték, és összevetették a tápértékjelölésen feltüntetett értékekkel. A vizsgálati eredmények értékeléséhez figyelembe vették az élelmiszerek jelölésén feltüntetett tápértékek tűréshatárának megállapításához használandó uniós útmutatót, amely meghatározott toleranciát engedélyez. Ez alapján azt az eredményt kapták, hogy a cukor- és rostmennyiség megfelelt a tápértékjelölésen feltüntetett értékeknek.

A Szupermenta tippje:

A kínálatban szereplő instant kakaóitalporok kakaó- és cukortartalma igen széles skálán mozog, emellett találkozhatunk vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított termékekkel is. Tehát vásárláskor érdemes figyelmesen megnézni a csomagoláson feltüntetett információkat, hogy a számunkra legmegfelelőbb kakaóitalport válasszuk.

Kóstoltak, kóstoltattak

Szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozták a termékeket, hiszen így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben, amelynek köszönhetően általános képet kaphattak.

A termékek értékelése a megszokott módon „vak-kóstolásos” módszerrel történt, azaz a résztvevők nem tudták, hogy mely sorszám melyik márkát takarja valójában. A kóstolók által legfontosabbnak ítélt tulajdonság az íz és az illat volt.

Értékelésük alapján a vizsgált instant kakaóitalporok közül a Rioba Instant kakaóitalpor végzett a legjobb helyen, 75,6 ponttal. Második lett az Auchan Cao Kido Instant kakaó ital granulátum 69,2 ponttal, míg a dobogó harmadik fokára 68,5 ponttal a Nesquik Extra Choco Instant kakaóitalpor léphetett fel.

(Forrás: Nébih.hu)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Földkeverék-újdonság a zöldségnövények számára!

2019. május 27. 12:41

A hazánkban nagy múlttal rendelkező Florasca Környezetgazdálkodási Kft. földkeverő üzeme új terméket tervezett, melyben már közeg-víztartóképességet befolyásoló adalékanyag is van. Az így létrehozott földkeverék két új termékének neve: Florasca EverGreen zöldségföld és Florasca EverGreen virágföld.

A műegyetemi gép- és mezőgéptervezők sikere

2020. július 3. 04:36

A BME két karának együttműködése révén rekordgyorsasággal megalkotott lélegeztetőgép az életmentő funkción kívül terápiás területen is alkalmazható lesz.

Mennyire könnyű joystickkal vezetni egy kombájnt? Az IDEAL választ ad erre

2023. július 27. 13:40

Aratáskor könnyű, a közúti haladásnál kissé hosszabb időbe telik megszokni az IDEAL kombájnok joystickos kezelését. Milyen előnyöket kínál ez a megoldás?

Automatizált csírázási tesztrendszer

2021. augusztus 7. 05:43

A fejlesztésben alkalmazott MARVIN nevű kamerarendszer segítségével számos felvétel készíthető a kérdéses vetőmagból növekedő palántákról, amelyek ezt követően egy kategorizálást végző szoftverrel kerülnek összeköttetésbe.