Életmód, gasztronómia

Virágszárítás: így tehetjük el a nyár színeit a szürke hónapokra

Agrofórum Online

A virágszárítás nem ördögtől való, mégis kevesen mernek belevágni. Hozok pár tippet, amivel nekem évek óta szépen száradnak, színtartóan a virágok!

A virágszínekről télen sem kell lemondani, ha ismerjük a virágszárítás apró trükkjeit. Aki kicsit jártas a tésztakészítésben, annak nem lesz nagy meglepetés benne, de aki most kezdi felfedezni a szárítás mikéntjét, annak lesz sok hasznos tudás ebben az írásomban is.

Mit száríthatunk és mit érdemes megszárítani?

Két irányt kell különvenni: étkezésre és dekorálásra. Míg a dekorálásra nagyjából bármilyen virágot és virágszirmot megszáríthatunk, addig étkezésre kizárólag az ehető virágokkal szabad dolgozni.

Azt is szem előtt kell tartani, hogy sok virágnak gyógyhatása is van és attól, hogy gyógynövény még nem kell mindenkor a teába kerülnie, mert vannak olyan plusz hatások vagy adagolások, amire figyelni kell (mályvafélék pl.).

Körömvirágtól a fűszervirágzatokig

Az ehető virágok listáját ha megnézzük, akkor még most is számos virágfejet vagy virágszirmot megszáríthatunk teának: katángvirág, búzavirág, muskátli, sarkantyúka, tökvirág, másodvirágzású bodzavirág, japánbirs virága (mert nálunk épp harmadvirágzásban van), körömvirág és a most virágzó fűszereknél a menták, zsályák, oregánó és majoránnavirág is jó lesz a téli időszakban.

Fűszersókhoz vagy virágos cukrokhoz

A téli időszak mindig komor tud lenni és ehhez nagy segítség a lelkünknek, ha virágos dolgokkal dobjuk fel a mindennapokat. Az édes ehető virágok, mint a levendula, rózsa például a legjobb cukorhoz keverve, de szépen mutat benne a búzavirág kék szirmocskája is.

Fűszersóknál meg az ízekre figyeljünk, hiszen az oregánó, majoránna, rozmaring virágszirmok azok, melyekkel egy húst is fűszerezve egy kis csibészes pluszt érünk el az ízek terén.

Szárított virágcsokor
Szárított virágcsokor (fotó: Pixabay)

Dekorációra szárított virágfejek

Amikor sokat kellett virágkötészeti száraz dekorációkat készítsek, akkor nagyon sok szilikagélt szedtem össze – ez régen volt – és azon szárítottam a virágfejeket. Aztán egy kreatív ötlettől vezérelve mosóporba fektettem a növényeket és lássunk csodát: a színek megmaradtak.

De ezt csak dekorvirágoknál szabad megcsinálni.

Ehető virágoknál száríthatunk a szekrény tetején egy konyharuhán, vagy a száraz levegőjű szobákban is konyharuhára szétterítve – ahogyan a száraztésztát.

Aszalógépben a legkisebb hőfokon szárítsunk, mert a színanyagok hamar elkezdenek lebomlani!

Régen fejjel lefelé szárították a virágokat padlástérben a tetőléchez kötözve. Ezt én azért nem kedvelem, mert egyrészt simán elfelejtem, hogy odakötöztem, másfelől meg poros lesz az étkezésre szánt virágzat.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztően finom és egészséges – a makk-kávé visszatért!

2025. november 14. 14:10

Nemcsak egészséges, hanem lélekmelengető is: a makk-kávé a természet legújabb ajándéka a tudatos kávézóknak.

A méz, ami nem is virágból készül

2025. november 10. 16:10

Nem virágból származik, mégis az egyik legerősebb gyógyító méz: az erdei mézharmat tele van ásványi anyaggal és természetes antibiotikummal.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

5 filléres őszi dekorációs trükk a teraszra

2025. október 31. 08:10

Ha szereti az őszi színeket és illatokat, ne csak a kertben élvezze őket – öltöztesse a teraszt is évszakhoz!

Vigyázat! Ez a díszes gyümölcs nem ehető!

2025. szeptember 13. 08:10

A narancseper látványos, mérgező termése dekorációnak és rovarriasztónak is kiváló – de csak óvatosan gyűjtse!

Kokedama: japán stílusban nevelt növények

2022. június 6. 05:39

A kokedama japán eredetű, mégsem bonsai és nem is ikebana. Röviden összefoglalva egy dísznövénytartási módot jelent, amikor mohagombócba tekerjük a gyökereket.

Lakberendezés a balkonon? Miért is ne!

2023. április 11. 05:39

Egy jól kialakított balkonnak ugyanúgy megvannak a hasznos funkciói, mintha nagy kertünk lenne. Csak éppen piciben.