14℃ 7℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
Életmód, gasztronómia

Mi az a spirulina, és miért lett ilyen kedvelt?

Agrofórum Online

Eddig akárhány természetgyógyásszal beszéltem, szinte kivétel nélkül mindenki a méregtelenítéskor a spirulinára esküdött, hogy azt bizony enni vagy szedni kell tabletta formájában. De mivel sosem szedek semmi olyat, aminek nem jártam utána – igen gyógyszereket sem – így egy időben nagyon belevetettem magam a spirulina kérdéskörébe.

Azon kívül, hogy kiválóan lehet vele ételeket színezni, mert sokkal erőteljesebb színanyaggal rendelkezik, mint a saját életterünk egyik ismert növénye a spenót, a spirulináról megoszlanak a vélemények. Többen a nagy mennyiségű fogyasztása ellen vannak, mások meg el sem tudják képzelni, hogy egészséges életmód létezik nélküle. Az biztos, hogy a spirulina egy olyan mikroalga, mely már több ezer éve a Földön van és létezik, egyes fajai a sós, mások az édes vizeket kedvelik.

Spirulina és az emberi szervezet

A klasszikus ismérve minden ebből az algából készült terméknek, hogy a spirulina az emberi szervezet számára értékes anyagokat tartalmaz. Nagyon magas klorofill-tartalmának köszönhetően kiváló antioxidánsnak tartják és véd a káros szabadgyököktől.

A keleti országokban és a tenger mellett élők előszeretettel fogyasztják. Nagyon magas ásványianyag-tartalma miatt máj- és vesevédő hatásúnak tartják.

A fő értékét az adja, hogy a spirulinában 8 esszenciális aminosav található:

Izoleucin: az optimális növekedéshez és az intelligencia fejlődéséhez.
Leucin: élénkíti az agyműködést és növeli az izomzat energiaszintjét.
Lysin: erősíti a keringési rendszert, fenntartja a természetes sejtnövekedést.
Methionin: segít megőrizni a máj egészségét és idegnyugtató hatású (antistressz tényező).
Phenylalanin: a pajzsmirigy számára létfontosságú.
Threonin: javítja az emésztés hatékonyságát.
Tryptophan: nyugalomérzetet biztosít.
Valin: serkenti a mentális teljesítményt.

A spirulina egy olyan alga, melyről az első feljegyzések az Azték Birodalomból származnak (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/termeszet-viz-kert-folyam-6156384/)

Azt gondolnánk, hogy itt a lista véget is ér, de emellett olyan aminosavakat is tartalmaz, melyek nem esszenciális aminosavakként ismertek. Ráadásul ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag. Hogy ez mennyit változik a feldolgozás során, mire a valódi spirulinából tablettában beszedhető lesz, az megint más kérdés.

Érdekességek a spirulina algáról

Egy olyan algáról beszélünk, melyről az első feljegyzések az Azték Birodalomból származnak és amit a mai napig még a NASA űrpilótái is magukkal visznek, mint fontos táplálékforrást.

Mivel nagyon magas a rosttartalma is, így a belekben található jótékony baktériumok mennyiségét is képes megnövelni a kutatások alapján, ezzel is hozzájárulva a szervezet immunerejéhez.

A mikroalgákkal régebb óta kísérleteznek, a legújabb ipari fotoszintézis kapcsán merült fel a foto-biotechnológia vonalán, mely nagyon ígéretesnek tűnő eredményeket hozott.

Például a spirulinával (Spirulina platensis) elvégzett kísérletek során az MM-sugárzás biotropikus paramétereinek optimális megválasztása esetén a kapott biomassza mennyisége a kontrollal szemben elérte a 250%-os nagyságot. Ugyanakkor a biomasszanövelés stimulálásának hagyományos (vegyi) módszerei esetén ez a növekedés 25-30% volt.

A zöld mikroalga, a Platymonas viridis esetében a biomasszának a besugárzás optimális körülményei közötti növekedése körülbelül 170% volt. Ahogy a spirulina esetében, a biomassza növekedését is a táptalaj reakcióképességének növekedése kísérte. (Forrás: MGU Biológiai Fakultás, Orosz TA Rádióelektronikai Intézet, K. A. Tyimirjazev)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Túró: az őszi fehérjebomba, ami formában tart

2025. szeptember 24. 13:10

A túró fehérjében gazdag, laktózmentes változatban is kapható – így ősszel mindenki élvezheti az egészséges finomságot!

Sütőtökmag: snackből a vetőmagig – minden, amit tudni kell

2025. szeptember 23. 11:10

Ismerje meg, hogyan pirítsa a sütőtökmagot, mire jó sütés előtt és után, és miként lehet magfogással biztosítani a jövőbeni termést.

A csípős paprika csodálatos gyógyhatása

2023. február 19. 05:38

A csípős paprikáknak számos jótékony hatása ismert már, és rengeteg kutatást végeztek a kapszaicinnel ennek tudományos alátámasztására.

Illóolajok az őszi depresszió ellen

2022. október 23. 05:37

Ilyenkor ősszel hajlamosak vagyunk keserűen látni a világot, és bár az illóolajoktól nem lesz hirtelen mindenre megoldás, de a kitisztult gondolkodás és optimistább világlátás talán segít kiutat találni az útvesztőkből.

5 gyógytea, ami nem hiányozhat otthonról

2023. október 8. 06:40

Nézzük most sorra, melyek az alapgyógyteák, amik nem hiányozhatnak otthonról!

Bimbóskel: az értékes tápanyagok raktára

2022. május 1. 06:36

Cikkünkből kiderül, hogy a bimbóskelből nagyon jó ételeket lehet készíteni, amit akár még a kelbimbóért túlzottan nem rajongók is el fognak fogyasztani.