Gép-show 2022
Fizetett tartalom
Gép-show 2022
Fizetett tartalom

AGROmashEXPO: pályázatokra kész Massey Ferguson gépeket állít ki az Austro Diesel. MF IDEAL kombájnt is!

AGROmashEXPO: pályázatokra kész Massey Ferguson gépeket állít ki az Austro Diesel. MF IDEAL kombájnt is!

Agrofórum Online

Az Austro Diesel GmbH. úgy döntött, hogy - több más világcéggel együtt – részt vesz a 2022-es AGROmashEXPO-n és rendkívül komoly gépkínálatot mutat be az érdeklődők számára.

Számos érdekesség és újdonság található meg idén az Austro Diesel standján, amely a 2022-es pályázati lehetőségekhez alakította a kiállított gépek portfólióját. Megtalálhatók lesznek az állattartó telepek korszerűsítése (ÁTK) pályázatra alkalmas traktorok, illetve kaszák, rendképzők, rendterítők, valamint körbálázó is. A másik fókusz a „precíziós pályázat” gépein lesz: az Év Traktora MF 8S erőgép mellett két kombájn is megtekinthető lesz, köztük a fekete MF IDEAL csúcsgép!  Az alábbiakban részletesen mutatjuk be a vásári gépkínálatot.

Austro Diesel stand: AGROmashEXPO – A CSARNOK 208-as stand

Állattartó telepek korszerűsítése (ÁTK) pályázatnak megfelelő gépek

Az idei év egyik sláger pályázata az „ÁTK”, amely keretein belül 83 kW teljesítményig lehet traktorokat megvalósítani, illetve kapcsolódó gépeket is be lehet szerezni.

Az MF 5700 M modellcsalád 110 lóerős tagja, az MF 5711 M lesz élőben megtekinthető a kiállításon. A 4 hengeres 4.4 literes erőforrás megadja az alap erőt és nyomatékot, amit egy modern univerzális traktortól elvárhatunk. A kategóriában nagynak számító motorhoz kétféle sebességváltó érhető el: 12×12-es kuplunggombbal ellátott mechanikus működtetésű, valamint Dyna-4 fél-powershift, ahol összes fokozatot terhelés alatt tudjuk kapcsolni. A mechanikus váltónál sem szükséges lábbal kuplungolnunk, a váltókaron található elektromos kuplunggombot kinyomva tudjuk mozgatni kézzel a váltókart.  Gumiabroncsozásban választhatunk „sorközbe beférőt”, illetve széles verziót is – amit csak az igényünk megkíván.

A szálastakarmány kezelő gépek közül megtekinthető lesz a standon egy 4.2 méteres egyrotoros rendképző, egy 6.7 méteres hatrotoros rendterítő és egy oldalsó megfogású három méteres, hátsó függesztésű tárcsás kasza is. A teljes kínálatot természetesen nem lehetséges bemutatni, de a helyszínen lévő gépeken jól lehet szemléltetni, hogyan néznek ki a nagyobb, akár 4 rotoros Massey Ferguson rendképzők, vagy az akár 9 méter munkaszélességig kérhető pillangó kaszakombinációk is.

Aki prémium felszereltségű gépet szeretne vásárolni az univerzális szegmensből, oda a 105-145 lőerő teljesítmény közötti Massey Ferguson 5S szériát ajánlja az importőr Austro Diesel GmbH. A kiállításon a 105 lóerős (így ÁTK pályázatnak is megfelelő) MF 5S.105 lesz megnézhető.  A széria legtöbb gépén alapfelszereltség a fülke-, illetve a mellsőhíd rugózás is. A további opcióknak csak az igényeink szabhatnak határt: fronthidraulika, frontkardán, prémium vezetőülés, gyári automata kormányzás és technológia szoftverek mind rendelkezésre állnak, ha szükségünk van rájuk. A motor ebben a szériában is 4.4 literes, 4 hengeres AGCO POWER.   Sebességváltóból mind a kétfajta összes fokozata kézzel, terhelés alatt kapcsolható.  A kisebb váltó 16/16 fokozattal (Dyna-4), míg a nagyobb 24/24 sebességgel (Dyna-6) rendelkezik.  A váltókhoz elérhető teljesen automata üzemmód is, ahol közúton minden fokozatot magától vált a hajtómű terhelés függvényében. A traktor lejtős motorházteteje miatt a rakodós munkavégzés hatékonysága garantált; amennyiben a felszereltséget kiegészítjük üvegtetővel, úgy a mozgatott terhet a teljes emelési sugárban láthatjuk.

