Gépészet
Gépészet

Case IH sikerek Amerikában és Európában

Case IH sikerek Amerikában és Európában

Agrofórum Online

A Case IH társaság 3 mezőgazdasági innovációs díjat nyert az AE 50 (American Society of Agricultural and Biological Engineers) értékelésben. A díjazott termékek: AFS Soil Command magágy-szenzor technológia, Precision Disk 500 double shoot (DS) air drill vetőkultivátor, Axial-Flow 250 kombájn.

Axial-Flow 250 kombájnok opciós AFS Harvest Command rendszerrel

Az Axial-Flow 250 kombájnok három technikai szinten készülnek: Standard, Feedrate Controll és AFS Harvest Command. Minden 250-es sorozatú kombájn alapkivitelben automatikus terménybeállítással (Automatic Crop Settings) rendelkezik. Az adott termény típusának megfelelően – melyet az AFS monitoron lehet kiválasztani – a rendszer automatikusan beállítja a cséplőrendszer egyes elemeit: a cséplőhézagot, a cséplőrotor- és szelelőventilátor fordulatszámot, valamint a rosták pozícióját.

A következő szint az automatikus terhelésszabályzó rendszer (Feedrate Controll), amely a kombájn motorterhelése és szemvesztesége alapján automatikusan állítja a haladási sebességet. A gépkezelő kiválaszthatja a betakarítás módját: optimális veszteségszint, állandó áteresztőképesség, vagy maximális kapacitás.

A legmagasabb felszereltség az AFS Harvest Command intelligens kombájnbeállító rendszer, amely a terhelésszabályzáson felül automatikusan elvégzi a cséplő- és tisztítóberendezés beállításait is. A három betakarítási módon felül a szemminőség alapján is beállítható a kombájn. A technológiához a Case IH a tisztamag felhordóra felszerelt kamerát és a felső rosta oldalán elhelyezett nyomásérzékelőket használ, ami további információt ad a gép automatikus beállításához, ezzel minimalizálva a tört és sérült szemek arányát. A cséplés és magleválasztás optimalizálását új elektromosan állítható rotor terelővénák biztosítják, amelyeket a szemminőség és a rotorveszteség alapján az AFS Harvest Command rendszer automatikusan állít a kívánt betakarítási módnak megfelelően.

A 250-es sorozat további újdonsága az új erőátviteli rendszer, amelyben a zárt központú hidrosztatikus meghajtás 2 mechanikus fokozatot (egy szántóföldi és egy közúti) biztosít a járószerkezet számára. A 250-es kombájncsalád teljesen új nagy kapacitású ferdefelhordóval is rendelkezik, melyet növelt emelőképesség, erősített adagoló- és vágóasztal meghajtás, valamint hidraulikus billentésű ferdefelhordó keret jellemez.

A díjazott Axial-Flow 250 kombájn AFS Harvest Command automata rendszerrel

AFS Soil Command magágy szenzor technológia

A vetőgép üzemelési sebességét a magágy minősége behatárolja, ezért a nagy sebességű vetés megvalósításának feltétele a jó minőségű magágy. Ha minden tökéletes lenne, akkor a vetőgép egyenletesen haladna és minden mag azonos körülmények közé kerülne, amely lehetővé teszi az egyenletes csírázást és kelést. A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy a talajművelőgép helytelen beállítása, a nem megfelelő gyakorlattal rendelkező gépkezelő miatt a tavaszi magágy nem mindig tökéletes, de mivel a felszín alá nem látunk, ezért ez rejtett marad. A talajhibák következtében a vetőegységek „ugrálnak”, aminek következtében a mag elhelyezés egyenetlen lesz, illetve magkihagyás jelentkezik. Az egyenetlen tőtáv és mélység következtében a kelés is egyenetlen lesz, ami kedvezőtlenül befolyásolja a terméseredményt.

Az AFS Soil Command szenzor technológia segíti a gazdálkodót a nemlátható kihívások legyőzésében, az agronómiai potenciál megőrzésében és ideális körülményeket biztosít a vetőmag számára. A szenzor technológia a traktor fülkéből teszi lehetővé a precíz mérést és a magágy agronómiai optimalizálását, amelynek eredményeként a kezelő képes a talaj egyenetlenségekhez igazodni és az egyenetlen maglehelyezést elkerülni. Az AFS Soil Command rendszerrel a kezelő a talajművelő eszköz minden egyes komponensét képes precízen koordinálni és a gépbeállítást a talaj változó állapotához igazítani.

Az AFS Soil Command alkalmazásával a farmerek valósidejű információhoz jutnak a magágy felszín alatti állapotáról és lehetőséghez a módosításhoz, annak érdekében, hogy megakadályozzák a vetőelemek „ugrálását”.
Az AFS Soil Command lehetőséget ad a magágy minőségének méréssel történő meghatározásához. Ezek az adatok lehetővé teszik a kultivátorok optimális beállítását és a jó minőségű magágy vetés előtti kialakítását, ami az egyenletes kelés és a jó termés alapfeltétele.

A gyári készítésű magágy – szenzorokat a kultivátor szerszámokra célszerűen felhelyezve jutunk a magágy minőségének valósidejű visszajelzésére. A szenzorok jelzik a rugós szerszám mozgását (le-fel, előre-hátra) és figyelmeztetik a kezelőt az egyenetlen magágy kialakulására.

