Életmód

Töltsük meg a kosarunkat ősszel a természet kincseivel!

Agrofórum Online

A természetből rengeteg gyümölcsöt, termést lehet gyűjtögetni az őszi időszakban: ezek egy része ehető, másik része inkább barkácsolásra ajánlott.

Kétféle irányból kerülhet a tányérunkra gyümölcs az őszi időszakban. Bár a legtöbben azt gondolják, hogy ősszel már a természet pihenni tér és igazán végetért a szüret is, de ha jó fajtákat ültettünk a kertbe, akkor most érnek az őszi és téli, netán betárolható gyümölcsök is: körte-, alma-, szőlőfajtákra gondolok.

De a természet is rejt kincseket, melyek egy része a konyhaasztalra is kerülhet.

Ehető és természetben gyűjthető gyümölcsök

Az őszi időszakot azért szeretem, mert a természetjárással kicsit újra visszatérhet a gyermeki lelkünk apró szelete: gyűjtjük a színes faleveleket, netán abból alkotunk is, és a kosarakat meg lehet tömni őszi kincsekkel, amiből aztán főzünk egy nagyot.

Az őszi időszakban visszatér a párásabb és csapadékosabb időjárás, melynek az a nagy előnye, hogy rendre tele lesznek az erdők gombával is. A vargánya és a rókagomba talán a legkönnyebben felismerhető gomba még a kezdőknek is.

FONTOS: ha nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen gombát szedtünk, akkor mindenképpen vigyük el gombaszakellenőrhöz, hogy megvizsgálja! Enélkül – mármint vizsgálat nélkül -, csak gyakorlott gombászok kezdjenek el főzni a konyhában!

Ősszel lehet szarvasgombát is szedni, bár ez nemhogy nem elterjedt, külön engedélyhez kötött is, így ezt csak ennek tükrében tehetjük.

Kökénybokor telis-tele termésekkel
Kökénybokor telis-tele termésekkel (fotó: Pixabay)

Érik a természetben a kökény és a csipkebogyó is. Mindkettő tele antioxidánssal, vitaminnal és a legjobb az, ha megcsípte a dér! Így ha egészen eddig nem volt idő gyűjtögetni, akkor itt a jó alkalom rá: hátizsákba, fonott kiskosárba gyűjtsünk finom gyümölcsöket!

A kökényből szörpöt, likőrt, pálinkát vagy lekvárt is főzhetünk, míg a csipkebogyót leszáríthatjuk majdani teához, de ugyanígy egy jó csipkelekvár is készülhet belőle.

Erdőszéleken és elhagyott tanyavilágban a szelídgesztenye és a vadkörte is gyakori, járjunk nyitott szemmel!

Termések alkotáshoz, egyenesen a kertből, természetből

Elkezdett javában potyogni a vadgesztenye, a régebbi tobozok is hullanak a fenyőkről. A gyerekek meg előszeretettel alkotnak belőlük gesztenyebábot, tobozbabát. Használjuk ki a gyermeki kreativitásunkat kicsit, és máris sokkal izgalmasabbá tehetjük az addig komornak gondolt őszi időszakot!

A színes falevelek amúgy is inspirálóak: képeket ragaszthatunk belőlük, leszáríthatjuk díszként, vagy akár koszorút is köthetünk belőlük.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Veszélyes ételszínezékeket tiltottak be, érdemes átbogarászni a listát

2024. november 19. 06:40

Egyre több tanulmány mutat rá arra, hogy a hiperaktivitási-zavar kialakulása összefügghet az ételszínezékek fogyasztásával.

Stressz ellen: fekete berkenye

2024. november 11. 13:40

Az aróniabogyók kedvezően befolyásolhatják a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegség esetén.

Mennyire egészséges a koffeinmentes rooibos tea?

2024. november 7. 06:40

Gyerekek számára is biztonságos, mivel nem tartalmaz koffeint. A sportolók szívesen fogyasztják magas ásványianyag-tartalma miatt, és izotóniás sportitalként is használják.

Nem lesz zsizsikes a bab és a liszt, ha erre ügyel

2024. november 1. 08:10

Ezeket „kamra-kártevőknek” is nevezik, hiszen az elraktározott ételeket kutatják fel és teszik tönkre, hacsak idejében nem lépünk közbe.

Így termesszünk magról kökényt!

2022. december 12. 10:42

A hegyoldalak, erdőszélek jellegzetes növényének sötétszürke, tövises ágain beérő kékesfekete termése akkor a legfinomabb, ha már megcsípte a dér.

A kökény értékes növényünk, de a gyűjtésből származó termés veszélyes is lehet

2024. április 17. 16:10

Termesszünk kökényt! Miért? Mert a magas hőtűrőképessége miatt a megváltozott klimatikus viszonyok mellett is sikerrel termeszthető gyümölcsfaj hazánkban.

Ehetjük-e nyersen a kökényt?

2024. november 8. 06:40

A kökény magja, hasonlóan a sárgabarack és a mandula magjához, amygdalint tartalmaz, amely a szervezetben ciánsavra bomlik, és súlyos mérgezési tüneteket okozhat.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Január és február

2023. február 14. 05:37

Bár a téli hónapokban kisebb a kínálat a szezonális vitaminbombákból, mégis kis odafigyeléssel változatossá tehetjük velük az étkezésünket. Lássuk, hogy januárban és februárban milyen zöldség- és gyümölcsfajok vannak a listán!