Gépészet
Gépészet

Autóipari formatervezők a traktorpiacon

Autóipari formatervezők a traktorpiacon

Agrofórum Online

A traktorgyártók közötti piaci verseny, hasonlóan az autóiparhoz, előtérbe hozza az új formai megoldások keresését. A színek, a formák hatásának elemzése eredményeként, egyes gyártók arra a következtetésre jutottak, hogy igazi, átütő sikert csak profi formatervezők bevonásával érhetnek el.

Zetor Pininfarina traktor

A Pininfarina dízájn a kezdetektől fogva nemcsak az emócióra akar hatni, hanem az összhangot keresi a funkció és a forma között, legyen a termék ipari jármű, sport autó vagy akár traktor. Az új koncepció egyes elemei, mint az előredőlő hűtőrács, a LED-es lámpák és a különféle betétek mind az agresszív megjelenésű versenyautókat idézik. Ugyanakkor tökéletes kombinációja az erőnek, a dinamikának és az emóciónak, de megtartja a traktorokra jellemző használati értékeket is.

Yanmar YT5113 Limited Edition traktorok

A világhírű Kiyoyuki „Ken” Okuyama dízájner (egyúttal a Yanmar Holdings Co., Ltd igazgatója) az „Alkossunk egy új mezőgazdaságot” szlogen alapján indított új programot. Okuyama, aki korábban együtt dolgozott a Ferrarival, a Porscheval és a Lamborghinivel, most nemcsak egyes mezőgépeket, hanem a mezőgazdasági ipart akarja „új formába” hozni.

Az új „prémium vörös” traktorokat úgy tervezték, hogy megtartsák korábbi erősségüket, ugyanakkor a farmerek élvezhessék napi munkájukat és legyenek büszkék traktorukra. Büszkeségükhöz hozzájárul a 3300-os panorámás vezetőfülke, amelybe egy speciális alumínium fellépő lépcsőn jut be a kezelő.

AGCO Porsche traktorok

Az AGCO konszern megbízta a német Porsche Design GmbH-t arra, hogy tervezze újra az egyes traktormárkáit (Challenger, Fendt, Massey Ferguson, Valtra).A Ferdinand Porsche által 1972-ben létrehozott német tanácsadó cég, a Porsche termékeivel foglalkozik, de tanácsot ad azoknak a vállalatoknak, akik ezt kérik. A vállalat például a légi közlekedésben vagy a bútorozásban vesz részt.

Az AGCO megrendelt egy tanulmányt, amely elemzi és meghatározza az AGCO-csoporthoz tartozó négy traktormárka jövőbeli stilisztikai jellemzőit: Fendt, Massey Ferguson, Valtra és Challenger (ez utóbbit Európában már Fendt „zöldben” forgalmazzák, Észak-Amerikában megtartotta eredeti színét).

Martin Richenhagen, az amerikai Agco cég német vezérigazgatója szerint “A Fendt traktorjaink a Porsche tervezésén alapulnak”. Évekkel ezelőtt a Porsche Design tanácsadó cégünk segített a traktorok fejlesztésében. Ezáltal a Fendt traktor rövidebb és kompaktabb lett, így könnyebb és manőverezhetőbbé vált.

A mintegy 10 évvel ezelőtti programban a formák megújításakor két követelményt határoztak meg.

Az AGCO először is az egyes márkák dizájnjának analízisét kérte, a következő lépésben pedig a tervezőirodával szemben két célt fogalmazott meg:

  • Alakítson ki egy egységes platformstratégiát, azaz a külcsín érzékeltesse a közös platformra épülő márkák összetartozását,
  • Határozza meg, hogy mitől egyedi az adott márka. Melyek azok a konstrukciótörténeti sajátosságok, amelyek elkülönítik a versenytársaktól.

Vagyis egyrészt látszania kell a gépeken az összetartozásnak, másrészt meg kell őrizniük a karakterüket. A Porsche Design által elkészített formatervek, amelyek az alábbi ábrákon láthatók, az elegánsabb, lekerekített formákat követik, megőrizve az egyes márkák által már korábban bevezetett színkombinációkat. A stúdió által készített tervek azonban a cégen belüli változások miatt nem valósultak meg. Azt viszont jól szemléltetik, hogy milyen nagy kihívást jelent az egységes, de mégis egyedi formatervek megalkotása.

Az előzőekben három világhírű dizájn iroda közreműködéséről számoltunk be. A bemutatott tervekből- sajnos- nem lett sorozatgyártás. Ezzel szemben az AGCO csoporthoz tartozó Valtra márka folyamatosan nyeri a dizájn versenyeket azokkal a típusokkal, amelyek a képviselőiktől beszerezhetők, sőt egyedi igényeket is kielégítenek.

Forrás: http://www.agriavis.com/news-10018-le+futur+design+des+tracteurs+fendt+agco.html;

Késes henger bemutatás – száraprítás minimális költséggel

2019. szeptember 12. 10:55

Késes henger ajánlatunk a száraprításra a Gladiator! A legújabb fejlesztésű Quivogne munkagép hatalmas területteljesítménnyel, minimális üzemeltetési költséggel és optimális száraprító képességgel áll az érdeklődők rendelkezésére.

Gépészet Képgaléria

A Kverneland cég kibővíti intelligens ekeparkját

2019. szeptember 2. 14:25

A most bemutatott 2300 S, 3300 S és 3400 S típusokkal, amelyek a 2500 i-Plow típussal megegyező műszaki paraméterekkel rendelkeznek, teljessé válik a Kverneland intelligens ekesorozat.

Új generációs bálázók a Kuhn-tól

2019. augusztus 27. 10:34

A Kuhn bemutatta új VB 7100 szériájú ISOBUS kompatibilis, változó kamrás bálázóit, amelyek a szabadalmaztatott i-DENSE rendszerrel vannak ellátva. A „maximális élettartam - minimális kieső idő” elv alapján tervezett bálázók a Kuhn szerint extrém sűrűségű bála készítésére képesek.

Területi Szántóverseny és Veterán Gép- és Gépésztalálkozó - Jászkisér 2019.08.17.

2019. augusztus 25. 04:36

Az idei verseny a szokásos ünnepélyes felvonulással, majd üdvözlő beszédekkel és ekeáldással kezdődött. A szántóverseny kiegészítéseként a nagyszámú látogató közönség számára különböző programokat szerveztek.

Vidéken is előrébb lehet lépni - Traktoros reklámmal jelentkezett a Telekom

2018. május 17. 08:34

A kampány első fázisa arra tesz kísérletet, hogy a megszokottól eltérő szereplőkkel, élethelyzetekben dramatizálja az előrejutás sikerélményét.

Steyr traktorok a legnagyobbaktól a legkisebbekig

2018. április 1. 10:12

A paletta legnagyobb tagja a Terrus, amelynek két modellje 288 és a 313 lóerő teljesítménnyel érhető el, mindez pedig 13 tonnás súly mellett.

Rekordforgalmat ért el tavaly a hazai mezőgéppiac

2019. március 21. 07:33

Magyarországon a gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók 175 milliárd forint (+15 százalék) értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2018-ban, miközben az alkatrészekre több mint 49 milliárd forintot fordítottak (+11 százalék).

Veterán traktorral utazott Németországból Moszkvába a német focidrukker

2018. június 18. 12:06

Hubert Wirth és kutyája, Hex egy 1936-ban gyártott, felújított Lanz Bulldoggal érkezett Oroszországba, hogy láthassa nemzeti válogatottját.