Gépészet
Gépészet

DAL-BO MaxiCut 600 – Egyedülálló aprítóhengerek a Mikó-tanyán

DAL-BO MaxiCut 600 – Egyedülálló aprítóhengerek a Mikó-tanyán

Agrofórum Online

A Mikó & Mikó Kft. tulajdonosával, a szakmai berkekben méltán ismert és elismert Mikó Ferenccel enyingi otthonában, a Mikó-tanyán – mely a világ bármely részén mintagazdaságként is megállja a helyét – ültünk le a dán DAL-BO cég által gyártott és hazánkban a Szegána Kft. által forgalmazott egyedi kialakítású aprítóhengerről, a MaxiCutról, annak üzemeltetési tapasztalatiról beszélgetni.

MaxiCut 600-as összecsukott szélső hengerekkel

Milyen régóta dolgozik DAL-BO MaxiCut aprítóhenger a gazdaságukban, és miért pont erre esett a választásuk?
Az első gépünket már 2010 óta használjuk. A miértnek az a prózai oka, hogy egy szártépővel, mulcsozóval a napraforgó szármaradványait lehetetlenség jó minőségben lezúzni és utána még keresztbe kasul tárcsázni is kellene, ha megfelelő állapotot szeretnénk visszahagyni egy direktvetőgép számára.
Természetesen, mint sok mindennek az életben, ennek a vásárlásnak is volt előzménye. Mégpedig az, hogy két-három évvel korábban a CLAAS-nál olyan új napraforgó-betakarító adapter (SUNSPEED) fejlesztése zajlott, mely a betakarítás során csak a napraforgó-tányérokat vágja le, viszont így a kombájn nagy mennyiségű talajra letaposott szárat hagy hátra maga után a tarlón, amely szárzúzóval már nem aprítható fel. E SUNSPEED asztal hazai tesztelésében a CLAAS céggel együttműködve két éven át volt szerencsém részt venni.

A szármaradványok felaprítására a CLAAS szakemberei a tesztek idejére Argentínából hoztak egy, a későbbi MaxiCut hengerünkre mind kés-, mind hengerfelépítésében nagyon hasonlító munkagépet, melynek működését és munkáját jó alkalmam volt kitapasztalni, és amellyel igen elégedett voltam. A tesztek befejeztével azonban annak az aprítóhengernek mennie kellett tőlünk. Mivel akkoriban ilyen munkagépet még égen-földön nem lehetett kapni, három hazai mezőgépgyártót is megkerestem, hátha lát valamelyik fantáziát az ehhez hasonló hengerek gyártásában. Sajnos, tartva a szigorú hazai munkavédelmi előírások miatti nehézkes engedélyeztetéstől, senki nem merte a gyártást felvállalni.
Ilyen előzmények után nagyon megörültem, amikor a dán DAL-BO cég a 2009-es hannoveri Agritechnika kiállításon piacra dobta a MaxiCutot. A hazai forgalmazón, a Szegána Kft.-én keresztül pedig – ahol egyből felismerték a MaxiCutban rejlő lehetőségeket – rögtön meg is vásároltam az első gépemet.


Mikó Ferenc, a három MaxiCut 600-as aprítóhenger büszke tulajdonosa

Idén, ha jól számolom, akkor már a hetedik szezonjára készül ez a gép Önöknél? Azóta is megbízhatóan működik?
Igen, bár az első szezonjában még bizonyos gyermekhibái előjöttek, de azokat a visszajelzéseim alapján a DAL-BO fejlesztőmérnökei készségesen orvosolták. Így a következő szezonra már egy tökéletesen működő aprítóhengert kaptam vissza.
Munkaminősége napraforgóban utolérhetetlen egy szárzúzóval, mulcsozóval. Egyenletesen, 17-18 cm-esre aprítja fel a napraforgószárakat.
Mára már az első mellett további két MaxiCut 600-as is dolgozik a gazdaságunkban.

