Életmód, gasztronómia

Lenyűgöző tények a quinoáról

Agrofórum Online

Bár nehezen barátkoznak meg vele a hétköznapi emberek, a diétázók és a sportolók körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend a quinoa. Hogy miért? Mert egészséges, rostdús, elősegíti a fogyást, és még gluténmentes is.

De honnan származik ez a növény? Az Inka Birodalomból. Ott volt ugyanis őshonos a quinoa, amelyet több ezer éve fogyasztanak Dél-Amerikában.

A quinoa gluténmentes, ahogy a belőle készült liszt is. Magja teljes értékű gabonának és fehérjének számít, amely tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, amelyre a szervezetünknek szüksége van. Nem csak őrölt formában, hanem csíraként is megvásárolható – ebben még nagyobb a vitaminok és ásványi anyagok koncentrációja.

Négy színváltozatával találkozhatunk a boltok polcain

Létezik fehér, piros, fekete és háromszínű quinoa, bár a hazai boltokban elsősorban a fehér változattal találkozhatunk.

  • A fehér quinoa könnyű és lágy ízű. Ez a legváltozatosabban elkészíthető (akárcsak a kuszkusz), használható rizs helyettesítőjeként, joghurtokba keverve, saláták alapjaként, sőt sütéshez is (pl. fasírthoz).
  • A piros és a fekete quinoa nagyon hasonló, mindkettő ropogós textúrával és diósabb ízzel rendelkezik a fehér quinoa-val szemben. Ezek salátákhoz illenek, illetve rizspótlásként használhatók.
  • A háromszínű quinoa rendkívül mutatós: szép kombinációja a fehér, a piros és a fekete quinoának. Nagyon kevés helyen lehet kapni, ezért érdemes gyorsan lecsapni rá és elkészíteni, akár ünnepi alkalmakra is.
A fehér quinoa a legsokoldalúbb típus
A fehér quinoa a legsokoldalúbb típus

A quinoa pozitív hatása

A quinoa antioxidánsokban gazdag – olyan flavonoidokat tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő, antivirális, rákellenes és antidepresszáns hatásúak. A quinoacsíra pedig még töb antioxidánst tartalmaz, így érdemesebb ezt választani, ha van rá lehetőség.

Most pedig lássunk egy izgalmas, vegán fasírt receptet!

Quinoafasírt

Hozzávalók: 1 csésze quinoa, 2 csésze zöldségalaplé (a quinoa főzéséhez), 1 hagyma felkockázva, 2 gerezd fokhagyma átnyomva, 1 csésze reszelt répa, 1/2 csésze zsemlemorzsa, 2 ek őrölt lenmag vagy chia mag, 1 ek szárított oregánó, só, bors ízlés szerint, olívaolaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. Leöblítjük a quinoát. Egy fazékban felforraljuk az alaplét, hozzáadjuk a quinoát, majd 15 percig főzzük, amíg a víz felszívódik és a quinoa megpuhul. Félretesszük és hűlni hagyjuk.  
  2. Egy serpenyőben olajat melegítünk, megpároljuk rajta a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a répát és pár percig pároljuk.
  3. Egy tálban összegyúrjuk a főtt quinoát, a párolt hagymás-répás keveréket, a zsemlemorzsát, az őrölt lenmagot vagy chia magot, az oregánót, a sót és a borsot. A masszából fasírtokat formázunk, amiket olajban aranybarnára sütünk. Friss saláta, főzelék, szószok, pirítós egyaránt illik hozzá.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A méz, ami nem is virágból készül

2025. november 10. 16:10

Nem virágból származik, mégis az egyik legerősebb gyógyító méz: az erdei mézharmat tele van ásványi anyaggal és természetes antibiotikummal.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Cél az élelmiszerpazarlás csökkentése

2023. március 29. 14:41

Az élelmiszerpazarlás csökkentésével kapcsolatos javaslatcsomagot állított össze az EU uniós állampolgárok bevonásával.

Az élelmiszerdrágulás lassulása nem nyugtatja meg a vásárlókat

2024. október 28. 16:10

A Nestlé mindössze 1,6%-kal emelte az árakat január és szeptember között, szemben a 2022 utolsó hónapjaiban tapasztalt több mint 10%-kal.

Új szabályokkal szeretné hatékonyabban csökkenteni az élelmiszer-pazarlást az EU

2023. július 23. 08:10

Az EU-ban évente csaknem 59 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik – fejenként körülbelül 130 kilogramm.

Íme a világ legnagyobb tejipari cégei

2020. június 15. 04:36

Az Almarai nevű szaúd-arábiai társaság nemcsak Ázsiában, hanem az egész globális tejipari piacon is az első számú szereplőnek számít