A „zöldgépek” vásári különlegessége a piacon elérhető egyik legjobb talajkövetéssel rendelkező frontkasza, az MF 316 FQ.  A 6 tárcsás, 3.1 méter munkaszélességű kasza különlegessége a 3D talajkövetésre alkalmas segédvázkeret, ami minden irányban képes billenteni a kaszaszerkezetet. Előnye a tökéletes talajkopírozás, és így a hibátlan, hatékony munkavégzés. Meghajtásához körülbelül  110 -120 lóerőre van szükségünk, tehát egy átlagos teljesítményű univerzális erőgép is megfelel neki. Ha nagyobb traktorunk van, tudjuk egy hátsó 3 m-es kaszával kombinálni és máris hat méter munkaszélességű kaszakombinációt kapunk. 

Amennyiben prémium körbálázót szeretnénk vásárolni, ne feledkezzünk meg a Massey Fergusonról sem! Az MF RB 4160 V Xtra-nak már a fizikai paraméterei is meggyőzőek:  majd 4 tonnás önsúly, 500 mm széles gumiabroncsozás, 5 sorban álló felszedő fogak és minőségi anyaghasználat. A felszereltsége pedig kifejezetten a hazai igényekre lett kialakítva: 2.25 méter széles felszedő, 90-160 cm bálák előállítása változókamrával, teleszkópos bálakidobó, központi zsírzótömb, és 3 háló magunkkal vitelére alkalmas tároló rendszer. A bálázó egyik különlegessége a padlólemez eltömődésgátló rendszere: a lemez mellső része spirálrugóval rugóztatott a kisebb eltömődések automatikus leküzdésére, a hátsó pedig 50 cm-es mélységben hidraulikusan a fülkéből leengedhető, majd visszahúzható. Így ki sem kell szállnunk a továbbhaladáshoz. A bálázók 13-17-25 késes verziókban érhetők el.

„Precíziós gazdálkodás”pályázathoz megfelelő gépkínálat

A digitális átálláshoz kapcsolódó pályázatok során hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy csak fullextrás, mindennel ellátott gépek érhetők el.  Azonban a Massey Ferguson esetében rendelkezésre állnak olyan szériák, amiket mindennel fel lehet szerelni, amitől megfelelnek a pályázati előírásoknak, de árban még az „elérhető” kategóriában maradnak.  Az Austro Diesel az ilyen gépek közül a 130 lóerős, MF 5713 M-et hozza ki.  A fentebb részletezett MF 5711 M-mel azonos műszaki tartalmú és megjelenésű gép 12×12-es váltóval és 4.4 literes, 130 lóerős motorral érhető el.

A precíziós pályázatnak a fentebb már ugyancsak részletezett MF 5S erőgép is tökéletesen megfelel, ugyanis gyári kialakítási RTK jelszintű (2 cm) automata kormányzást, szakaszvezérlést, változó mennyiségű anyagkijuttatást és akár flotta távfelügyeletet is tudunk rá kérni. 

A traktorkínálat egyik legjobban várt típusa a 2021-es Év Traktora, a Massey Ferguson 8S.265 lesz. Ez a traktor elnyerte a 2022-es AGROmashEXPO Nemzetközi Termékfejlesztési díjat is, ami a fődíj. Az MF 8S gépek 190 és 305 lóerő között kínálnak megoldást, az expo-n egy 225 és egy 265 lóerős verzió lesz kiállítva. Az MF 8S erőgépek már teljesen fokozatmentes Dyna-VT sebességváltóval is elérhetők, az eddig is jól bevált fél-powershift Dyna-7 és duplakuplungos Dyna E-Power mellett.  A traktorok specialitása a motorháztető és kabin között található 24 cm-es Protect-U légrés, ami által jelentősen csökken a rezgés- és a hőterhelése a fülkének. Az MF 8S traktorok önsúlya majd 10 tonna, tengelytávjuk pedig a kategória egyik leghosszabbja, így talajmunkánál a lóerők garantáltan „leérnek a talajra”. A széria összes típusát 7.4 literes, hathengeres AGCO POWER motor hajtja meg. A felszereltség prémium: teljes rugózás és technológia támogatás, kimagasló pótsúlyozás, LED lámpakészlet, akár dupla monitorozás a fülkében, 42 collos hátsó felnik.

A traktorkínálat csúcsa, a valaha gyártott legerősebb MF traktorszéria is jelen lesz az Expo-n.  Az MF 8700 S család 270 és 400 lóeró között kínál erőgépeket, a kiállításon egy 300 lóerős MF 8730 S típus tűnik fel. A 8.4 literes motorral rendelkező erőgépek mindegyike teljesen fokozatmentes Dyna-VT sebességváltóval van ellátva. A traktorok igazi nehéz-univerzális erőgépek, kimagasló tengelytávval, akár 13 tonna fölötti önsúllyal és széles gumiabroncsozással. Technológia terén is kiválóan ellátottak a gépek, mindegyikhez elérhető teljes értékű gyári automata kormány és szoftveres támogatás.  A komplett rugózás itt már az alapfelszereltség része, csakúgy mint a kínálat csúcsát jelentő vezetőülés. Az akár 6 pár hidraulikus szelep, illetve a 200 liter/perc szállítókapacitás fölötti hidraulikarendszer garantálják a hatékony munkaeszköz működtetést.  A műveletszám csökkentése, valamint a traktor súlyelosztás optimalizálása érdekében akár 5 tonnás fronthidraulika is rendelkezésre áll.

