32℃ 20℃
június 7. Róbert, Robertina, Arianna, Fülöp, Roberta
Életmód, gasztronómia

Veszélyes ételszínezékeket tiltottak be, érdemes átbogarászni a listát

Agrofórum Online

Kaliforniában betiltották a mesterséges ételszínezékek használatát a gyermekek élelmezésében. De vajon mennyire veszélyesek ezek? Mit okozhatnak? Honnan tudhatjuk, melyek ezek a színezékek és milyen a hazai érintettség ebben a témában?

A kutatók és orvosok régóta hangoztatják, hogy a mesterséges színezékek nagy károkat okozhatnak a gyerekek fejlődő szervezetében. Ma már több kutatás is alátámasztja, hogy összefüggés van az igen gyakori ADHD kialakulása és a színezékekkel agyontömött ételek fogyasztása között, ám úgy fest, hogy a nyúl ürege ennél jóval mélyebb.

Vonzóbb a színesebb étel

A modern kor embere, még ha egészségesen akar is enni, rengeteg adalékanyagot tesz a tányérjára, egyszerűen azért, mert ma már a legtöbb élelmiszerben van valami: ízfokozó, állományjavító, színező, tartósítószer. Hogy melyikre mennyi szükség van, és melyiket teszik bele az ételekbe pusztán az eladhatóság kedvéért – ez a kérdés folyamatosan vita tárgyát képezi.

Ám az amerikai példa láttán jogosan vetődhet fel bennünk a kérdés, hogy ha a színezékek valóban csak marketingfogásként vannak jelen az élelmiszerekben, miért nem lehet őket világszerte betiltani? Miért nem lehet fűszerekkel és természetes növényi színezékekkel megoldani azt, amit az élelmiszergyártók mesterséges anyagokkal oldanak meg?

Kalifornia betiltotta

Kalifornia állam betiltotta a mesterséges színezékek használatát a gyerekek ételeiben. Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója idén írta alá azt a törvényt, amely a színezékek olyan élelmiszerekben való használatának korlátozásáról szól, amelyeket kifejezetten iskolákban árusítanak.

Ezeket a színezékeket eredendően csak azért tették az ételekbe, hogy azok vonzóbbak legyenek a kisebb-nagyobb gyerekek számára. Nem végeztek azonban kutatásokat arról, vajon ez árthat-e a gyerekeknek vagy sem.

Az amerikai javaslatot 2021-ben Jesse Gabriel kaliforniai képviselő nyújtotta be. Szorgalmazta, hogy a gyártók módosítsanak az általuk előállított élelmiszereik összetevőin – legalábbis, ha azokat szeretnék eladni az állami iskolákban. A kaliforniai példát látva Washington, Missouri, New York és Illinois állam is törvényjavaslatot nyújtott be a mesterséges színezékek betiltása érdekében.

A betiltott színezékek

Az FDA (az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága) a következő színezékeket tiltotta be (mellette E-jelzéssel a Magyarországon használt, EU-által elfogadott elnevezések):

  • Kék 1 – E133
  • Kék 2 – E132
  • Zöld 3 – E143
  • Sárga 5 – E102
  • Sárga 6 – E110
  • Piros 40 – E129

Ha rákeresünk ezekre, bizony sok hazai élelmiszerben megtalálhatjuk őket. Az EU-szabályozás szerint figyelmeztető felirattal látják el ezeket a termékeket (többnyire olyan apró betűmérettel, hogy ember legyen a talpán, aki el tudja azt olvasni). Ebben jelzik, hogy a termék fogyasztása káros hatással lehet a gyermekek tevékenységére és figyelmére.

És milyen körökből kerülnek ki ezek az élelmiszerek?

Olyanokból, amelyeket szinte minden ember fogyasztja, nem csak a gyerekek. Ilyenek a szénsavas üdítőitalok, a sportitalok, a gyümölcslevek, a gumicukrok, az édességek, a színes cukrok, a muffinok, a kész aprósütemények, az M&M’s és a Skittles, sok jégkrémfajta, a cukrászati készítmények, de egyes szószok és ketchupok is.

A tudomány szerint

Egyre több tanulmány mutat rá arra, hogy a hiperaktivitási zavar kialakulása összefügghet az ételszínezékek fogyasztásával. Azonban a színezékek más problémákat is okozhatnak. Így például allergiás tüneteket, ételérzékenységet, fejfájást, légzőszervi panaszokat, gyomor- és bélrendszeri tüneteket, hasmenést.

A tünetek szerteágazóak lehetnek, egyéntől, nemtől, korosztálytól, egészségügyi állapottól függően változhatnak. A szakértőktől függetlenül azonban egyre növekszik a kereslet a színezékmentes élelmiszerek iránt. Ez is azt bizonyítja, hogy az emberek kezdenek ráébredni, hogy nagyon meg kell nézniük, mi kerül a kosaraikba, majd a tányérjukról a gyomrukba.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Megvan a terv, az évtized végére megszüntethető az éhezés

2024. december 18. 16:10

Az éhezés elleni harcban világszerte kulcsszerepet kaphat a mesterséges intelligencia.

Százmilliós adóhiányt fedeztek fel egy zöldségesnél

2023. február 3. 11:41

Tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működése, és az áfabevallásban lejelentett, beszállítói adatok miatt rendelte el a NAV egy zöldségkereskedő ellenőrzését.

Együttműködésbe kezd a Bonafarm és a PTE az élelmiszeripar területén

2019. július 5. 08:34

Az egyik legfontosabb kérdés, sikerül-e a lakosságot az egészségesebb és kiegyensúlyozottabb táplálkozás irányába terelni, arra ösztönözni.

Az élelmiszerek kiskereskedelme két százalékkal bővült

2024. szeptember 15. 16:10

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 817,2 milliárd forintot tett ki 2024 júliusában.