Egy henger nem volt elég?
Az elmúlt évek során a bérmunkával együtt 1600 hektárra futott fel a betakarítandó napraforgó területünk nagysága. A betakarítást 5 db SUNSPEED vágóasztallal felszerelt kombájnnal végezzük, amelyek együttes napi területteljesítménye kb. 250 hektár. Ilyen betakarítási ütem mellett a napraforgó száraprításával is haladunk kell, ezért döntöttünk újabb MaxiCut 600-as hengerek vásárlása mellett.


A MaxiCut 600-as változata három darab 610 mm átmérőjű, 7 mm falvastagságú acélhengerrel szerelt

A napraforgón kívül más kultúrákban is használják a MaxiCutot?
Elsősorban Nyugat-Európában őszi káposztarepce szármaradványainak az eldolgozására is alkalmazzák, de Magyarországon a gazdák többsége erre megmaradt a tárcsáknál. Jómagam, mivel 2002 óta nem termesztek repcét, saját tapasztalatról e kultúrában nem tudok számot adni. Még a kukorica lehetne egy felhasználási terület, de ott pedig úgy látom, hogy a modern szárzúzós betakarító adapterek mára már megspórolják az aprítóhenger munkáját a gazdáknak.

Mire érdemes odafigyelni a MaxiCut használatakor?
Figyelembe kell venni, hogy pl. egy szárzúzóhoz képest korlátozottabb az aprítóhenger optimális használati ideje, ugyanis ha betakarítás után megázik a talaj, azon könnyen betömörödik a henger és a kések nem tudják megfelelően kifejteni a hatásukat.
Véleményem szerint mindazoknál, akik MaxiCut mellett döntenek, kerülni kell a napraforgó sorközművelésnél a töltögető kapás kultivátorok használatát is, mert amúgy az aprítóhenger hengertagjai felfekszenek a bakhátakon és így a bakhátak közé eső szárakat nem tudják a kések átvágni. Amit még feltétlenül meg szeretnék jegyezni, hogy a napraforgótarlón a MaxiCutot csak a kombájn haladási irányának megfelelően szabad járatni, azzal szemben nem!


A jó száraprítás záloga: 15 késes acélhenger, zárt, gondozásmentes csapagyazással

Mutassuk be a gazdatársaknak a MaxiCut 600-as felépítését is!
Ez egy 3-tagú aprítóhenger, amelynek mindhárom hengertagja 15 késsel felszerelt, a kések közötti távolság pedig kb. 18 cm. Működésének lényege, hogy a hengereken palástirányban elhelyezett kések a talajon végiggördülve feldarabolják a szármaradványokat.
A MaxiCut 600-as változatának 5,8 méter a munkaszélessége, a tömege pedig alaphelyzetben 4.300 kg, de a három, 610 mm átmérőjű, 7 mm falvastagságú acélhenger a kések nyomóerejének növelése érdekében igény szerint vízzel is feltölthető, amellyel a munkagép tömege már eléri a 6.100 kg-ot. Nálunk amúgy napraforgóhoz még a vízzel feltöltésre soha nem volt szükség, a kések így is mindig megfelelően aprítottak. Azt még érdemes megemlíteni, hogy a MaxiCut 600-as szélső hengerei szállításhoz hidraulikus munkahengerekkel felhajthatók, biztosítva ezzel a 3 m-en belüli biztonságos szállítási szélességet.

A napi karbantartására mennyi időt kell fordítani?
A nagy munkasebesség és tömeg miatt a hengertagok 70 mm-es acél tengelyeken és nagyméretű kúpgörgős csapágyakon nyugszanak, a tömítés pedig kettős. A gép zárt csapágyazása gondozásmentes, így a napi karbantartás nálunk a forgó és nyíló részek 24 óránkénti zsírzásában merül ki, ill. a kések befogási pontját szoktuk időszakosan leellenőrizni, hogy nem lazultak-e meg azok. A hengerkések edzettségéről és kopásállóságáról elmondható, hogy kiválóak, eddig még az eltelt évek során egy kést sem kellett cserélnünk.


