Életmód, gasztronómia

Körömvirágkrém házilag, ahogyan én készítem

Agrofórum Online

A körömvirágkrém egy olyan házilag is elkészíthető natúrkence, ami nagy hasznunkra lesz, akár még a téli hidegben is, amikor a bőrünket kicsípi a hideg fagyos levegő.

A körömvirágkrémhez viszonylag kevés alkotóelemre lesz szükség. Attól függően, hogy mennyire kemény kencét akarunk készíteni, annyival több vagy kevesebb méhviasz kell majd bele. Az egyszerűség kedvéért a méhviaszt a papírlap méretezéséhez hasonlóan adom meg, mert így könnyebb viszonyítani majd.

Mire figyeljünk oda a készítés előtt?

Az egyik fontos dolog, ami nem csak ennél a kencénél, hanem minden gyógynövényes alapúnál fontos, hogy csakis vegyszermentes és egészséges növényi részeket használjunk fel, ne szedjük közterületekről és utak mellől, mert szennyezett lehet a virág, levél és minden más növényi rész.

A körömvirágkrémünkhöz a körömvirág narancssárga szirmaira van szükségünk. Ez lehet már szárított is, de frissből is készülhet.

Hozzávalók egy maroknyi tégelybe való körömvirágkrémhez

Egy lábasban vizet forralunk, és mintha csokoládét olvasztanánk, tegyünk rá egy másik lábost, hogy a sheavajat és kókuszzsírt a vízgőz felett tudjuk megolvasztani.

Egy ekkora tégelybe 3 evőkanál zsiradék kell: 1 kanál sheavaj és 2 kanálnyi kókuszzsír az ideális arány.

Ehhez tegyük hozzá a méhviaszt, ami nem lehet több, mint egy A7-es papírlap mérete. Minél többet teszünk bele, annál keményebb lesz a natúrkence és nehéz lesz használni.

Egy ekkora tégelybe 3 evőkanál zsiradék kell (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/szemely-kezek-egeszseg-orvosi-3059398/)

Ha meg ettől kevesebbet teszünk bele, akkor szobahőmérsékleten lehet, hogy nem szilárdul meg eléggé, ami akkor jelenthet gondot, ha nem zár jól a kupak majd a tégelyen és kifolyik a táskába, autóba a kence szállítás közben.

Tehát olvasszuk meg a zsiradékokat és a méhviaszt, majd a nem forró, de olvadt zsiradékba tegyünk bele két női marék virágszirmot és alaposan kevergessük át, hagyjuk a gőz fölött, hogy dolgozza át a szirmokat a meleg zsiradék! Így kioldódik a legtöbb hatóanyag és egy kellemes narancssárgás szín is társul majd mellé.

Egy éjszakát hagyni szoktam benne a virágszirmokat, majd másnap szelíden újra felolvasztom a keveréket és átszűröm a virágszirmok miatt az egészet, végül tégelybe töltöm.

Amikor elkészült, hagyom megdermedni, és ha készen van, lezárom, és mivel nem teszek bele tartósítószert, így megy a hűtőszekrénybe!

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhettek a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk nektek egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

A petrezselyem nem csak a konyhában fontos növényünk

2023. február 8. 05:36

A petrezselyem, mint konyhakerti növény mindenki számára ismert. De mi más értéke is lehet még a petrezselyemnek?

Hogyan aszaljunk, ha túl sok a termény?

2023. szeptember 15. 10:40

Nézzük meg, mely zöldségek aszalhatók, és hogyan érdemes nekiállni!

Így készül a házi pörkölt mandula, mogyoró

2022. április 17. 09:36

A pörkölt mandula és mogyoró sokféleképpen ízesíthető, így akár kiváló vendégvárónak is.

Amit a marcipánról tudni érdemes - recepttel!

2022. április 27. 09:38

A blansírozott édesmandulából és cukorból főzött massza, és a keserűmandula íze adja azt a klasszikus marcipán ízt, amit sok-sok éve szeretünk, nassolunk, vagy épp ellenkezőleg, rá sem bírunk nézni!