Gépészet
Gépészet

Digitális erdőgazdálkodás? Ma már nem csak egy fogalom!

Digitális erdőgazdálkodás? Ma már nem csak egy fogalom!

Szeptember közepén waiblingeni központjában mutatta be legújabb fejlesztéseit a STIHL. A németországi sajtónapon az új fűnyíró, a már saját gyártósoron készülő magasnyomású mosó és a továbbfejlesztett lombvágó mellett bemutatták az erdőgazdálkodók számára létrehozott LogBuch alkalmazást, az első elektronikus injektoros motorfűrészt, az MS500i-t és a Smart Connector érzékelőt, ami rengeteg hasznos lehetőséget kínál a vállalkozóknak. A STIHL legfrissebb fejlesztéseivel nagy lépést tett előre az ágazat digitalizálásában, az Erdészet 4.0 ugyanis már nem csak egy fogalom...

Digitális jelölés beszédfelismerés alapján

A STIHL egyik legjelentősebb fejlesztése a LogBuch alkalmazás, ami először kapcsolja össze a helyi adatgyűjtést a nyelvi információkkal, ezzel pedig jelentősen megkönnyíti és felgyorsítja az erdészek munkáját. Az Erdészet 4.0 koncepció részeként egy olyan applikáció készült el, aminek segítségével felvehető egy fa földrajzi elhelyezkedése és minden fontos tulajdonsága. Ehhez pedig nem kell gépelni, elég az adatokat bediktálni az okostelefonba, ami írásban rögzíti, naplózza és egy felhőbe fel is tölti az információkat. Mindez különösen előnyös nehéz, meredek terepen, ahol az erdész minkét kezét lefoglalná a felvételezés – olvasható az Erdő-Mező erdészeti hírportálon. Ráadásul a megoldás offline üzemmódban is használható.

stihl_kezdokep

A szoftvert az erdészek igényeihez szabták, az könnyen használható, ráadásul a digitális jelölés számos új lehetőséget rejt magában. Ezt igazolta a tesztelésben résztvevő Axel Scheuermann kerületvezető erdész is, aki Oberberkenben használta a szoftvert. „Nagyszerű ötlet, hiszen a felhasználók számára a gyakorlatban is hasznos. Már régóta vágytam egy hasonló megoldásra, ami hatékony és biztonságos munkát szavatol” – mondta el a szakember.

A LogBuck webes felületén a felhasználók részletes elemzéseket érhetnek el, amelyek ráadásul megoszthatók, így a rendszer hatékonyabbá teszi a károk felmérését, a fakitermelést, a közelítést és a szállítást is, tehát az egész termékláncra kedvezően hat.

Nincsen több titok – még az erdő mélyén sem

A munkafolyamatok ellenőrzésére, a teljesítmény növelésére a STIHL kifejlesztette a Smart Connector hálózati eszközt, ami a munkagépekre szerelve, egy applikáció segítségével pontos információkkal szolgál a felhasználóknak. A felhő alapú megoldás a parkfenntartás, a kertészet, de az erdőgazdálkodás területén is jó szolgálatot tehet a vállalkozók számára, hiszen egy alig 5 centiméteres szenzor képes rögzíteni például az üzemórát, amit aztán eltárol egy felhőben. Mindez a fakitermelők tevékenységét és a szükséges karbantartások elvégzésének aktualitását is megmutatja.

stihl_1

A szenzor Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál az okostelefonnal vagy a tablettel. Ennek hátránya, hogy az adónak és a vevőnek közel, nagyjából 10 méteren belül kell lennie. A megoldás ugyanakkor offline állapotban is megbízható adatrögzítést szavatol. Az eszközök később az összegyűjtött adatokat feltöltik egy felhőbe, amiket a STIHL applikáció segítségével bármikor lehívhatunk. Igény esetén a földrajzi pozíció is rögzíthető.

A Smart Connector által összegyűjtött anyagokat számos módon felhasználhatjuk. Részletes áttekintést kapunk az eszközök állapotáról, a dolgozók teljesítményéről, a használat pontos idejéről. Ezzel minimalizálható az állási idő, optimalizálható a munka, összehangolható az eszközök használata. Mindezek mellett a rendszer figyelmeztet, ha elérkezett az idő a kötelező karbantartásra. Szükség esetén a STIHL applikáción keresztül már a kereskedővel is felvehetjük a kapcsolatot, időpontot kérhetünk, a szükséges adatokat pedig egyből megoszthatjuk a szervizzel. Ennek segítségével előzetesen megtervezhető a gép vizsgálata, hamar beszerezhetők a pótalkatrészek. A szervizidő lecsökkentésével pedig kevesebb ideig esik ki az eszköz a munkából.

stihl_01

A családi kovácsműhelytől a digitális mezőgazdaságig - A Kverneland sztori

2019. július 22. 13:16

A Kverneland 2019-ben ünnepli alapításnak 140. évfordulóját. Ez egy történelmi mérföldkő a Kverneland Group számára.

Kerner, ezzel csak nyer! ORSZÁGOS KERNER ROADSHOW

2019. július 17. 09:53

Kedves Magyar Gazdák! Gyertek, tartsatok velünk, találkozzunk az országos körút valamelyik állomásán!

A két Güttler talajművelő eszköz a legtöbbet használt gép a gazdaságban

2019. július 5. 05:47

A Güttler a SuperMaxx-ot mint 4 évszakos kultivátort kínálja, mely alkalmas: talajszellőztetéshez, felületnöveléshez, tarlóhántáshoz, köztes növények vetéséhez és fagyos talajok műveléséhez.

Talajlazító ajánlat hazai referenciákkal és videókkal

2019. július 4. 13:51

A talajlazítás fontosságát nem lehet elégszer kihangsúlyozni, a megfelelő időben és módon végzett lazítás látványos eredményeket hozhat a termelésben. A talajlazító alkalmazásával javíthatjuk talajaink állapotát, megszüntethetjük a károsan tömörödött eke- és tárcsatalp réteget. A lazított talajrétegben a víz mélyebbre jut, növekszik a talaj levegőtérfogata és felgyorsul a talaj biológiai élete.

Gépészet Videó

Módosultak a hengeresfa, a tűzifa és az apríték kereskedelmi szállításának szabályai

2018. március 12. 20:00

NÉBIH: az új szállítójegy sokkal jobban megfelel a faanyagszállításban résztvevők (feladó, szállító, vevő) igényeinek.

Vidékfejlesztési Program: 309 kérelemre 6 milliárd forint támogatás

2018. március 14. 12:47

A megítélt összeg az erdészeti gépbeszerzést, illetve az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó és időjárási kockázatok megelőzését szolgáló beruházások megvalósulását szolgálja.

Elérhetőek a hazai erdők legfontosabb statisztikai adatai

2019. május 23. 06:03

Mostantól elérhetőek a Nébih honlapján a hazai erdőkkel kapcsolatos éves, továbbá az idősoros statisztikai adatok.

Sportfavágók csapnak össze a FeHoVa kiállításon

2018. február 4. 10:12

A FeHoVa kiállítást a látványos standok mellett egy különleges sportfavágó verseny, a STIHL TIMBERSPORTS International Competition teszi majd teljessé.