Gépészet
Gépészet

A New Holland metán hajtású traktor koncepciója elnyerte a 2018 Good Design díjat

A New Holland metán hajtású traktor koncepciója elnyerte a 2018 Good Design díjat

Agrofórum Online

A Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design és az European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies szervezetek által évente meghirdetett pályázatra 47 ország 900 termékét nevezték.

A 27 kategóriába sorolt termékek igen széles spektrumot jelentettek az új elektronikus és energia rendszerektől kezdve a robotizációig és építészeti termékekig. A nemzetközi zsűri, amely tervezőket, építészeket, újságírókat és kritikusokat foglalt magába a metán hajtású traktor koncepcióját is beválasztotta a 26 nyertes közé.

New Holland metán hajtású koncepció traktor

A CNH Industrial tervezői egy forradalmi koncepciós fülkét alkottak, amelynek a motorháza, a mellső és hátsó sárvédői, valamint a hajtóanyagtartálya egy lebegő képzetet alkotnak. A fülke üvegezése 360 fokos kilátást tesz lehetővé, ami sokkal előnyösebb a versenytársak megoldásainál. A metán hajtású koncepció traktor fülkéjének üveg teteje nyitható. Az összes fontos kezelő szerv a kartámaszba van beépítve, az üzemeltetési jellemzők pedig a fülke oldalfalán elhelyezett interaktív kijelzőn követhetők. Mindez jelentősen megkönnyíti a kezelő munkáját.

A traktor fülkéjének „panorámás” kialakítása

Az először 2017-ben bemutatott metán hajtású traktor hat hengeres NEF motorjának teljesítménye és nyomatéka megegyezik az azonos kategóriájú hagyományos dízelmotorokéval, ugyanakkor 30%-kal kisebb üzemeltetési költséggel és 50%-kal kisebb zajterheléssel dolgozik (New Holland információ).

Valós körülmények között a koncepció traktor 10%-kal kisebb szén-dioxid emisszióval és 80%-kal kisebb teljes emisszióval dolgozik, mint a hasonló dízelmotoros traktor. A motor környezetre gyakorolt hatása tovább fejleszthető, ha a farm által termelt energia növényekből és melléktermékekből előállított bio-etanollal üzemeltetjük, vagyis virtuálisan zéró emisszióval. A metán hajtású traktor jól illeszkedik az „Energia független gazdálkodás” (Energy Independent Farm™) koncepciójának megvalósításához (New Holland információ).

A traktor „áramvonalas” formája

Az 1950-ben alapított Good Design az egyik legelismertebb megmérettetés, ahol az innováció és a kiváló tervezés a meghatározó. Az évek során különféle termékeket díjaztak a papírcsipesztől a Boeing 767 Dreamliner repülőgépig.

Forrás: cnhindustrial.com

Case IH újdonságok az Agritechnicán

2019. december 10. 09:36

A Case IH új fejlesztéseinek széles skáláját (traktor, kombájn, bálázó) mutatta be a kiállításon, ahol az új LB436 HD bálázó a “Szalma és takarmány” kategóriában, míg a DataConnect az “Elektronika” kategóriában nyerte el az “Az év gépe 2020” díjat.

Permetező Unimog és öt felújított MB-Trac - Mercedes traktorszerelem Dunavecsén

2019. december 9. 14:38

Az elmúlt évtizedek egyik legkultikusabb márkáját jelentette és jelenti a Mercedes háromágú csillaga. Dunavecsén azonban nem személyautók viselik az emblémát, hanem mezőgazdasági gépek. Amikor ott jártunk, öt MB Trac és egy Unimog sorakozott fel Kiss László családi gazdaságának udvarán, hiszen egyetemista fiával már régóta imádja és gyűjti a német gyártmányú, univerzális erőgépeket.

Gépészet Videó

BKT gumiabroncsok az Agritechnicán

2019. december 2. 10:47

A Balkrishna Industries Ltd. (BKT) indiai gumiabroncsgyár a terepjáró abroncsok specialistája. A cég 1987-es alapítása óta foglalkozik a mezőgazdasági, ipari, földmunkagép, bányászati, ATV, és kertészeti járművek gumiabroncsainak fejlesztésével és gyártásával.

CLAAS roadshow a BME-n

2019. november 28. 04:54

A BME Sportközpont mögötti területen az érdeklődők első kézből szerezhettek információkat a 2020-as CLAAS UniTech mérnökversenyről.

Vidéken is előrébb lehet lépni - Traktoros reklámmal jelentkezett a Telekom

2018. május 17. 08:34

A kampány első fázisa arra tesz kísérletet, hogy a megszokottól eltérő szereplőkkel, élethelyzetekben dramatizálja az előrejutás sikerélményét.

Steyr traktorok a legnagyobbaktól a legkisebbekig

2018. április 1. 10:12

A paletta legnagyobb tagja a Terrus, amelynek két modellje 288 és a 313 lóerő teljesítménnyel érhető el, mindez pedig 13 tonnás súly mellett.

Mezőgépgyártók rangsorai az Egyesült Államokban és Kanadában

2018. november 12. 08:36

Az EDA (Equipment Dealer Association) májusban tette közzé a dílerek véleménye alapján készített 2018. évre vonatkozó gyártói rangsorát. A full-liner gyártók közül a Claas cég kapta a legmagasabb pontot a legtöbb kategóriában és érte el a legnagyobb összpontszámot.

Videó a jövő és a jelen legjobb traktorairól - Robottraktorok és drónok Hannoverből

2019. november 26. 17:41

Az Agritechnica alatt a látvány- és márkakavalkádban egyértelműen kiemelkedtek az olyan gépek, amelyek a erőteljes mezőgazdaság átalakulását vetítették előre.

Gépészet Videó