Gépészet
Gépészet

Könnyű, mégis erős a STIHL új láncfűrésze

Könnyű, mégis erős a STIHL új láncfűrésze

Agrofórum Online

A STIHL néhány hónapja mutatta be hivatalosan legújabb motorfűrészét, a 72 köbcentiméteres STIHL MS 462-t. Az egyelőre csak néhány országban, Németország, Ausztria és Svájc mellett Magyarországon kapható gép két régi típust is felvált, így mostantól nem kell azon gondolni, hogy az MS 461-et vagy az MS 441-et vásároljunk-e meg. Csak levesszük a polcról a legújabb fejlesztést, és már dönthetünk, gallyazhatunk, darabolhatunk is.

“A számos előnyének köszönhetően a STIHL MS 462 C-M motorfűrész tökéletes gép az erdőben végzendő feladatokhoz. A motorfűrészek világszerte végzett üzemi teszteken bizonyítottak: Alaszkától kezdve az Alpokon és Magyarországon át egészen Franciaországig nagy igénybevételt jelentő próbatételeken lenyűgözték a fakitermelőket” – olvasható az Erdő-Mező erdészeti hírportál cikkében, amelyben sorra veszik az új gép előnyeit, fontos fejlesztéseit.

Ami elsőre feltűnik, hogy a motorfűrész külsejét igencsak eltalálták a tervezők. A STIHL-re jellemző hangulatot úgy tartotta meg a gép, hogy közben egészen különleges, modern érzést sugall. Ennél azonban fontosabb, hogy a gép súlya csökkent is, méghozzá 6 kg-ra. Igaz, ez az adat lánc nélkül értendő, a gép mégis kényelmesen használható akár döntési, akár gallyazási munkákra is. A lendkerék kisebb átmérővel rendelkezik, mint a korábbi típusok esetén, ez is hozzájárult a súlycsökkenéshez.

Az erő legyen veled és a STIHL-eddel

A súlycsökkentés természetesen nem ment az erő rovására. Az új MS 462 láncfűrészben található 4,4 kW teljesítményű STIHL 2-MIX motort a magas forgatónyomaték és a széles fordulatszám-tartomány jellemzi. A gyártó az MS 462 C M motorfűrész különlegességeként említi az extrém gyorsulását is. A 100 km/h sebességet 0,3 másodperc alatt éri el, míg a maximális, 29,4 m/s láncsebességhez is mindössze 0,4 másodperc szükséges.

A takarékos STIHL 2-MIX motort magas forgatónyomaték és széles fordulatszám-tartomány jellemzi, ezáltal a gép nagy vágásteljesítményre képes. Mindemellett a motor hatékony és környezetbarát marad, hiszen az üzemanyag-fogyasztása alacsony, a füstgáz kibocsátása pedig csekély.

A STIHL Ematic rendszer a vágószerkezettől és a fafajtól függően akár 50%-kal is csökkentheti a lánckenő olaj fogyasztását egy hasonló, Ematic rendszer nélküli géphez viszonyítva. A továbbított olaj mennyisége az olajpumpa megnövelt beállítási tartományának köszönhetően tovább növelhető. Erre különösen poros körülmények között vagy hosszabb vezetőlemezek használatakor van szükség.

M-tronic – a második generáció

A STIHL MS 462 motorfűrész az első olyan gép, amely az M-tronic elektronikus motorvezérlés, legújabb, második szériás verziójával van felszerelve. A rendszer előnye, hogy már nincs szükség a karburátor kézi beállítására. A gép bármilyen üzemállapotban optimális motorteljesítményt nyújt, és kiválóan gyorsul. A külső tényezők, a hőmérséklet, a tengerszint feletti magasság és az üzemanyag minősége alapján az M-tronic rendszer önállóan kiszámolja a gyújtási időpontot és a szükséges üzemanyag-mennyiséget. Így aztán a legzordabb körülmények között is megbízhatóan használhatjuk a STIHL új fejlesztését.

Minden eddiginél egyszerűbb karbantartás

A STIHL MS 462 C-M karbantartása és szervizelése könnyen elvégezhető. Az egy részből álló motorházfedél és az ¼-es fordulattal nyitható zárak segítségével egyszerűen hozzáférhetünk a légszűrőhöz, a hengerhez vagy a gyújtógyertyához. A már megszokott, biztonságot nyújtó oldalsó láncfeszítés és az elvesztés ellen biztosított lánckerékfedél anyák is hozzájárulnak az új fűrész praktikus és könnyű üzemeltetéséhez. A tartályzárakat könnyedén, szerszámok használata nélkül lehet nyitni és zárni, ami terepen szintén nagy előnyt jelent.

