Életmód, gasztronómia

Lenyűgöző tények a quinoáról

Agrofórum Online

Bár nehezen barátkoznak meg vele a hétköznapi emberek, a diétázók és a sportolók körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend a quinoa. Hogy miért? Mert egészséges, rostdús, elősegíti a fogyást, és még gluténmentes is.

De honnan származik ez a növény? Az Inka Birodalomból. Ott volt ugyanis őshonos a quinoa, amelyet több ezer éve fogyasztanak Dél-Amerikában.

A quinoa gluténmentes, ahogy a belőle készült liszt is. Magja teljes értékű gabonának és fehérjének számít, amely tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, amelyre a szervezetünknek szüksége van. Nem csak őrölt formában, hanem csíraként is megvásárolható – ebben még nagyobb a vitaminok és ásványi anyagok koncentrációja.

Négy színváltozatával találkozhatunk a boltok polcain

Létezik fehér, piros, fekete és háromszínű quinoa, bár a hazai boltokban elsősorban a fehér változattal találkozhatunk.

  • A fehér quinoa könnyű és lágy ízű. Ez a legváltozatosabban elkészíthető (akárcsak a kuszkusz), használható rizs helyettesítőjeként, joghurtokba keverve, saláták alapjaként, sőt sütéshez is (pl. fasírthoz).
  • A piros és a fekete quinoa nagyon hasonló, mindkettő ropogós textúrával és diósabb ízzel rendelkezik a fehér quinoa-val szemben. Ezek salátákhoz illenek, illetve rizspótlásként használhatók.
  • A háromszínű quinoa rendkívül mutatós: szép kombinációja a fehér, a piros és a fekete quinoának. Nagyon kevés helyen lehet kapni, ezért érdemes gyorsan lecsapni rá és elkészíteni, akár ünnepi alkalmakra is.
A fehér quinoa a legsokoldalúbb típus
A fehér quinoa a legsokoldalúbb típus

A quinoa pozitív hatása

A quinoa antioxidánsokban gazdag – olyan flavonoidokat tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő, antivirális, rákellenes és antidepresszáns hatásúak. A quinoacsíra pedig még töb antioxidánst tartalmaz, így érdemesebb ezt választani, ha van rá lehetőség.

Most pedig lássunk egy izgalmas, vegán fasírt receptet!

Quinoafasírt

Hozzávalók: 1 csésze quinoa, 2 csésze zöldségalaplé (a quinoa főzéséhez), 1 hagyma felkockázva, 2 gerezd fokhagyma átnyomva, 1 csésze reszelt répa, 1/2 csésze zsemlemorzsa, 2 ek őrölt lenmag vagy chia mag, 1 ek szárított oregánó, só, bors ízlés szerint, olívaolaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. Leöblítjük a quinoát. Egy fazékban felforraljuk az alaplét, hozzáadjuk a quinoát, majd 15 percig főzzük, amíg a víz felszívódik és a quinoa megpuhul. Félretesszük és hűlni hagyjuk.  
  2. Egy serpenyőben olajat melegítünk, megpároljuk rajta a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a répát és pár percig pároljuk.
  3. Egy tálban összegyúrjuk a főtt quinoát, a párolt hagymás-répás keveréket, a zsemlemorzsát, az őrölt lenmagot vagy chia magot, az oregánót, a sót és a borsot. A masszából fasírtokat formázunk, amiket olajban aranybarnára sütünk. Friss saláta, főzelék, szószok, pirítós egyaránt illik hozzá.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kenyeret sütni újra menő – Mutatjuk, miért hódítanak az ősgabonák

2025. augusztus 19. 14:10

Ősi gabonák, bio minőség, valódi kovász: így lehet egészséges és különleges az idei új kenyér – mutatjuk, hogyan!

Így hasznosíthatja a cickafarkfüvet otthon

2025. augusztus 18. 13:10

A cickafarkfű erősíti az immunrendszert, enyhíti a görcsöket és sebgyógyító hatású – mutatjuk, hogyan használhatja hatékonyan!

Nyitott Porták Napjai – Gasztronómiai és kulturális kalandok

2025. augusztus 18. 08:10

Országszerte több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg kapuit 2025. augusztus 23. és október 4. között.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

A magyar agrárium jövője az agrárszakképzésben rejlik

2023. május 6. 13:39

Az agráriumban fontos a jól felkészült, szakmailag és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező fiatalok szerepvállalása, akik a jelenlegi gazdáktól átveszik majd a stafétabotot.

Egyre nagyobb a verseny a húshelyettesítő ételek piacán

2020. július 14. 04:36

A Beyond Meat elsődleges terméke a hamburgerekbe való húspogácsát helyettesítő, növényi alapú pogácsa.

Majonéz: egy kis kémia a konyhában

2018. december 22. 04:38

A majonéz olajból, tojásból, ecetből vagy citromléből áll, mégsem válik szét alkotórészeire, ennek titka pedig a tojássárgája „kémiájában” rejlik.

Elindult a nyári szezonális ellenőrzés

2019. július 1. 11:15

A szemlét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik.