Gépészet
Gépészet

Gazdainterjú – Kartalon nehéz körülmények között is bizonyíthat a Hardi Navigator 4000

Gazdainterjú – Kartalon nehéz körülmények között is bizonyíthat a Hardi Navigator 4000

Agrofórum Online

Gergely János kartali gazdálkodó néhány hete vásárolta meg Hardi Navigator 4000 vontatott permetezőgépét, amellyel hatékonyabban és költségtakarékosabban tudja végezni a munkát több száz hektáros területén, ahol főként a hagyományos növénykultúrákkal foglalkozik. Az új gép beszerzése előtt nyolc éven keresztül szintén egy Hardival permeteztek, amit a forgalmazó be is számított a vásárláskor. A Nógrád megyei földeken különösen fontos a precíz, megfelelő technika, hiszen a gyomokkal minden évben komoly küzdelmet kell folytatni, és a terepviszonyok sem nevezhetők ideálisnak. Ahol azonban a Hardi az elmúlt nyolc évben bizonyított, ott a következő nyolc esztendőben sem lehet komoly technikai probléma.

Milyen területen végeztek szántóföldi növénytermesztést?
Jellemzően nagy, 40-50 hektáros táblákon dolgozunk, ezért is választottuk a 4000 literes Hardi permetezőgépet. Ami a domborzatot illeti, csekély mennyiségben találunk sík területeket, szinte mindenhol dimbes-dombos körülmények között dolgozunk. A talajaink sem a legjobbak. Kartal környékén a hatvani síkság benyúlására nem lehet panaszunk, de a nógrádi részen savas, agyagos, kötött, nehezen művelhetők a területeink.  Ilyen körülmények között nagyon drágán lehet gazdálkodást folytatni, hiszen a máshol megszokottnál több növényvédő szert és műtrágyát használunk, a szintkülönbségek miatt pedig a gépekből is a drágábbat, nagyobbat kell vásárolnunk, és akkor a fogyasztásról még nem is beszéltünk. Éppen ezért megfontoltan, átgondoltan kell fejlesztenünk.

Mindezek mellett a gyomok nagy mennyisége is komoly kihívást jelent a számotokra.
Nálunk mindenféle gyom tömegével megtalálható, Nógrád megye ebből a szempontból katasztrofális állapotban van. Ez annak is köszönhető, hogy itt kezdtek el először tönkremenni a szövetkezetek, és itt hagytak fel legelőször a gazdálkodással. Nagyon sok földdel évekig, évtizedekig nem foglalkoztak. Van néhány hektár, amit éppen most veszek át, és ezeket is évekig kell kezelni totális gyomirtóval, míg elfogadható állapotba kerülnek. Összességében nagyon sok gyomirtót kell használnunk, indokolt esetben akár kétszer is permetezünk egy táblát. Ehhez pedig a hatékonyság és a pontosság elengedhetetlen.

Ilyen körülmények között milyen termésátlagokat tudtok elérni?
Az őszi búza tavaly 5-6 tonna, míg a napraforgó 3,8 tonna volt hektáronként. Ez Nógrádban kiváló eredménynek számít. A repce 3,4 tonna lett, a durum viszont 6 tonnával került le a táblákról. A tavalyi év összességében nagyon jól sikerült, és szerencsére az idei is jól kezdődött, bár a növényvédelem területén komoly kihívásokkal kell szembenézni.

Ami az árakat illeti, az olajosok jól eladhatók, a búza ára viszont megy lefelé. Mi azonban a Gyermelyi Zrt.-re alapozunk, szerződésünk van a céggel, és eddig kiváló partnernek bizonyultak. A durum termesztését meg kell tanulni, de ha ez sikerül, akkor megéri foglalkozni vele. Ha pedig mindehhez megvan a megfelelő partner, akkor komolyan lehet rá építeni. A Gyermelyi mindenben segít, és olyan sem fordult még elő, hogy nem fizettek időben. Ilyen malomból kellene még néhány az országban, és rögtön jobb lenne a gazdálkodók helyzete…

