Gépészet
Fizetett tartalom
Gépészet
Fizetett tartalom

CASE IH traktorok lepték el a békéscsabai repülőteret

CASE IH traktorok lepték el a békéscsabai repülőteret

Agrofórum Online - Fotók: Gribek Tímea

2018-ban is nagy érdeklődés kísérte az Agro-Békés Kft. nyílt napját a békéscsabai repülőtéren. A munkagépek mellett természetesen a CASE IH traktorok és kombájnok, illetve utóbbiak új vágóasztala állt a középpontban július első napján.

Hevederes vágóasztal a legnagyobb kombájnokra

Kiemelt újdonság az idei évben a 10,67 méteres 3152-es típusjelzésű vágóasztal, ami még hatékonyabbá teszi a betakarítást. A CASE IH Axial-Flow kombájnok 140-es szériájával 8 tonnás búzában 10 órás műszakkal számolva 2,5-3,5 hektár/óra teljesítmény is elérhető, míg kukoricában ez a szám 1 hektárral magasabb. Ráadásul a legnagyobb, 240-es szériás típusok, például az Axial Flow 9240-es gép még ezt is felülmúlja akár 7 hektár/órás munkateljesítményével. Ez azt jelenti, hogy percenként akár 1000 négyzetméter is levágható. Ezért is van nagy jelentősége, hogy a CASE IH kombájnok képesek menet közben üríteni, így nem vész kárba az az 1-2 perc sem, amit a pótkocsi mellett állna a betakarítógép.

Az új 3152-es vágóasztal esetében a levágott anyagot nagy teherbírású gumihevederek szállítják a ferdefelhordóhoz. A két szélső mellett egy középső heveder is biztosítja a megfelelő anyagellátást, ezek mindegyikét külön hidraulikával látták el, így a sebességük külön-külön beállítható, módosítható. A vágóasztalra felszerelhető egy konzolcsiga is, ami szintén segíti a megfelelő anyagellátást, de magas növények esetében meggátolja azt is, hogy a termény átbukjon a vágóasztalon. Az Agro-Békés Kft. nyílt napján az adaptert fém motollaujjakkal látták el, de rendelhető műanyag elemekkel is. A kaszaszerkezet lehet fix vagy flexibilis, utóbbi leköveti a talaj egyenetlenségeit.

Precíziós gazdálkodás – akár Luxxum traktorokkal

A rendezvényen természetesen a CASE IH legtöbb traktorszériájával megismerkedhettek a gazdálkodók – például a közelmúltban bevezetett Luxxum erőgépekkel. A 2017-es AGROmashEXPO kiállításon díjazott sorozat a Farmall U Pro traktorokat váltotta. Ausztriában szerelik össze, opciós rugózott első híddal, fülkerugózással, 32/32-es csoport-terhelés alatt kapcsolható sebességváltóval látták el. Utóbbi esetében egy közúti automata funkcióval is bővítették az erőgépet, aminek segítségével 0-tól 40 km/h sebességig csak a gázpedált kell nyomni két tábla között, vagy hazafelé. A Luxxum traktorok kényelmes, és AFS rendszerrel történő felszerelésük esetén precíz munkavégzésre képesek.

„A precíziós gazdálkodásról nem beszélni kell, hanem csinálni azt. Mindenkinek használnia kellene, gyakorlatban is el kellene sajátítania a működését.” – fogalmazott az Agrofórum élő Facebook videójában Tálas András GPS termékmenedzser, aki hangsúlyozta, hogy az Agro-Békés által ajánlott AFS rendszert 115 LE névleges teljesítménykategóriától egészen 620 LE-ig be tudják építeni a gépekbe. A technológiájuk nagy előnye, hogy minden traktorban ugyanazt a felületet biztosítja, így elég egy rendszert jól ismerni, és máris elérhető az akár 5-10-13 %-os megtakarítás.

