Gépészet
Gépészet

A Keenan bemutatta a MechFiber345SP önjáró takarmánykeverő gépet

A Keenan bemutatta a MechFiber345SP önjáró takarmánykeverő gépet

Agrofórum Online

A nagy üzemi szarvasmarha telepek nélkülözhetetlen gépei közé tartoznak a takarmánykezelő gépek. A szálastakarmány-keverő és -kiosztó vontatott gépek mellett igény jelentkezik az önjáró szálastakarmány rakodó-keverő-kiosztó gép iránt is. A Keenan év elején, a párizsi SIMA 2017 kiállításon mutatta be a MechFiber345SP típusjelzésű önjáró szálastakarmány rakodó-keverő-kiosztó gépét.

3. kép: Keenan MechFiber345SP tipusú gép rakodás közben

A Keenan vállalat rövid története

Richard Keenan 60 éves korában, 1978-ban alapította meg a róla elnevezett írországi családi vállalatot. A Keenan vállalat számos innovatív mezőgazdasági gép gyártását kezdte el. 1983-ban készítették el az első Keenan vontatott takarmánykeverő-szállító-kiosztó kocsit. 1997-ben a Keenan vállalat bemutatja a világ első horizontális, hatlapátos, vontatott keverő kocsiját, amelynek egyik modern, ma is gyártásban lévő típusát az 1. kép szemlélteti. 2010-ben a keverőkocsikat ellátták computeres irányítással, és létrehozták a forradalmi internetes szaktanácsadási rendszerüket az állatetetés optimalizálásához. A Keenan vállalat MechFiber komplex állatetetési rendszere 2013-ban díjat nyert az Oxfordi Mezőgazdasági Konferencián.


1. kép: Keenan MechFiber 320 tip. vontatott takarmány keverő-kiosztó kocsi

2016. áprilisban az Alltech Farming Solutions Ltd egyik vállalata lett a Keenan. A két cég együttesen nagyobb, szélesebb körű technológiai megoldásokat tud nyújtani globális gazdálkodói ügyfeleinknek a világ 120 országában. A Keenan 2016 végén széleskörű együttműködési szerződést kötött az olasz Storti mezőgazdasági gépgyárral.

Keenan MechFiber345SP típusjelzésű önjáró szálastakarmány rakodó-keverő-kiosztó gép

2017 elején mutatta be a Keenan vállalat az első önjáró szálastakarmány rakodó-keverő-kiosztó gépét MechFiber345SP típusjelzéssel (2. kép). Az újdonságnak számító gép a Storti és a Keenan együttműködésének eredményeként született meg.


2. kép: Keenan MechFiber345SP típusú önjáró szálastakarmány rakodó-keverő-kiosztó gép

Ez a gép három feladatot lát el: a takarmány felrakodását (3. kép), a takarmány keverését és a takarmány felhasználási helyre szállítását, kiosztását (4. kép).

Az önjáró MechFiber345SP gép hajtását 4,5 literes, 4 hengeres, FPT dízelmotor látja el, amelynek maximális teljesítménye 124 kW (168 LE) 2200 1/min főtengely fordulatszámnál, a legnagyobb nyomatéka 712 Nm 1.500 1/min fordulatszám mellett. A dízelmotor Stage IV emissziós előírást teljesíti, az SCR (AdBlue) kipufogógáz utókezelési rendszerrel.

A motorhoz csatlakozik a mechanikus hajtómű, amely ellátja a vízszintes keverőlapátok és a kirakócsiga hajtását, valamint a három TLT hajtótengely segítségével a kád nagy lánckerék hajtását is.4. kép: Keenan MechFiber345SP típusú gép takarmány kiosztás közben

A mechanikus hajtómű első részéhez két nagyobb és egy kisebb változtatható szállítóképességű Bosch Rexroth hidraulikus szivattyú csatlakozik. Ezek szolgálják ki a takarmány felszedő marófej motorját, a járószerkezet kerékmotorait és az összes többi hidraulikus munkaeszközt.

A gép haladási sebessége két fokozatban 0÷15 km/h és 0÷25 km/h között választható. A gép tengelytávja 3,98 m, a fordulási sugara 9,37 m, a magassága 3 m és szélessége 2,56 m. A marófej legfeljebb 10 m-re emelhető fel. A tartály (kád) befogadó térfogata 16 m3.5. kép: Keenan MechFiber345SP gép kezelőszervei és a takarmány kezelés monitora

A biztonsági vezető fülkében a működtető karok, pedálok elhelyezése kifogástalan, a gép működését szabályozó, ellenőrző elektronikus egység monitora jól áttekinthető (5. kép).  

(Dr. Varga Vilmos – Agroforum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gépek a KITE-től az állattenyésztők részére

2024. május 16. 16:10

Termékpalettája széles skálát ölel fel, beleértve a kaszákat, rendterítőket, rendképzőket és szervestrágya-szórókat.

A XERION 12-es széria hulladékból előállított fenntartható üzemanyaggal is működik

2024. május 13. 12:10

A 15,6 literes hathengeres Mercedes-Benz motorok hidrogénezett növényi olajokkal (HVO) való üzemelésre vannak engedélyezve.

40 százalékos mínuszban a magyar mezőgazdasági pótkocsipiac

2024. május 10. 16:10

A két évvel ezelőttihez képest mintegy 63 százalékos a zuhanás, 2022 áprilisában 181, tavaly ebben a hónapban 94 értékesítést regisztráltak.

Hatékony gépek az állattenyésztés területének erősítésére a KITE Zrt. kínálatából

2024. május 6. 13:10

A megváltozott időjárás kihívást jelent a gazdálkodóknak, ezért még inkább szükség van megbízható gépekre a minőségi szálas- és tömegtakarmány előállítása érdekében.

Munkavédelem: Milyen veszélyek leselkednek az állattenyésztésben dolgozókra?

2019. január 17. 11:05

Az állattenyésztésben dolgozó munkavállalókat ki kell oktatni minden rájuk leselkedő kockázatról, illetve az azok elleni védekezési módokról, az egyéni védőeszközök rendeltetésszerű alkalmazásáról, a munkaeszközök, gépek, kéziszerszámok helyes használatáról a kötelezően előírt munkavédelmi oktatások keretében.

A sertésállomány a nagyméretű gazdaságoknál koncentrálódik

2022. február 20. 04:36

A sertést tartó gazdaságok száma 67 százalékkal visszaesett 2020-ra, és alig haladta meg a 48 ezret.

A GDP növekedésben a mezőgazdaságnak is fontos szerepe van

2018. november 25. 13:03

A GDP volumene 4,7 százalékkal bővült 2018. I-III. negyedévében és a KSH tájékoztatása szerint a mezőgazdaság hozzáadott értéke is növekedett.

AM: megérkeztek a gazdákhoz az állatjóléti támogatások

2022. december 20. 10:18

Az idei esztendőben az aszály, az inputanyagok és a takarmány árának drasztikus emelkedése komoly nehézség elé állította az állattartókat. Ezért az állatjóléti támogatások keretében a többletköltségek okozta terhek mérséklésére érkező támogatást még az idén kifizették a sertés- és baromfiágazat érintett szereplőinek, összesen közel 7,2 milliárd forint értékben.