Többször is beszéltünk már a gyomokról, a növényvédelemről, és arról is, hogy ilyen körülmények között csak a legjobb eszközökkel lehet eredményesen, hatékonyan gazdálkodni. Ezért vásároltátok meg a Hardi Navigator 4000 permetezőgépet. Miért ezt a márkát választottátok?
Nagyon sok permetezőgépet megnéztünk az idei AGROmashEXPO kiállításon, de végül nem volt nehéz a döntés. Egyrészt mi már ismertük a Hardit, hiszen nyolc éven keresztül dolgoztunk egy HR-2000 típussal, amit ráadásul használtan vettünk. Ez egy 2500 literes gép volt, amivel több ezer hektárt permeteztünk le. Ez idő alatt egyszer kellett a szivattyúban membránt cserélni. Nagyon szerettük, jól dolgozott, elnyűhetetlen volt, de kapacitásban fejlődni szerettünk volna. Az Agroázis Kft. úgy számította be az új permetezőgép árába, hogy biztosak voltak benne, hogy hamar új gazdára talál. Ennél jobb cégér pedig nem kell.
Mindezek mellett egyébként az ár is fontos szempont volt. Mint említettem, rendesen körülnéztünk a piacon, árajánlatokat kértünk be, de a nekünk szükséges felszereltségnél végül az Agroázis Kft. győzött meg bennünket.

Milyen felszereltségben érkezett meg végül a Hardi permetezőgép?
HC 8600-as monitort, GPS-szakaszolást, és AG Leader sorvezetőt kértünk az eszközhöz, de már most látom, hogy ez nem elég. A mi domborzati viszonyainkhoz szükségünk lesz még az ultrahangos keretmagasság-szabályozó rendszerre is, amivel biztosan fejleszteni fogjuk a permetezőgépet. Nagyon sok a vízfolyás, a vaddisznótúrás, amiket a gépkezelő nem láthat. De a meredek terepen a fordulónál is oda kell figyelni, nehogy az egyik szárny beleakadjon a földbe. Az emberi hibát ezzel az opcióval ki lehet küszöbölni. Ugyanezen okból az RTK rendszer bevezetése, az automata kormányzás is a tervek között van.
A Hardi Navigator 4000 permetezőgépünk 24 méteres kerettel és 4000 literes tartállyal érkezett, amihez egy nagyobb, 10 000 literes tartálykocsit is vásároltunk, hogy még hatékonyabbak legyünk. A kerekek kiválasztásánál is a helyi viszonyokat vettük alapul, ezért szélesebb gumival kértük, hogy még stabilabb legyen a gép.

A kívánt hatékonyságot elértétek végül?
Alapvetően igen, hiszen a 18 méteres helyett már 24 méteres a keret, a tartályméretnek köszönhetően kevesebbet kell megállnunk, és 12 km/h-ás sebesség mellett is pontosan dolgozunk a 160 LE-s traktorunk segítségével. Ez mindennél fontosabb szempont, hiszen azt tapasztaljuk, hogy egyre ritkább a permetezésre alkalmas időjárás, így beszűkültek a lehetőségeink. Ha nem esik az eső, akkor a szél fúj, ilyen gyomviszonyok mellett pedig nem maradhat el a vegyszeres kezelés.

Emellett a költségek csökkenésére is számítotok?
Már az elmúlt néhány hétben kiderült, hogy költségtakarékosabb az új Hardi permetezőgép, aminek az egyik oka az automata szakaszolás. Ilyen a régiben nem volt. A 18 méteres kereten csak 3 szakaszt lehetett manuálisan kezelni a mostani 6 szakasszal ellentétben. Ráadásul hiába akartunk pontos dolgozni, az ember szemmel nem tudja precízen felmérni, hova jutott vegyszer, és hova nem. Sokszor előfordult, hogy még számos fúvókát elzárhattunk volna, de nem tettük, és ez egy hosszú tábla esetében nagyon sok kidobott pénzt jelentett. Az automata szakaszolás ezt megspórolja.

