Életmód, gasztronómia

Lehet, hogy drágább, de ilyen a jó virsli

NAK / Hússzövetség

Bár a fogyasztói szokások változóban vannak, a szilveszteri asztal sztárja várhatóan idén is a virsli lesz.

A magyarok körében kedvelt húskészítményből az egész éves mennyiség közel negyede az év utolsó hónapjában kel el. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) arra hívja fel a figyelmet, hogy a virsli választásakor is érdemes a magyar termékeket előnyben részesíteni.

A virsli egész évben elérhető a boltok polcain, az év végéhez közeledve jelentősen megnő ezen húskészítmény forgalma. Az év közben elfogyasztott mennyiség meg sem közelíti
a szilveszteri mennyiséget.

Hazánkban az éves virslieladás 34 ezer tonna körül van, az év utolsó hónapjában ennek 10–25 százaléka kel el.

A húskészítménygyártók tapasztalatai szerint ugyanakkor változóban vannak a fogyasztói szokások, ma már nem elengedhetetlen a szilveszter éjszakai asztalról a virsli. A vásárlókat idén is széles termékpaletta várja a boltokban, természetesen a hagyományos virslik teszik ki a kínálat jelentős részét, ugyanakkor kisebb mennyiségben különleges, chilis, sajtos változatok is kaphatók.

Előnyben az olcsó

Bár a kereskedők tapasztalatai szerint a vásárlók egyre inkább az olcsóbb termékeket részesítik előnyben – így csökken például a juhbeles virsli forgalma és nő a műbeles, a kollagénes, a hámozott virsli iránti kereslet –, az ünnepi időszakban azonban a várakozások szerint hajlandóak lesznek többet fizetni a magasabb minőségű készítményekért.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) arra hívja fel a figyelmet, hogy a virsli választásakor is érdemes a magyar termékeket előnyben részesíteni. A hazai gyártók termékei nyomon követhetők, folyamatosan ellenőrzöttek, és
a hazai ízvilágra tervezettek.

Frankfurti és bécsi

A frankfurti virsli a vörösáruk leghíresebb képviselője, állítólag már a 13. században is készítették. A húsból prádot készítettek, fűszerezték. A termék összetétele ma is ugyanez, csak a technológia változott. Ezen termék alapján készült a későbbiekben a bécsi virsli, ami az alapja a Magyarországon ismert virslinek.

A virsli összetételét az Élelmiszerkönyv szigorúan szabályozza. A virslire vonatkozó előírások közül a legfontosabb a hústartalom: a késztermékre vonatkoztatva legalább 51%.

Ha a hústartalom alacsonyabb, vagy 10%-nál több a mechanikailag lefejtett hús a termékben,
az már nem nevezhető virslinek. Így kerülnek különböző „rúd”, „szelet”, „pálcika” stb. elnevezésű termékek az üzletekbe. Vásárláskor érdemes figyelni arra is, hogy minél kevesebb összetevőből álljon a termék, mivel a túl sok adalékanyag minőségromlást okozhat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Károsak lehetnek a fekete műanyag konyhai eszközök

2025. február 5. 11:10

Ezeket a vegyi anyagokat azért építik be a konyhai eszközökbe, hogy csökkentsék a túlmelegedésből eredő tűzveszélyt.

Mégsem egészséges a görög joghurt?

2025. február 3. 16:10

Mint sok más joghurt, a görög joghurtok is tartalmaznak zselatint, amelyet állati bőr, inak, ínszalagok vagy csontok főzésével állítanak elő.

Elfeledett farsangi ételek

2025. február 2. 10:10

A farsanghoz kapcsolódó hagyományok és hiedelmek valóban gazdag örökséget alkotnak nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is.

A jövő antibiotikumai hatástalanok lesznek a baktériumokkal szemben

2025. február 1. 16:10

Az új antibiotikumokat a fejlesztők gyakran úgy hirdetik, hogy nem alakul ki ellenük rezisztencia. Azonban ezt az állítást a rezisztencia-mentességről ritkán támasztják alá meggyőző adatok.

Sokkoló tradíciók, őrült újévi babonák

2023. december 31. 10:10

Sokan úgy gondolják, a petárdázás, a tűzijáték, a hangoskodás, a fülsértő szilveszteri trombiták hangja a „buli” részét képezik, pedig ezek a zajkeltések ősöreg babonákból erednek, amelyek egykoron a gonosz elűzését szolgálták.

Így főzzük a virslit, hogy ne repedjen szét

2023. december 30. 08:10

Egymást érik a virslis cikkek és videók a neten, amelyekben megmutatják nekünk, hogyan kell virslit főzni, hogy az ne repedjen meg, sőt, ne robbanjon szét a fazékban. A trükk ismerői szerint mindez a főzési időn múlik – szerintem azonban valami máson.

Igazi magyaros, házias menü szilveszterre

2024. december 31. 07:10

A legtöbb fogáshoz némi babona és hiedelem is társul: aki az év utolsó napját gazdagon tölti, az bőségre számíthat a következő évben.

10 különös újévi hagyomány a nagyvilágból

2024. január 1. 08:10

Mért dobják ki az olaszok a székeket az ablakon át, és miért gurít minden kolumbiai bőröndöt az utcán szilveszter napján? Miért mártóznak meg a jéghideg tengerben a hollandok és mit rejt a kínaiak piros borítékja, amit egymásnak adnak?