Betakarítógépek közül két szériát állít ki az Austro Diesel, amelyek esetében a „kisebbik” a Massey Ferguson 7300 BETA.  A modellcsaládban találunk 5 ládás – MF 7360 BETA – kombájnt 306 lóerő maximális teljesítménnyel és 9.000 literes magtartállyal. A nagyobb verzió pedig a hatládás 360 lóerős – MF 7370 BETA – ugyancsak 9.000 literes magtartállyal. Mindkét kombájn elérhető a Massey Ferguson egyedi PowerFlow behordószalagos vágóasztalával 5.5 és 7.7 méter munkaszélesség között. Az asztalok révén a megdőlt és/vagy alacsony állományú termény sokkal egyenletesebben kerül felszedésre és továbbításra, így a cséplődob munkája is könnyebb és terhelése is egyenletes.  A gépekben alapfelszereltség a három cséplődobos rendszer, ami a szalagos vágóasztallal kiegészülve igazi univerzális és hatékonyságban kimagasló eszközzé teszi a kombájnokat. A harmadik dob kosara a fülkéből felhajtható.  A fő cséplődob nagy átmérőjű, így hatékony a munkavégzése és a cséplés minden körülmény közt élenjáró és biztos.

Massey Ferguson IDEAL: a gyártó ezzel a rotoros kombájnnal úttörő műszaki megoldásokat és eddig soha nem látott teljesítményt hoz a „királykategóriába”. A modellcsalád egy, illetve kétrotoros technológiával felszerelt gépeket foglal magában. Az erőforrások 9.8 litertől egészen 15.2 literig terjedő űrtartalommal rendelkeznek, a vágóasztal kínálat pedig akár a 12.2 méteresig is elérhető. A gépek újdonsága a kategóriaelső magtartály, a legnagyobb IDEAL 9T például 17.100 literessel rendelkezik. Az IDEAL kombájnok gumiabronccsal, illetve gumihevederes járószerkezettel is elérhetők. Az MF IDEAL-ból számos hazai referencia áll rendelkezésre és az előző három szezon betakarítási eredményei alapján bátran kijelenthető, hogy az egyik legjobb terület-teljesítményű kombájn a piacon. A fogyasztása csekély a gép méretéhez képest, a vágási kapacitás meggyőző, míg a munkája rendkívül tiszta.  A pilóták  a hazai kombájnok esetében többször kiemelik az egyszerű kezelést, illetve a rendkívül tágas és kényelmes fülkét. Mindegyik IDEAL-hoz alapfelszereltség a nagy teljesítményű behordószalagos vágóasztal. Az AGROmashEXPO-n a hazai piac egyik legnépszerűbb típusa lesz megtekinthető: MF IDEAL 8T két rotorral, 12.4 literes 538 lóerős MAN motorral és gumihevederes járószerkezettel.

A gépek iránt személyesen az AGROmahEXPO-n, az A CSARNOK 208-as standján tud érdeklődni vagy az Austro Diesel központi telefonszámain:

0630-530-5565 / 0630-613-0122.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

FARM MACHINE 2022 - Az év mezőgépe 10.

2022. április 23. 12:03

Az a tény, hogy ez az erős gumihevederes traktor győzött, azt mutatja, hogy a résztvevők az intelligens technológiára és a lenyűgöző vonóerőre összpontosítottak.

FARM MACHINE 2022 - Az év mezőgépe 9.

2022. április 20. 04:37

A sorozat kilencedik fejezetében a kombájn kategória döntőseit (Claas Trion, New Holland CH 7.70, Rostselmash RSM 161), de elsősorban győztesét mutatjuk be.

FARM MACHINE 2022 - Az év mezőgépe 8.

2022. április 13. 08:04

A sorozat nyolcadik fejezetében az XXL nagytraktor kategória győztesét mutatjuk be.

FARM MACHINE 2022 - Az év mezőgépe 7.

2022. április 9. 04:36

Terveink szerint a győztesekről az olvasóink számára folyamatos tájékoztatást adunk. A sorozat hetedik fejezetében a permetezőgép kategória döntőseit (Amazone DirectInject, Hardi Aeon, Horsch Leeb CS), de elsősorban a győztesét mutatjuk be.