Jelentős az üzemanyag-megtakarítás is, hiszen nagyobb a területhatékonyságunk, és a tartályméret miatt a megállás is kevesebb, azon is pénzt takarítunk meg, hogy kevesebbet kell keverni.

Mint említetted is, a gépet az Agroázis Kft.-től vásároltátok. Velük milyen a kapcsolat?
Már a régi Hardi permetezőgépünket is csekély szerviz- és alkatrész-igény jellemezte, de azt elmondhatom, hogy az Agroázis Kft. nagyon rugalmas és megbízható partner. Az új géppel a vásárlást követően történt egy kisebb baleset a domborzati viszonyaink miatt, de akkor sem kellett sokat várnunk, másnapra megérkezett a szükséges alkatrész.
A gép átadásakor egyébként a gépkezelőnek is segítettek, az egynapos képzés során mindent meg is tanult, és azóta nagyon szeretette az új Hardi permetezőgépünket.

(Gribek Dániel – Agrofórum Online)

ÚJDONSÁG: Megérkezett az 5D Keyline sorozat - Miért ne termelhetne még gazdaságosabban?

2019. október 14. 08:40

Sokoldalú és gazdaságos traktor, könnyebb szállítási feladatok és kisebb gazdaságok számára – az új 5D Keyline sorozat tagjai ideálisak a kisebb és idényjellegű munkák számára.

Skandináv technológia, skandináv minőség! - Új megoldás a köves területek javítására az ELHO-tól, Finnországból

2019. október 11. 16:33

Az ELHO közel 50 éve foglalkozik gépgyártással. A gyár által készített gépeket kezdetektől fogva a legkorszerűbb és legmagasabb szintű műszaki megoldások alkalmazása, valamint a kiváló anyag és gyártási minőség jellemezi. Ennek eredményeként biztosított a hosszú távú és megbízható működés.

Opall-Agri váltvaforgató ekék Csehországból - most szezonindító akciós áron

2019. október 10. 16:02

Természetesen a megfelelő minőségű szántáshoz jó eke is szükséges, amely az OPaLL-AGRI kínálatával megoldható.

„Földöntúli élmény” a lébényi réten - Fliegl nyílt nap

2019. szeptember 30. 14:48

A nagyszámú külföldi és hazai meghívottak számára a teljes gyártmány portfóliót bemutató monstre programot szervezetek.

Veszélyes kártevők: Repcebecő-ormányos

2019. június 4. 10:52

A repcén táplálkozó ormányosbogarak közül a legnagyobb kárt a repcebecő-ormányos okozhatja, hiszen a lárva a magkezdeményeket és a magvakat rágja. Ezzel a közvetlen kártételével önmagában is nagy veszteséget okozhat, de közvetett kártétele is jelentős.

Száraknázó lepkék elterjedése és jelentőségük a világ kukoricatermesztésében

2018. november 22. 10:50

A száraknázók a velük együtt élő összes kártevőt figyelembe véve az adott termőterület legveszélyesebb károsítói, melyek elleni küzdelem az esetek többségében konkrét technológiába illesztett biotechnológiai vagy kémiai védekezést is megkövetel. A különböző kontinensek, és azok régióinak jelentős, kukoricaszárat aknázó lepkefajaival és azok elterjedési területeivel ismerkedhetünk meg az írás segítségével.

Inváziós kártevők: az amerikai lepkekabóca

2018. november 6. 05:36

Az amerikai lepkekabóca Magyarországon általánosan előforduló rovarfaj. A sorozatunk következő részében e kártevő biológiájával az ellen való védekezési módokkal ismerkedhetnek meg Olvasóink. A kémiai növényvédelemben részesített ültetvényekben más kártevők ellen használt inszekticidek célzott kezelés nélkül megakadályozzák a kártétel kialakulását, viszont a zöldfelületeken az amerikai lepkekabóca évről évre visszatérő gondot jelent.

Mit tehetünk az őszibarackfát fertőző sztigminás betegség ellen?

2019. szeptember 20. 05:37

H. László kérdése: Az idén nagy problémát okozott a levéllyukasztó betegség az őszibarackfáimon. Mit tegyek, hogy jövőre megakadályozzam ezt?