Gépészet
Gépészet

A magyar mezőgépfejlesztés az elmúlt évben is sikeres volt

A magyar mezőgépfejlesztés az elmúlt évben is sikeres volt

Agrofórum Online

Az AGROmashExpo „Új trendek és innovációk a talajművelés gépesítésében” című szakmai konferencián ünnepélyes keretek között adták át „Az év magyar mezőgépe 2019” díjat.

A díjat a hazai mezőgépipar termékfejlesztési eredményeinek szakmai és erkölcsi elismerésére, valamint innovációs tevékenységük ösztönzésére alapította a Gépipari Tudományos Egyesület Mezőgépipari Szakosztálya és a Magyar Mezőgazdaság Kft.

A szakmai zsűri az agrárium jeles hazai kutatóintézményei, a gyakorlati élet, és a szaksajtó képviselőiből állt: Dr. Bense László (MTA ABMB), Dr. Hajdú József (Mg. Technika), Dr. Kelemen Zsolt (szakértő), Antos Gábor (GTE), Forgács Tibor (Magyar Mezőgazdaság), a zsűri elnöke ezúttal is Dr. Jóri J. István, a Budapesti Műszaki Egyetem professzora volt. A díj átadása előtt ismertette, hogy a hazai mezőgépfejlesztők elmúlt évi tevékenysége sikeres volt, amit az is bizonyít, hogy a zsűrinek 33 vállalat termékeit kellett megtekintenie. Ezért a legjobb hazai mezőgép kiválasztása nehéz feladat volt és csak hosszas, részletes értékelés után született meg a végeredmény. A felkeresett cégek közül több jelezte, hogy komoly fejlesztéseken dolgoznak, amelyek eredményei a következő AGROmashExpo-n lesznek majd láthatók.

A zsűri döntése alapján a következő eredmény született:

1. BPW AGRO Drive hidraulikus hajtott tengely – BPW Hungária Kft.
– magyar fejlesztés
– hazai gyártás
– nemzetközi forgalmazás

2. NONIUS homlokrakodó család – FF-Agro Hungary Kft.
– magyar fejlesztés
– hazai gyártás
– hazai forgalmazás

3. KERTITOX REVOLUTION vontatott, légrugós szántóföldi permetezőgép – FARMGÉP Kft.
– magyar fejlesztés
– hazai gyártás
– nemzetközi forgalmazás

Az oklevelet és az ezzel járó díjat Csánk Péter, a BPW Hungária Kft. értékesítési vezetője vette át Kerényi Györgytől, a GTE mezőgépipari szakosztályának elnökétől és Horváth Rolandtól, a Magyar Mezőgazdaság marketingvezetőjétől.

A BPW AGRO Drive hidraulikus hajtott tengelye a pótkocsik számára 25 százalékkal nagyobb vontató erőt jelent. Ennek eredményeként kisebb traktorok is képesek nagyobb terhelésű járművek vontatására. A hajtókerék csökkentett csúszása által a rendszer magas forgatónyomatékot fejt ki a talajfelszín rongálása nélkül. Az automatikus szabadon futás viszont lehetővé teszi a közúton történő közlekedést és a nagyobb sebességet.

Az AGRO Drive, szériában tartalmaz egy portot, amelyhez abroncsnyomás-szabályozó rendszert (RDS) lehet csatlakoztatni, amely a kerekek felfekvési felületét a mindenkori talajviszonyokhoz optimalizálja. Továbbá, a tengelybe opcionálisan fordulatszám-, forgásirány- és ABS-érzékelők is integrálhatók. Az érzékelők úgy vannak elhelyezve a tengelycsonkokban, hogy a lehető legjobban védve legyenek a szennyeződésektől, ez biztosítja a maximális üzembiztonságot.

Az új hidraulikus tengely nem csak az erőátvitelt javítja, a szervizelés is egyszerűbbé válik: a kifinomult tervezésnek köszönhetően a karbantartási munkákat és a fékpofák cseréjét a hidromotorok leszerelése nélkül is el lehet végezni. Ezt a bevált BPW-fékrendszer teszi lehetővé, amelynél a fékdobot egyszerűen le lehet húzni kifelé. A hajtott tengely mind laprugós, mind légrugós, mind hidraulikus rugózású felfüggesztésekbe beépíthető.

BPW AGRO Drive hidraulikus hajtott tengely

A BPW-Hungária Kft. a BPW Bergische Achsen KG 100%-os leányvállalata, a BPW csoportban a mezőgazdasági futóművek és egyedi tengelyek specialistája. A vállalat termékportfóliója kiterjed a tengelycsonkokra, egyedi tengelyekre és a komplett Tridem – futóművekre vázzal együtt, beleértve a rugózást és a beszerelt fékberendezést. Több mint 1.500 dolgozó vesz részt Magyarországon a kiváló minőségű és műszakilag igényes tengelyek és futóművek gyártásában. Az agráripari termékek értékesítése világszerte a BPW csoport tagvállalatain keresztül történik. (www.bpw-hungaria.hu)

BPW AGRO Drive hidraulikus hajtott tengely extrém körülmények között is jól teljesít

Az FF-Agro Hungary Kft. tavaly júliustól átvette a Ferro-Flex Kft. termékeinek kis- és nagykereskedelmi feladatait. A vállalat fő profilja a traktorra szerelhető homlokrakodók és az ehhez kapcsolódó munkaeszközök gyártása, forgalmazása.

