Életmód

Töltsük meg a kosarunkat ősszel a természet kincseivel!

Agrofórum Online

A természetből rengeteg gyümölcsöt, termést lehet gyűjtögetni az őszi időszakban: ezek egy része ehető, másik része inkább barkácsolásra ajánlott.

Kétféle irányból kerülhet a tányérunkra gyümölcs az őszi időszakban. Bár a legtöbben azt gondolják, hogy ősszel már a természet pihenni tér és igazán végetért a szüret is, de ha jó fajtákat ültettünk a kertbe, akkor most érnek az őszi és téli, netán betárolható gyümölcsök is: körte-, alma-, szőlőfajtákra gondolok.

De a természet is rejt kincseket, melyek egy része a konyhaasztalra is kerülhet.

Ehető és természetben gyűjthető gyümölcsök

Az őszi időszakot azért szeretem, mert a természetjárással kicsit újra visszatérhet a gyermeki lelkünk apró szelete: gyűjtjük a színes faleveleket, netán abból alkotunk is, és a kosarakat meg lehet tömni őszi kincsekkel, amiből aztán főzünk egy nagyot.

Az őszi időszakban visszatér a párásabb és csapadékosabb időjárás, melynek az a nagy előnye, hogy rendre tele lesznek az erdők gombával is. A vargánya és a rókagomba talán a legkönnyebben felismerhető gomba még a kezdőknek is.

FONTOS: ha nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen gombát szedtünk, akkor mindenképpen vigyük el gombaszakellenőrhöz, hogy megvizsgálja! Enélkül – mármint vizsgálat nélkül -, csak gyakorlott gombászok kezdjenek el főzni a konyhában!

Ősszel lehet szarvasgombát is szedni, bár ez nemhogy nem elterjedt, külön engedélyhez kötött is, így ezt csak ennek tükrében tehetjük.

Kökénybokor telis-tele termésekkel
Kökénybokor telis-tele termésekkel (fotó: Pixabay)

Érik a természetben a kökény és a csipkebogyó is. Mindkettő tele antioxidánssal, vitaminnal és a legjobb az, ha megcsípte a dér! Így ha egészen eddig nem volt idő gyűjtögetni, akkor itt a jó alkalom rá: hátizsákba, fonott kiskosárba gyűjtsünk finom gyümölcsöket!

A kökényből szörpöt, likőrt, pálinkát vagy lekvárt is főzhetünk, míg a csipkebogyót leszáríthatjuk majdani teához, de ugyanígy egy jó csipkelekvár is készülhet belőle.

Erdőszéleken és elhagyott tanyavilágban a szelídgesztenye és a vadkörte is gyakori, járjunk nyitott szemmel!

Termések alkotáshoz, egyenesen a kertből, természetből

Elkezdett javában potyogni a vadgesztenye, a régebbi tobozok is hullanak a fenyőkről. A gyerekek meg előszeretettel alkotnak belőlük gesztenyebábot, tobozbabát. Használjuk ki a gyermeki kreativitásunkat kicsit, és máris sokkal izgalmasabbá tehetjük az addig komornak gondolt őszi időszakot!

A színes falevelek amúgy is inspirálóak: képeket ragaszthatunk belőlük, leszáríthatjuk díszként, vagy akár koszorút is köthetünk belőlük.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így tartsa frissen a fagyöngyöt!

2024. december 19. 09:40

Bár a fagyöngy számos pozitív tulajdonsággal bír, a növény minden része mérgező. Ezért soha ne fogyasszuk el!

Van-e szavatossági ideje a méznek?

2024. december 17. 16:10

A méz felhasználása rendkívül sokoldalú, de ha esetleg nem használnánk fel sütésre vagy főzésre, gyógyszerként is egyedülálló.

Ne várjuk meg, hogy a pára lecsapódjon az ablakokon!

2024. december 13. 14:40

A páralecsapódás során a meleg levegő hideg felülettel érintkezik. Ahogy a levegő lehűl, a benne lévő vízgőz lecsapódik a hideg felületen.

Elfeledett magyar ételek

2024. december 12. 10:40

Lássuk, melyek azok a hagyományos magyar ételek, amelyek egykoron igen közkedveltek voltak, mára azonban „kimentek a divatból”.

Milyen növényeket ültessünk, ha a madaraknak segítenénk?

2022. november 26. 04:38

Szeretném a véleményüket kikérni abban, hogy milyen növényeket ültessek a kertbe, ha a madaraknak szeretnék kedvezni velük?

Így termesszünk magról kökényt!

2022. december 12. 10:42

A hegyoldalak, erdőszélek jellegzetes növényének sötétszürke, tövises ágain beérő kékesfekete termése akkor a legfinomabb, ha már megcsípte a dér.

Ehetjük-e nyersen a kökényt?

2024. november 8. 06:40

A kökény magja, hasonlóan a sárgabarack és a mandula magjához, amygdalint tartalmaz, amely a szervezetben ciánsavra bomlik, és súlyos mérgezési tüneteket okozhat.

Ültessünk kökényt a kertünkbe!

2024. szeptember 24. 07:10

Ha nem korlátozzuk a terjeszkedését, a kökény szabadon álló, 4 méteres bokorrá fejlődik, amely egész évben különleges látványt nyújt.