Egy igazi különlegesség: IH 3588

Bár az Agro-Békés nyílt napját a legújabb technológiák bemutatására hívták életre, ezúttal egy különleges gép is helyet kapott a békéscsabai repülőtéren. Gyömrei Antal ugyanis kiállította teljesen felújított IH 3588 erőgépét. „A sorozatot 1978-ban kezdték gyártani, ez a gép 1980-ban jött le a gyártósorról, Magyarországon pedig 1981-ban értékesítették. Ebből a szériából 51 darab került Európába, mindegyik itthonra” – tudtuk meg élő bejelentkezésünk során a CASE IH iránt rajongó fiatal gazdálkodótól.

A gépet egy újsághirdetésben találták, akkor még rossz állapotban volt, de 3 év és 3 hónap munka után teljesen megújult. „Érdekes, hogy bár 1978-ban kezdték gyártani, már klímával, bőrüléssel és digitális, érintőgombos műszerfallal látták el” – hívta fel figyelmünket a részletekre is.

Teljes képgaléria az Agro-Békés Nyílt Napról >>>

Kerner, ezzel csak nyer! ORSZÁGOS KERNER ROADSHOW

2019. július 17. 09:53

Kedves Magyar Gazdák! Gyertek, tartsatok velünk, találkozzunk az országos körút valamelyik állomásán!

A két Güttler talajművelő eszköz a legtöbbet használt gép a gazdaságban

2019. július 5. 05:47

A Güttler a SuperMaxx-ot mint 4 évszakos kultivátort kínálja, mely alkalmas: talajszellőztetéshez, felületnöveléshez, tarlóhántáshoz, köztes növények vetéséhez és fagyos talajok műveléséhez.

Talajlazító ajánlat hazai referenciákkal és videókkal

2019. július 4. 13:51

A talajlazítás fontosságát nem lehet elégszer kihangsúlyozni, a megfelelő időben és módon végzett lazítás látványos eredményeket hozhat a termelésben. A talajlazító alkalmazásával javíthatjuk talajaink állapotát, megszüntethetjük a károsan tömörödött eke- és tárcsatalp réteget. A lazított talajrétegben a víz mélyebbre jut, növekszik a talaj levegőtérfogata és felgyorsul a talaj biológiai élete.

Gépészet Videó

A John Deere cég új fejlesztéseket jelentett be az S700 kombájnok 2020. évi modelljeire

2019. július 4. 09:38

A John Deere cég ismertette az S700 kombájnok 2020. évi újdonságait: fejlett automatizálás, adat kezelés, szalmaelhelyezés.

Lejtmenetben a traktorpiac – de a John Deere jól fogyott

2018. július 9. 07:59

Az év első hat hónapjában 1543 traktort helyeztek forgalomba Magyarországon, ez 21 százalékos visszaesés a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest.

Egyetlen gépkezelő, két dolgozó traktor? - Új, intelligens technológia a ZF és a Lindner összefogásából

2018. július 25. 13:44

A ZF olyan intelligens technológiát fejlesztett ki, amely képessé teszi a traktort az ismétlődő műveletek “megtanulására” és kezelő nélküli végrehajtására.

Gépészet Videó

New Holland T6 Dynamic Command traktorok

2018. május 30. 08:44

A New Holland legújabb fejlesztésű csoport PowerShift váltójával szerelt T6 Dynamic Command erőgépének tervezésekor és megalkotásakor alapvető cél volt, hogy a rendelkezésre álló sebességcsoportok a különféle nehezebb és könnyebb szántóföldi feladatok során vagy közúti szállítás esetében egyaránt a legideálisabb átfedést biztosítsák.

Traktorpiac: több mint száz traktort adott el a John Deere márciusban

2019. április 8. 09:54

A márciust toronymagasan a John Deere nyerte a traktoreladások terén 109 darabbal, ami 30 százalékos piaci részesedést jelent. A második a Case lett 40 darabbal, míg harmadik a Fendt 27 eladással.