Gépészet
Gépészet

A Versatile traktorok viszontagságos története

A Versatile traktorok viszontagságos története

Agrofórum Online

A közelmúlt bejelentése, amely a Kubota és a Buhler cégek gyártási együttműködéséről szól, a legújabb változást jelenti a Versatile traktor hosszú történetében.

A Versatile történet

A traktor története 1945-ben kezdődött, amikor Peter Pakosh és Roy Robinson megalakította Saskatchewanban Hydraulic Engineering Company nevű cégét, amely Versatile néven gyártott mezőgazdasági eszközöket. A cég 1952-ben áttette működését Winnipegbe (Manitoba, Kanada), ahol 1963-tól Versatile Manufacturing néven kezdett foglalkozni traktorgyártással. A Versatile négykerék hajtású traktort 1966-ban mutatták be, amely gyorsan népszerűvé vált Kanadában és az USA északi részén.

A Versatile traktorok családfája

Az 1970-es években számos változat készült, amelyekből kiemelkedik a forradalmi újdonságot jelentő „kétirányú” modell, ill. a négytengelyes Big Roy kísérleti traktor. A céget 1976-ban megvásárolta a Cornat Industries of British Columbia társaság, de a nyolcvanas évek mezőgazdasági depressziója miatt a traktorgyártás nem volt sikeres. A Ford Tractor Company 1987-ben megvásárolta a Versatile és a Sperry New Holland Company cégeket és ettől kezdve Ford New Holland néven folytatta tevékenységét. A traktorgyártás Winnipegben folyt, ahonnan a traktorok Versatile és Ford néven kerültek forgalomba.

Big Roy négytengelyes kísérleti traktor

Az 1993-as év nagy változásokat hozott a cég életébe. Bemutatták az új Genesis traktorszériát, viszont a Fiat cég megszerezve a Ford New Holland cég részvényeit a nevet New Hollandra változtatta. A négykerék hajtású traktorok azonban megtartották a Versatile márkanevet.

New Holland Versatile törzscsuklós traktor

A következő változás 1999-ben történt, amikor a New Holland és a Case IH egyesült létrehozva a CNH Global társaságot. A következő évben a kanadai Buhler Industries megvásárolta a Versatile nevet, a traktorszériákat (a Genesis modellekkel együtt) és a Winnipegi gyárat. Ezt követően a traktorok Buhler Versatile néven kerültek forgalomba.

A végső változás? 2007-ben kezdődött, amikor az orosz Combine Factory Rostselmash Ltd. (Rostov-on-Don, Oroszország) megszerezte a Buhler részvényeinek többségét, de megtartotta a Buhler Industries nevet. A következő évben a traktorok visszaszerezték eredeti Versatile nevüket. A cég életében hagyományosnak tekinthető nagyteljesítményű kerekes és hevederes traktorok gyártása és forgalmazása változó sikerrel folytatódott és tart a mai napig.

A legnagyobb teljesítményű Versatile gumihevederes traktor


A legújabb fejlesztést a tavaly a moszkvai Agroszalon kiállításon mutatták be. A cég tervei szerint a Rostovi gyárban az idén 600 traktor készül, amelyek közül 450 Versatile 2375 típus. Ezeket a traktorokat – a hazai forgalmazó tájékoztatása szerint – csak belső piacra szállítják, az európai piacokon a kanadai gyártású változatokat forgalmazzák.

A legújabb Versatile traktor

Az Oroszországban legnépszerűbb Versatile traktor

A Versatile cég azonban újat lépett, amikor 2019-ben Scottsdale-ben (Arizona) bemutatta az Új Nemesis traktorokat. Az új, 175-210 LE teljesítményű szériával a közép-kategória vásárlóit célozzák.

A Winnipegben tervezett és gyártott Új Nemesis széria négy fázisban készül: az első két fázis 175-210 LE teljesítményű modelleket tartalmaz, elektromos synchro/powersift váltóval, a másik két fázis viszont hasonló teljesítménnyel, de CVT váltóval. A tervekben további változatok szerepelnek egészen 250 LE teljesítményig. Az új traktorokba Cummins QSB6.7 (Tier 4 Final/Stage IV) motorok, kényelmes nagyméretű fülkék kerülnek, és homlokrakodóval is felszerelhetők.

A New Nemesis segéd mellsőkerék-hajtású traktorok

Adam Reid a Versatile elnökhelyettese szerint a Nemesis sorozat egy teljesen új tervezési irányt jelent, amelyet a jövőben is követni fognak. Marat Nogerov a Buhler Industries elnöke szerint, ugyanakkor ez a sorozat egy új fejezetet nyit a cég történetében.

A Kubota megjelenése a Versatile történetében

A Kubota Corporation az elmúlt években a Kverneland és Great Plains cégek megvásárlásával kiterjesztette mezőgépgyártási portfólióját, belépve a „Big Ag” arénába. Ezeket a nagy gépeket a Kubota traktorok nem képesek elhúzni, ezért várható volt, hogy a cég keres valamilyen megoldást erre a problémára. Ekkor jött a hír, hogy a Buhler Industries és a Kubota Corporation OEM (Original Equipment Manufacturer) megállapodást kötött.