A kiváló kopásállóságú aprítókések és az egyszerű rögzítésük. A kések befogási pontjait időszakosan érdemes ellenőrizni

A beszélgetés végén még térjünk ki a MaxiCut területteljesítményére és az erőgép oldaláról megmutatkozó teljesítményigényére!
Mi a MaxiCuttal átlagban 12-16 km/h munkasebesség mellet dolgozunk és tapasztalataink alapján teljesítményigénye dimbes-dombos területeken kb. 120-130 LE, sík terepen pedig 100-110 LE. A vonulási időt és a kis táblákat is figyelembe véve átlagosan egy műszakban 40 hektár napraforgótarlót tudunk leaprítani vele.

Köszönöm a beszélgetést!

(Kosztolányi Attila – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Prémium a zöldsorban: Massey Ferguson szálastakarmány gépek bemutató

2024. április 16. 08:10

A Massey Ferguson 2018-tól gyárt és értékesít prémium minőségű szálastakarmány gépeket, köztük kaszákat, rendképzőket és rendterítőket. Alábbi cikkünkben mutatjuk be a legnépszerűbb hazai MF gépeket, amelyek mind elérhetők készletről a hazai márkakereskedőknél!

Megújult Case IH bálázógépek: megnövelt teljesítmény, időtállóbb anyagok és gépkezelőt tehermentesítő automatika

2024. április 16. 05:40

Díjnyertes formatervezés, egyedi funkciók, kevesebb kezelői beavatkozást igénylő automatikák – a Case IH bálázók a kezdetek óta egyszerűvé teszik a bálázást a gazdáknak.

50/80 mm-es Marathon Edge kopóhegy a Väderstadtól

2024. április 11. 16:10

A Väderstad, mint a világ egyik vezető talajművelő- és vetőgépgyártója bemutatja az új Marathon Edge 50/80 mm-es kopóhegyet. Formájának köszönhetően a Marathon Edge kiváló talajbahatoló képességgel rendelkezik, mindemellett jelentősen hosszabb élettartamot biztosít.

Új Precea vontatott szemenkénti vetőgép 6 méteres munkaszélességgel

2024. április 10. 13:40

Az AMAZONE egy új terméktípust vezet be a vontatott szemenkénti vetőgépek termékcsoportjában. A 6 m munkaszélességű új Precea 6000-TCC kiegészíti a legutóbbi Agritechnica kiállításon bemutatott 9 és 12 méter munkaszélességű gépek nagy teljesítményű technológiáját.

Vektor - VEDD ÉS VIDD! - Még idén, rugalmas ügyintézéssel, készletről!

2019. december 12. 17:06

Mi a Vektornál törekszünk rá, hogy olyan termékportfóliót állítsunk össze, mely azon kívül, hogy kielégíti ügyfeleink igényit - hisz a legmagasabb szintű agrotechnikát garantálják-, egy fenntarthatóbb, környezetkímélőbb technológiát is képviseljen.

Neurális hálózatok a gyomirtás szolgálatában

2019. április 27. 07:17

Az elsodródásmentes és gyomspecifikus eljárással minimalizálhatók a környezetre nehezedő káros hatások, csökkenthető a herbicidhasználat, ezáltal mérséklődik az élelmiszerláncba bejutó növényvédőszer-maradékok és metabolitok mennyisége.

Szántáselmunkáló henger szezon előtti áron

2020. február 6. 13:47

A henger igen robusztus felépítésű, a gyűrűtengely például, egyedülállóan a piacon, 70 mm-es átmérővel készül.

Rollmot szántáselmunkáló hengerek

2019. február 5. 10:00

A szántáselmunkáló hengerek alkalmazása a munkagépek közül talán a legszélesebb körű. Használata tavasszal elkezdődik a felfagyások kezelésére, a bokrosító hengerezésre, utána nyáron kapcsolt munkagépként (pl nehéztárcsa után) a talajmunkák lezárására és ősszel a magágykészítésre, vetések lezárására illetve szántáselmunkálásra vehetjük igénybe ezt a sokoldalú munkagépet.

Gépészet Videó