Gépészet
Gépészet

Digitális erdőgazdálkodás? Ma már nem csak egy fogalom!

Digitális erdőgazdálkodás? Ma már nem csak egy fogalom!

Szeptember közepén waiblingeni központjában mutatta be legújabb fejlesztéseit a STIHL. A németországi sajtónapon az új fűnyíró, a már saját gyártósoron készülő magasnyomású mosó és a továbbfejlesztett lombvágó mellett bemutatták az erdőgazdálkodók számára létrehozott LogBuch alkalmazást, az első elektronikus injektoros motorfűrészt, az MS500i-t és a Smart Connector érzékelőt, ami rengeteg hasznos lehetőséget kínál a vállalkozóknak. A STIHL legfrissebb fejlesztéseivel nagy lépést tett előre az ágazat digitalizálásában, az Erdészet 4.0 ugyanis már nem csak egy fogalom...

Digitális jelölés beszédfelismerés alapján

A STIHL egyik legjelentősebb fejlesztése a LogBuch alkalmazás, ami először kapcsolja össze a helyi adatgyűjtést a nyelvi információkkal, ezzel pedig jelentősen megkönnyíti és felgyorsítja az erdészek munkáját. Az Erdészet 4.0 koncepció részeként egy olyan applikáció készült el, aminek segítségével felvehető egy fa földrajzi elhelyezkedése és minden fontos tulajdonsága. Ehhez pedig nem kell gépelni, elég az adatokat bediktálni az okostelefonba, ami írásban rögzíti, naplózza és egy felhőbe fel is tölti az információkat. Mindez különösen előnyös nehéz, meredek terepen, ahol az erdész minkét kezét lefoglalná a felvételezés – olvasható az Erdő-Mező erdészeti hírportálon. Ráadásul a megoldás offline üzemmódban is használható.

stihl_kezdokep

A szoftvert az erdészek igényeihez szabták, az könnyen használható, ráadásul a digitális jelölés számos új lehetőséget rejt magában. Ezt igazolta a tesztelésben résztvevő Axel Scheuermann kerületvezető erdész is, aki Oberberkenben használta a szoftvert. „Nagyszerű ötlet, hiszen a felhasználók számára a gyakorlatban is hasznos. Már régóta vágytam egy hasonló megoldásra, ami hatékony és biztonságos munkát szavatol” – mondta el a szakember.

A LogBuck webes felületén a felhasználók részletes elemzéseket érhetnek el, amelyek ráadásul megoszthatók, így a rendszer hatékonyabbá teszi a károk felmérését, a fakitermelést, a közelítést és a szállítást is, tehát az egész termékláncra kedvezően hat.

Nincsen több titok – még az erdő mélyén sem

A munkafolyamatok ellenőrzésére, a teljesítmény növelésére a STIHL kifejlesztette a Smart Connector hálózati eszközt, ami a munkagépekre szerelve, egy applikáció segítségével pontos információkkal szolgál a felhasználóknak. A felhő alapú megoldás a parkfenntartás, a kertészet, de az erdőgazdálkodás területén is jó szolgálatot tehet a vállalkozók számára, hiszen egy alig 5 centiméteres szenzor képes rögzíteni például az üzemórát, amit aztán eltárol egy felhőben. Mindez a fakitermelők tevékenységét és a szükséges karbantartások elvégzésének aktualitását is megmutatja.

stihl_1

A szenzor Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál az okostelefonnal vagy a tablettel. Ennek hátránya, hogy az adónak és a vevőnek közel, nagyjából 10 méteren belül kell lennie. A megoldás ugyanakkor offline állapotban is megbízható adatrögzítést szavatol. Az eszközök később az összegyűjtött adatokat feltöltik egy felhőbe, amiket a STIHL applikáció segítségével bármikor lehívhatunk. Igény esetén a földrajzi pozíció is rögzíthető.

A Smart Connector által összegyűjtött anyagokat számos módon felhasználhatjuk. Részletes áttekintést kapunk az eszközök állapotáról, a dolgozók teljesítményéről, a használat pontos idejéről. Ezzel minimalizálható az állási idő, optimalizálható a munka, összehangolható az eszközök használata. Mindezek mellett a rendszer figyelmeztet, ha elérkezett az idő a kötelező karbantartásra. Szükség esetén a STIHL applikáción keresztül már a kereskedővel is felvehetjük a kapcsolatot, időpontot kérhetünk, a szükséges adatokat pedig egyből megoszthatjuk a szervizzel. Ennek segítségével előzetesen megtervezhető a gép vizsgálata, hamar beszerezhetők a pótalkatrészek. A szervizidő lecsökkentésével pedig kevesebb ideig esik ki az eszköz a munkából.

stihl_01

Trendek a traktorfejlesztésben

2020. január 6. 12:38

Az Agritechnica kiállítás egyik célja a legújabb fejlesztési eredmények bemutatása. A traktorgyártók által kiállított modellek (sorozatgyártású, koncepció) tanulmányozása lehetőséget ad a fejlesztési trendek elemzésére.

Doosan Bobcat az Agritechnicán

2019. december 30. 12:03

A Bobcat gyártmányokhoz rendelkezésre álló több mint 100 adapter lehetővé teszi alkalmazásukat a mezőgazdaságban, a kertészetben, terep munkákban, épület- és út építésben, sőt az újrahasznosítási iparban is.

Az SDF Group az Agritechnicán

2019. december 14. 07:39

A hannoveri kiállításon az SDF csoport tagjai (Deutz-Fahr, Lamborghini, Same) gazdag programmal jelentkeztek.

Vektor - VEDD ÉS VIDD! - Még idén, rugalmas ügyintézéssel, készletről!

2019. december 12. 17:06

Mi a Vektornál törekszünk rá, hogy olyan termékportfóliót állítsunk össze, mely azon kívül, hogy kielégíti ügyfeleink igényit - hisz a legmagasabb szintű agrotechnikát garantálják-, egy fenntarthatóbb, környezetkímélőbb technológiát is képviseljen.

Erdészek a fenntarthatóságért - Erdei Vándortáborok és örökerdő gazdálkodás a Bakonyerdő Zrt.-nél

2019. július 20. 06:34

Az ország több más erdőgazdaságához hasonlóan a Bakonyerdő Zrt. is kiemelten fontos feladatának tartja a környezettudatos nevelést, amelynek az erdei iskolák mellett az Erdei Vándortáborok is fontos eszközei.

Sportfavágók csapnak össze a FeHoVa kiállításon

2018. február 4. 10:12

A FeHoVa kiállítást a látványos standok mellett egy különleges sportfavágó verseny, a STIHL TIMBERSPORTS International Competition teszi majd teljessé.

Vidékfejlesztési Program: 309 kérelemre 6 milliárd forint támogatás

2018. március 14. 12:47

A megítélt összeg az erdészeti gépbeszerzést, illetve az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó és időjárási kockázatok megelőzését szolgáló beruházások megvalósulását szolgálja.

Hétfőn indul az idei utolsó erdészeti szakszemélyzeti továbbképzés

2019. szeptember 26. 08:33

A 2019. szeptember 30. és október 27. közti továbbképzésre a jelentkezést szeptember 27-ig fogadják.