14℃ 7℃
szeptember 29. Mihály, Gábor, Rafael Mirabella
Életmód, gasztronómia

Körömvirágkrém házilag, ahogyan én készítem

Agrofórum Online

A körömvirágkrém egy olyan házilag is elkészíthető natúrkence, ami nagy hasznunkra lesz, akár még a téli hidegben is, amikor a bőrünket kicsípi a hideg fagyos levegő.

A körömvirágkrémhez viszonylag kevés alkotóelemre lesz szükség. Attól függően, hogy mennyire kemény kencét akarunk készíteni, annyival több vagy kevesebb méhviasz kell majd bele. Az egyszerűség kedvéért a méhviaszt a papírlap méretezéséhez hasonlóan adom meg, mert így könnyebb viszonyítani majd.

Mire figyeljünk oda a készítés előtt?

Az egyik fontos dolog, ami nem csak ennél a kencénél, hanem minden gyógynövényes alapúnál fontos, hogy csakis vegyszermentes és egészséges növényi részeket használjunk fel, ne szedjük közterületekről és utak mellől, mert szennyezett lehet a virág, levél és minden más növényi rész.

A körömvirágkrémünkhöz a körömvirág narancssárga szirmaira van szükségünk. Ez lehet már szárított is, de frissből is készülhet.

Hozzávalók egy maroknyi tégelybe való körömvirágkrémhez

Egy lábasban vizet forralunk, és mintha csokoládét olvasztanánk, tegyünk rá egy másik lábost, hogy a sheavajat és kókuszzsírt a vízgőz felett tudjuk megolvasztani.

Egy ekkora tégelybe 3 evőkanál zsiradék kell: 1 kanál sheavaj és 2 kanálnyi kókuszzsír az ideális arány.

Ehhez tegyük hozzá a méhviaszt, ami nem lehet több, mint egy A7-es papírlap mérete. Minél többet teszünk bele, annál keményebb lesz a natúrkence és nehéz lesz használni.

Egy ekkora tégelybe 3 evőkanál zsiradék kell (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/szemely-kezek-egeszseg-orvosi-3059398/)

Ha meg ettől kevesebbet teszünk bele, akkor szobahőmérsékleten lehet, hogy nem szilárdul meg eléggé, ami akkor jelenthet gondot, ha nem zár jól a kupak majd a tégelyen és kifolyik a táskába, autóba a kence szállítás közben.

Tehát olvasszuk meg a zsiradékokat és a méhviaszt, majd a nem forró, de olvadt zsiradékba tegyünk bele két női marék virágszirmot és alaposan kevergessük át, hagyjuk a gőz fölött, hogy dolgozza át a szirmokat a meleg zsiradék! Így kioldódik a legtöbb hatóanyag és egy kellemes narancssárgás szín is társul majd mellé.

Egy éjszakát hagyni szoktam benne a virágszirmokat, majd másnap szelíden újra felolvasztom a keveréket és átszűröm a virágszirmok miatt az egészet, végül tégelybe töltöm.

Amikor elkészült, hagyom megdermedni, és ha készen van, lezárom, és mivel nem teszek bele tartósítószert, így megy a hűtőszekrénybe!

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Túró: az őszi fehérjebomba, ami formában tart

2025. szeptember 24. 13:10

A túró fehérjében gazdag, laktózmentes változatban is kapható – így ősszel mindenki élvezheti az egészséges finomságot!

Sütőtökmag: snackből a vetőmagig – minden, amit tudni kell

2025. szeptember 23. 11:10

Ismerje meg, hogyan pirítsa a sütőtökmagot, mire jó sütés előtt és után, és miként lehet magfogással biztosítani a jövőbeni termést.

Inváziós kártevők: az ázsiai lombfacincér

2019. január 26. 08:36

Az Inváziós kártevők sorozatban e hónapban az ázsiai lombfacincér és a citruscincér földrajzi elterjedésével, életmódjával és tápnövénykörével ismerkedhetnek meg. E rovarok egyelőre még nem jelentek meg hazánkban, de érkezésükre számítanunk kell.

Demeter Chocolate, a Csokimennyország

2022. március 28. 04:36

A Demeter család neve jól ismert Kiskunlacházán, hiszen a kilencvenes évektől kezdődően működtettek cukrászdát a településen. A Demeter Chocolate gyökerei így igen régre nyúlnak vissza.

Az emberiség legrégebbi gyógynövényei: a martilapu

2023. május 1. 05:36

Martilapu van a kertben, mi legyen vele? Gyomként ismerjük, de valójában egy kiváló gyógynövény.

Cifraszűrrel betakarva

2021. november 26. 08:36

A cifraszűrről fogok most mesélni. Nem teszek többet, mint közreadom, amit Bak Zoltán szűrkészítő mestertől, népi iparművésztől hallottam.