A Kubota MSeries traktor család

A Kubota Corporation (Központ: Naniwa-ku, Oszaka, Japán; Elnök és igazgató: Masatoshi Kimata) a közelmúltban bejelentette döntését, amely szerint felhasználva a Buhler Industries Inc. (Központ: Winnipeg, Manitoba, Kanada; Elnök: Marat Nogerov) fejlesztési és gyártási kapacitását egy új középkategóriás, segéd mellsőkerék – hajtású traktor platformot fog bevezetni. Mint közismert a Buhler egy jól bevezetett és működő nagyteljesítményű traktorokat tervező, gyártó és forgalmazó cég Észak-Amerikában. A Kubota azért választotta ezt a lépést, hogy szélesítse portfólióját, növelje jelenlétét és optimalizálja a helyi igényeket figyelembe vevő termelését.

Ez az új megállapodás képessé teszi a Kubotát arra, hogy a jelenlegi legnagyobb, M Series 170 LE teljesítményű traktoroknál nagyobbakat gyártson, mivel az USA piacát a 250-350 LE teljesítményű traktorok jellemzik. (Egyes, meg nem erősített hírek szerint az új traktorok a Versatile által nem régen bemutatott Új Nemesis típusok lesznek.)

Az új nagyteljesítményű traktorok a Kubota Product and Engineering és a Buhler teamek együttműködésével készülnek. Ezekkel a traktorokkal lehetőség nyílik a piaci szerep növelésére Észak-Amerikában és a cég globális brandé válására.

Az új traktorok 2019 második felében kerülnek az USA és Kanada piacára. Ekkor kapunk pontos információt az új széria tagjainak teljesítményéről és főbb jellemzőiről.

Forrás: Dave Mowitz, Succesful Farming; Lynn Marcinkowski Woolf, Farm Equipment; www.buhlerindustries.com.

A Massey Ferguson okos teljesítmény programja megjelenik a Stage V MF 6700 S szériában

2019. november 14. 11:03

A kompakt méretek sokoldalúságot és agilitást eredményeznek, aminek a haszna a csekély fordulókör. A kategórián jelentősen túlmutató hidraulikarendszer és a könnyű kezelés tökéletes rakodótraktorokká is teszik a gépeket.

Hannoverben a jövő traktora – Bemutatkozott az első hibrid STEYR

2019. november 12. 10:34

A traktorok következő generációinak tervezésénél a károsanyag-kibocsátás minimálisra vagy nullásra csökkentése fontos vezérelv, amire most az osztrák STEYR is megpróbál választ adni - sok más mellett.

Gépészet Videó

Szántáselmunkáló hengerek hazai referenciákkal

2019. november 5. 14:33

A szántáselmunkáló hengerek alkalmazása a munkagépek közül talán a legszélesebb körű. Használata tavasszal elkezdődik a felfagyások kezelésére, a bokrosító hengerezésre, utána nyáron kapcsolt munkagépként (pl nehéztárcsa után) a talajmunkák lezárására és ősszel a magágykészítésre, vetések lezárására illetve szántáselmunkálásra vehetjük igénybe ezt a sokoldalú munkagépet.

Magyar gyártmányok az Agritechnica 2019 kiállításon

2019. november 1. 12:12

Hannoverben 2019. November 10-16 között kerül megrendezésre a világ legnagyobb mezőgazdasági gépkiállítása, ahol 51 ország mintegy 2750 kiállítója mutatja be legújabb innovációit, koncepcióit és vízióit a mai és az eljövendő mezőgazdaságáról. Az előrejelzések szerint több mint 400.000 látogató várható, amelyből 100.000 feletti a külföldi. 

Nagy-Britanniából vásárolt traktort az interneten, de nem érkezett meg

2018. március 6. 14:58

Csalás áldozata lett egy háromszéki férfi, aki Nagy-Britanniából akart interneten keresztül traktort vásárolni.

Hannoverben a jövő traktora – Bemutatkozott az első hibrid STEYR

2019. november 12. 10:34

A traktorok következő generációinak tervezésénél a károsanyag-kibocsátás minimálisra vagy nullásra csökkentése fontos vezérelv, amire most az osztrák STEYR is megpróbál választ adni - sok más mellett.

Gépészet Videó

Giugiaro design és német minőség, kell ennél több?

2018. október 2. 10:36

Nem árulok el nagy titkot azzal, ha kijelentem, a mezőgazdasági technológiák fejlődése már régóta túlmutat a személyautókon.

Kiváló háttértámogatás, megbízható erőgépek - A Tedej Zrt.-nél már bizonyítottak a FENDT traktorok

2019. április 14. 18:21

Minden traktorukat körültekintően választják ki, az utóbbi években már visszavásárlási garanciát is kérnek a forgalmazóktól. Figyelembe veszik a fogyasztást, a várható szervizköltségeket, és a háttértámogatást is.