Gépészet
Gépészet

A New Holland metán hajtású traktor koncepciója elnyerte a 2018 Good Design díjat

A New Holland metán hajtású traktor koncepciója elnyerte a 2018 Good Design díjat

Agrofórum Online

A Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design és az European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies szervezetek által évente meghirdetett pályázatra 47 ország 900 termékét nevezték.

A 27 kategóriába sorolt termékek igen széles spektrumot jelentettek az új elektronikus és energia rendszerektől kezdve a robotizációig és építészeti termékekig. A nemzetközi zsűri, amely tervezőket, építészeket, újságírókat és kritikusokat foglalt magába a metán hajtású traktor koncepcióját is beválasztotta a 26 nyertes közé.

New Holland metán hajtású koncepció traktor

A CNH Industrial tervezői egy forradalmi koncepciós fülkét alkottak, amelynek a motorháza, a mellső és hátsó sárvédői, valamint a hajtóanyagtartálya egy lebegő képzetet alkotnak. A fülke üvegezése 360 fokos kilátást tesz lehetővé, ami sokkal előnyösebb a versenytársak megoldásainál. A metán hajtású koncepció traktor fülkéjének üveg teteje nyitható. Az összes fontos kezelő szerv a kartámaszba van beépítve, az üzemeltetési jellemzők pedig a fülke oldalfalán elhelyezett interaktív kijelzőn követhetők. Mindez jelentősen megkönnyíti a kezelő munkáját.

A traktor fülkéjének „panorámás” kialakítása

Az először 2017-ben bemutatott metán hajtású traktor hat hengeres NEF motorjának teljesítménye és nyomatéka megegyezik az azonos kategóriájú hagyományos dízelmotorokéval, ugyanakkor 30%-kal kisebb üzemeltetési költséggel és 50%-kal kisebb zajterheléssel dolgozik (New Holland információ).

Valós körülmények között a koncepció traktor 10%-kal kisebb szén-dioxid emisszióval és 80%-kal kisebb teljes emisszióval dolgozik, mint a hasonló dízelmotoros traktor. A motor környezetre gyakorolt hatása tovább fejleszthető, ha a farm által termelt energia növényekből és melléktermékekből előállított bio-etanollal üzemeltetjük, vagyis virtuálisan zéró emisszióval. A metán hajtású traktor jól illeszkedik az „Energia független gazdálkodás” (Energy Independent Farm™) koncepciójának megvalósításához (New Holland információ).

A traktor „áramvonalas” formája

Az 1950-ben alapított Good Design az egyik legelismertebb megmérettetés, ahol az innováció és a kiváló tervezés a meghatározó. Az évek során különféle termékeket díjaztak a papírcsipesztől a Boeing 767 Dreamliner repülőgépig.

Forrás: cnhindustrial.com

Miből áll egy modern, hatékony mérlegház?

2019. április 24. 08:46

Olyan mérlegházat alakítson ki, amely manipuláció mentes, precíz és gyors gabonaátvételt tesz lehetővé! De mik is a hatékonyságot leginkább befolyásoló tényezők egy mérlegház kialakításánál vagy átalakításánál?

Az izraeliek újra kezdik! - Új Galileo AgriCup gumiabroncs

2019. április 17. 13:42

A Galileo AgriCup kifejlesztésénél a talajra gyakorolt hatás volt az elsődleges szempont. A nagyobb felfekvő felület eredményeként az AgriCup jobb vonóképességgel és kisebb talajnyomással dolgozik.

Körbálázás újragondolva – Pöttinger módon

2019. április 15. 10:25

Európa vezető szálastakarmány gépgyártói között számon tartott Pöttinger cég 2015-ben mutatta be teljesen új, saját fejlesztésű és gyártású IMPRESS körbálázó családjának fix- és változókamrás változatát, amelyekkel újragondolták a körbálázás technikáját és a körbálázók műszaki felépítését.

Kiváló háttértámogatás, megbízható erőgépek - A Tedej Zrt.-nél már bizonyítottak a FENDT traktorok

2019. április 14. 18:21

Minden traktorukat körültekintően választják ki, az utóbbi években már visszavásárlási garanciát is kérnek a forgalmazóktól. Figyelembe veszik a fogyasztást, a várható szervizköltségeket, és a háttértámogatást is.

A nagy traktoros átverés - Nem létező erőgépet vett négyszázezerért

2018. május 13. 17:52

A nő egy internetes hirdetésben mezőgazdasági vontatót kínált eladásra 800.000 forintért, de az nem érkezett meg a vevőhöz.

Continental: TractorMaster és CombineMaster

2018. április 20. 07:15

Új név és programbővítés.

Vidéken is előrébb lehet lépni - Traktoros reklámmal jelentkezett a Telekom

2018. május 17. 08:34

A kampány első fázisa arra tesz kísérletet, hogy a megszokottól eltérő szereplőkkel, élethelyzetekben dramatizálja az előrejutás sikerélményét.

Traktorbalesetben halt meg egy nő Somogyban

2018. szeptember 20. 13:25

A mezőgazdasági vontató egy gazdasági úton közlekedett, az 53 éves áldozat eddig tisztázatlan körülmények között esett le róla és belehalt súlyos sérüléseibe.