Mindemellett a gyártó hangsúlyozza, hogy az új sugárirányú szigeteléssel ellátott HD2-légszűrő még hosszabb élettartamú, és még jobb szűrőhatással bír. Ennek köszönhetően az elhasználódás mértéke kisebb és a motor élettartama is megnő.

Hatékony munkavégzés, alacsony vibráció

Az egyszerűbb és hatékonyabb munkavégzés érdekében az MS 462 C-M motorfűrész könnyebb és keskenyebb lánckerékfedéllel és beépített döntési irányjelzővel is rendelkezik. A fűrésztesten található, alacsony profilú fogantyúnak köszönhetően pedig a gép könnyen irányítható.

Ugyancsak ki kell emelni az új STIHL MS 462 C-M motorfűrész antivibrációs rendszerét, amely alacsony vibrációs terhelést és kiváló kezelési komfortot biztosít. A gép stabilabban fekszik az ember kezében, így az izmok terhelése is érezhetően alacsonyabb. Mindezek mellett pedig még a hosszabb vezetőlemezek használatánál is pontos irányíthatóságot szavatol.

Az ElastoStart speciális indítófogantyú lehetővé teszi az egyenletes, visszarántás nélküli indítást, ráadásul a beépített dekompressziós szelep csökkenti a beindításhoz szükséges erőt, így az jelentősen könnyebbé vált.

A STIHL MS 462 C-M felszereltsége
– STIHL 2-MIX motor
– STIHL antivibrációs rendszer
– STIHL M-Tronic (M)
– Kombinált kapcsoló érintő STOP funkcióval
– STIHL Elastostart dekompressziós szeleppel
– Könnyebb és keskenyebb lánckerékfedél
– Könnyebb, kisebb átmérőjű lendkerék
– STIHL HD2-légszűrő sugárirányú szigeteléssel
– Elvesztés ellen biztosított lánckerékfedél anyák
– Oldalsó láncfeszítés STIHL Ematic rendszer

(Erdő-Mező Online)

BKT gumiabroncsok az Agritechnicán

2019. december 2. 10:47

A Balkrishna Industries Ltd. (BKT) indiai gumiabroncsgyár a terepjáró abroncsok specialistája. A cég 1987-es alapítása óta foglalkozik a mezőgazdasági, ipari, földmunkagép, bányászati, ATV, és kertészeti járművek gumiabroncsainak fejlesztésével és gyártásával.

CLAAS roadshow a BME-n

2019. november 28. 04:54

A BME Sportközpont mögötti területen az érdeklődők első kézből szerezhettek információkat a 2020-as CLAAS UniTech mérnökversenyről.

Videó a jövő és a jelen legjobb traktorairól - Robottraktorok és drónok Hannoverből

2019. november 26. 17:41

Az Agritechnica alatt a látvány- és márkakavalkádban egyértelműen kiemelkedtek az olyan gépek, amelyek a erőteljes mezőgazdaság átalakulását vetítették előre.

Gépészet Videó

Mahindra & Mahindra az Agritechnica 2019 kiállításon

2019. november 26. 09:06

Mahindra & Mahindra Ltd. (M&M) a gyártott darabszám szerint a világ legnagyobb traktorgyára.

Több mint hetven milliárdot költöttek az erdők megújulására

2018. március 21. 14:01

A 22 állami erdőgazdaság 2010 óta összesen 71,3 milliárd forintot fordított az erdők megújulására.

Visegrádi Együttműködés: a Közös Agrárpolitika volt a fő téma Prágában

2019. október 6. 06:38

A V4 agrárminiszteri találkozó tovább erősítette a térség országainak politikai és szakmai együttműködését az európai szakpolitikák alakításában.

Ennyi pénzért és ilyen feltételekkel indulhat majd az erdőtelepítés Magyarországon

2019. szeptember 20. 15:05

Szeptember 16-án tartották meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara erdő- és vadgazdálkodási osztályának Somogy megyei ülését, ahol többek között az erdőtelepítések támogatásának változásáról is szó esett - számolt be a mezőgazdasági termelőket is érintő módosításokról az Erdő-Mező erdészeti hírportál.

Módosult az erdei ököszisztéma pályázat

2019. április 6. 07:08

Ismét módosult a „Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások” című pályázat.