Az új technológia felhasználja az Advanced Farming Systems (AFS) komponenseit, annak érdekében, hogy minden egyes talajművelési menet agronómiai előnyeit maximalizálni tudja. A cél az ideális magágy minden kritikus elemének megvalósítása, amelyek a vetőmagok pontos elhelyezéséhez szükségesek.

AFS Soil Command monitor

Precision Disk 500DS vetőkultivátor

A Precision Disk 500DS vetőkultivátor az egymenetes vetés és műtrágya kijuttatás eredményeként idő- és költségmegtakarítást eredményez. A Precision Placement Knife csoroszlya optimális műtrágya elhelyezése (a mag alatt és mellett 2,5 cm távolságra) megkönnyíti a mag tápanyaghoz jutását. A csoroszlyához közel elhelyezett új, 450 mm átmérőjű mélységhatároló kerék megakadályozza a csoroszlya felrakódását és elősegíti a pontos mélység tartását. A paralellogrammás vetőegységek a korábbi háromsoros helyett alkalmazott kétsoros elhelyezése és 500 mm-es emelkedési, illetve süllyedési képessége lehetővé teszi a talajfelszín változásának megfelelő követését.

Precision Disk 500DS vetőkultivátor

Az új építési elv eredményeként a gép tömege kisebb, ezáltal csökken a talajtömörítés mértéke. A kisebb géptömeg egyúttal kevesebb energiát igényel, aminek eredményeként kisebb traktorral üzemeltethető, illetve azonos traktorral nagyobb területteljesítmény érhető el.

A Case IH bronz érmet kapott a SIMA 2019 kiállításon

A kiállítás megnyitása előtt a zsűri már bejelentette a díjazottak listáját, amelyen szerepel a CNH Industrial társaság globális brand-je a Case IH.

XPower elektromos gyomirtó rendszer

Az elektromos gyomirtó rendszer “elektroherbicid” technológiáját a svájci Zasso Group fejlesztette ki és a Case IH mutatta be XPower néven. A gyomirtás fenntartható megoldását célzó fejlesztés, a Case IH precíziós mezőgazdasági technológiájának részeként szerepel.

XPower elektromos gyomirtó rendszer

A technológia működése a gyomnövények fajától független, hatékonyságát az időjárás változása sem befolyásolja és hosszabb távon sem áll fenn a rezisztencia veszélye. Nincs szükség többszöri alkalmazásra, vagy külön permetezési program összeállítására. A rendszer alkalmas szántóföldi kultúrákban végzett gyomirtásra, gyümölcsültetvényekben a fák közötti terület gyommentesítésére anélkül, hogy a fa megsértésének veszélye fennállna.

A cég véleménye szerint a digitális technológia legalább olyan hatékony, mint a hagyományos permetezési technológia. Ugyanakkor hatékonyabb, gazdaságosabb, praktikusabb és növénykímélőbb, mint a mechanikus gyomirtás, és a talaj felszínt sem károsítja.

A rendszer egyaránt hatékony a fejlett és a kelő félben lévő gyomok esetén. A berendezés különböző soros kultúrákhoz adaptálható, és működtetéséhez bármely ISOBUS Class 3 traktor alkalmas. A technológia jól illeszkedik a Case IH egyre növekvő precíziós mezőgazdasági termékcsaládjához.

Forrás: caseih.com

Precíziós öntözéstől a sorpermetezésig - Így spórolnak meg milliókat a Lipták Farmon

A Lipták Farmon évente több millió forintot spórolnak meg, a precíziós gazdálkodáshoz vásárolt gépek így nagyjából négy év alatt megtérülnek.

Gépészet Videó

Nem gond többé a nitrátjelentés - Így csökkentheti gazdasága adminisztrációs terheit

A FARMDOK egy nyilvántartásvezető- és kezelő szoftver, ami jelentősen csökkenti a termelők adminisztrációs terheit, gyakorlatilag kiváltja a régi táblatörzskönyvet.

Gépészet Videó

A kombájnok 7 százaléka gyullad ki évente - Magyar találmány előzheti meg a gabona leégését

Előrejelzések szerint idén is kifejezetten száraz nyár várható, így érdemes időben felkészülni a veszélyekre, és elkerülni az esetleges károkat. Ebben egy magyar találmány is segítheti a gazdálkodókat.

Gépészet Videó

A John Deere nyerte a legtöbb AE50 díjat

A díjazás a termékfejlesztés azon eredményeit ismeri el, amelyek által a felhasználók időt, költséget és élőmunkát takaríthatnak meg.

Nemesgörzsönyi aratás Versatile kombájnnal (+VIDEÓK)

A Versatile Vector 425 kombájn 6000 literes magtartállyal rendelkezik, ami alapfelszereltségként rendelkezik a hidropulzátor rendszerrel.

2018. július 30. 13:33

Gépészet Videó

Continental: TractorMaster és CombineMaster

Új név és programbővítés.

2018. április 20. 07:15

A legújabb fejlesztések - Kombájn konferencia az AGROmashEXPO-n

Az adapterek fejlesztése és gyártása területén hazánk nagyhatalomnak tekinthető, mivel három nemzetközi szinten is elismert cégünk van.

2018. február 2. 10:39

Nagy készletkisöprés - Kivételes gabonakombájnok, egyedülálló ár és finanszírozás

A 175 lóerős Nova, a 220 lóerős Vector, a 340 lóerős Acros és az 520 lóerős RT490 gabonabetakarító gép megvásárlásához ráadásul most egy bónusz is jár: a kombájnvásárlóknak KERNER HYBRID kultivátort biztosítanak kipróbálásra az őszi szezonban.

2018. október 17. 11:54