Kaliforniában betiltották a mesterséges ételszínezékek használatát a gyermekek élelmezésében. De vajon mennyire veszélyesek ezek? Mit okozhatnak? Honnan tudhatjuk, melyek ezek a színezékek és milyen a hazai érintettség ebben a témában?
A kutatók és orvosok régóta hangoztatják, hogy a mesterséges színezékek nagy károkat okozhatnak a gyerekek fejlődő szervezetében. Ma már több kutatás is alátámasztja, hogy összefüggés van az igen gyakori ADHD kialakulása és a színezékekkel agyontömött ételek fogyasztása között, ám úgy fest, hogy a nyúl ürege ennél jóval mélyebb.
Vonzóbb a színesebb étel
A modern kor embere, még ha egészségesen akar is enni, rengeteg adalékanyagot tesz a tányérjára, egyszerűen azért, mert ma már a legtöbb élelmiszerben van valami: ízfokozó, állományjavító, színező, tartósítószer. Hogy melyikre mennyi szükség van, és melyiket teszik bele az ételekbe pusztán az eladhatóság kedvéért – ez a kérdés folyamatosan vita tárgyát képezi.
Ám az amerikai példa láttán jogosan vetődhet fel bennünk a kérdés, hogy ha a színezékek valóban csak marketingfogásként vannak jelen az élelmiszerekben, miért nem lehet őket világszerte betiltani? Miért nem lehet fűszerekkel és természetes növényi színezékekkel megoldani azt, amit az élelmiszergyártók mesterséges anyagokkal oldanak meg?
Kalifornia betiltotta
Kalifornia állam betiltotta a mesterséges színezékek használatát a gyerekek ételeiben. Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója idén írta alá azt a törvényt, amely a színezékek olyan élelmiszerekben való használatának korlátozásáról szól, amelyeket kifejezetten iskolákban árusítanak.
Ezeket a színezékeket eredendően csak azért tették az ételekbe, hogy azok vonzóbbak legyenek a kisebb-nagyobb gyerekek számára. Nem végeztek azonban kutatásokat arról, vajon ez árthat-e a gyerekeknek vagy sem.
Az amerikai javaslatot 2021-ben Jesse Gabriel kaliforniai képviselő nyújtotta be. Szorgalmazta, hogy a gyártók módosítsanak az általuk előállított élelmiszereik összetevőin – legalábbis, ha azokat szeretnék eladni az állami iskolákban. A kaliforniai példát látva Washington, Missouri, New York és Illinois állam is törvényjavaslatot nyújtott be a mesterséges színezékek betiltása érdekében.
A betiltott színezékek
Az FDA (az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága) a következő színezékeket tiltotta be (mellette E-jelzéssel a Magyarországon használt, EU-által elfogadott elnevezések):
- Kék 1 – E133
- Kék 2 – E132
- Zöld 3 – E143
- Sárga 5 – E102
- Sárga 6 – E110
- Piros 40 – E129
Ha rákeresünk ezekre, bizony sok hazai élelmiszerben megtalálhatjuk őket. Az EU-szabályozás szerint figyelmeztető felirattal látják el ezeket a termékeket (többnyire olyan apró betűmérettel, hogy ember legyen a talpán, aki el tudja azt olvasni). Ebben jelzik, hogy a termék fogyasztása káros hatással lehet a gyermekek tevékenységére és figyelmére.
És milyen körökből kerülnek ki ezek az élelmiszerek?
Olyanokból, amelyeket szinte minden ember fogyasztja, nem csak a gyerekek. Ilyenek a szénsavas üdítőitalok, a sportitalok, a gyümölcslevek, a gumicukrok, az édességek, a színes cukrok, a muffinok, a kész aprósütemények, az M&M’s és a Skittles, sok jégkrémfajta, a cukrászati készítmények, de egyes szószok és ketchupok is.
A tudomány szerint
Egyre több tanulmány mutat rá arra, hogy a hiperaktivitási zavar kialakulása összefügghet az ételszínezékek fogyasztásával. Azonban a színezékek más problémákat is okozhatnak. Így például allergiás tüneteket, ételérzékenységet, fejfájást, légzőszervi panaszokat, gyomor- és bélrendszeri tüneteket, hasmenést.
A tünetek szerteágazóak lehetnek, egyéntől, nemtől, korosztálytól, egészségügyi állapottól függően változhatnak. A szakértőktől függetlenül azonban egyre növekszik a kereslet a színezékmentes élelmiszerek iránt. Ez is azt bizonyítja, hogy az emberek kezdenek ráébredni, hogy nagyon meg kell nézniük, mi kerül a kosaraikba, majd a tányérjukról a gyomrukba.