Az elmúlt évben egy új rakodó-termékcsaládot fejlesztettek ki, melyből két típus a Nonius 18 (emelési magasság: 3,9 méter, teherbírás: 1900 kg) és a Nonius 10 (emelési magasság: 3,5 méter, teherbírás: 1400 kg) homlokrakodók már elkészültek. Mindkét homlokrakodó megújult modern vonalvezetésű, Euro kapcsolókerettel ellátott, és mechanikus párhuzamvezetővel rendelkezik.

Nonius 10 és Nonius 18 homlokrakodó

A FarmGép Kft. korábban Hazai Termékfejlesztési Nagydíjjal elismert Kertitox Revolution vontatott szántóföldi permetezője most új, légrugós futóművel került bemutatásra. Az ISOBUS-felszereltségű permetezőgép Jobcomputerének konfigurációs lehetőségei az alkalmazott traktor termináljától függenek.

Kertitox Revolution vontatott szántóföldi permetezőgép

A gép az alábbi, opcionálisan kiválasztható tételekkel szerelhető fel, melyek mindegyike a precíziós gazdálkodást segíti elő:
GPS-szakaszolás, amely akár szórófejenkénti szakaszolás is lehet;
Vario Select: a fedélzeti számítógép lehetővé teszi, hogy több olyan fúvókát használjon egyidejűleg, amelyek a fúvókatartóra vannak szerelve. Ezáltal állandó cseppmérettel tud permetezni, a sebesség változása esetén is;
Curve Control: A funkció a permetezővel végzett kanyarodásnál a külső és a belső területeken egyaránt egyenletes adagolást garantál, szakaszonként változó fúvókakombinációk kapcsolásával;
Ultrahangos keretszint szabályzás: a keret magasságát és dőlését képes szabályozni;
Nyomkövető rendszer lejtő-ellenkormányzással: a rendszer kormányozza a vontatott munkaeszközt, ha a dőlésérzékelő a gép dőlését észleli.

Forrás: magyarmezőgazdaság.hu, BPW Hungária Kft., FF-Agro Hungary Kft., Farmgép Kft.

 

Precíziós öntözéstől a sorpermetezésig - Így spórolnak meg milliókat a Lipták Farmon

A Lipták Farmon évente több millió forintot spórolnak meg, a precíziós gazdálkodáshoz vásárolt gépek így nagyjából négy év alatt megtérülnek.

Gépészet Videó

Nem gond többé a nitrátjelentés - Így csökkentheti gazdasága adminisztrációs terheit

A FARMDOK egy nyilvántartásvezető- és kezelő szoftver, ami jelentősen csökkenti a termelők adminisztrációs terheit, gyakorlatilag kiváltja a régi táblatörzskönyvet.

Gépészet Videó

A kombájnok 7 százaléka gyullad ki évente - Magyar találmány előzheti meg a gabona leégését

Előrejelzések szerint idén is kifejezetten száraz nyár várható, így érdemes időben felkészülni a veszélyekre, és elkerülni az esetleges károkat. Ebben egy magyar találmány is segítheti a gazdálkodókat.

Gépészet Videó

A John Deere nyerte a legtöbb AE50 díjat

A díjazás a termékfejlesztés azon eredményeit ismeri el, amelyek által a felhasználók időt, költséget és élőmunkát takaríthatnak meg.

YieldON biostimulátor - Magyar területeken tesztelve

A YieldON egy hatékony, termelőbarát, kedvező hektárköltségű, új generációs biostimulátor, amelynek használatával a vizsgálatok szerint átlagosan 8%-os hozamnövekedést lehet elérni.

2018. március 14. 08:07

Együttműködés a Pöttinger és a Magtár Kft. között

A Magtár Kft., a Pöttinger prémium kategóriás szálastakarmány betakarító gépeinek forgalmazásán túl, a szerviz és alkatrészellátás hátterét is biztosítja.

2018. november 15. 05:48

46 ezren nézték meg a kiállítást

A zord téli időjárás ellenére csaknem 46 ezer látogatója volt az idei AGROmashEXPO és Agrárgépshow szakkiállításoknak.

2019. január 27. 10:17

Gépinfo Képgaléria

Díjazták a 2018-as év legjobb magyar mezőgépeit

Három magyar fejlesztésű és gyártású mezőgazdasági gépet díjazott a szakmai zsűri az idei AGROmashEXPO kiállításon.

2018. január 28. 11:51