Gépészet
Gépészet

Egyetlen gépkezelő, két dolgozó traktor? – Új, intelligens technológia a ZF és a Lindner összefogásából

Egyetlen gépkezelő, két dolgozó traktor? – Új, intelligens technológia a ZF és a Lindner összefogásából

Agrofórum Online - Forrás: Peter Hill

A ZF olyan intelligens technológiát fejlesztett ki, amely képessé teszi a traktort az ismétlődő műveletek “megtanulására” és kezelő nélküli végrehajtására.

A CVT hajtóművek, a tengelyek és egyéb hajtómű komponensek világszerte ismert német beszállítója, új digitális technológiákat fejlesztett az osztrák Lindner céggel együttműködve. Az így elkészített prototípus egy vezető traktort követve sajátítja el a műveleti rutint, majd automatikusan dolgozik tovább.

Automatikus kormányzás

Az ismert automatikus kormányzási megoldások szenzorokkal dolgoznak, amelyek felismerik a terményfalat vagy növényrendet, és automatikusan megállnak, ha azok a traktor biztonsági zónájába kerülnek.

Az általunk bemutatott prototípus jól szemlélteti azt a lehetőséget, ami az autóipar megatrendjeinek megoldásait (hálózati működés, mesterséges intelligencia, automatizálás) bevezetik a mezőgazdasági szektorba” – mondta Mark Mohr a ZF automatikus műveleti projektközpont vezetője.

A kisérleteket egy 120 LE teljesítményű Lintrac 90 négykerék kormányzású traktorral végezték, amibe a ZF Terramatic TMT09 fokozatnélküli hajtóművét építették be.

A GNNS műholdirányítási rendszert összekötve a traktorkormányzással, hidraulika rendszerrel és a hajtóművel, létrehozható többféle automatikus funkció, amelyek működtethetők és megfigyelhetők egy mobiltelefonos applikáció segítségével.

Lidar- és radarszenzoros kamerák

A ZF ProAI ellenőrző platform, amelyet az IT specialista Nvidia céggel közösen fejlesztettek ki, feldolgozza a lidar és radarkamerák szenzorjeleit, így képes a traktor környezetének 360 fokos megfigyelésére.

A fejlesztésről készült egy bemutatófilm is, amiben a fűkaszával dolgozó traktor vezetővel halad, ezt pedig automatikusan követi egy vezető nélküli rendlazítóval dolgozó traktor.

A traktorvezető a kormányzó szenzor segítségével rácsatlakozik a terményre majd a rendkezelővel együtt haladva elkészít egy menetet, ezt követően pedig a vezető nélküli gépcsoport folytatja a munkát önállóan, előre programozott időpontban indulva.

A kísérleti traktorban megvalósuló technológia kinyitja a kaput egyéb innovatív megoldások számára. Például a ZF Openmatics telemetrikus platform alacsony energiájú Bluetooth használatával a traktor képesé válik felismerni a mellső vagy hátsó függesztőművön lévő gépeket.

A traktor képes megismételni a műveletet, és ha szükséges, akkor a kezelő által programozott időpontban indul

Hermann Lindner ügyvezető igazgató szerint a cég TrackLink Pilot névre keresztelte a rendszert, és lehet, hogy adaptálja majd a Lintrac 90 és az új 113 LE teljesítményű Lintrac 110 traktor típusokra.

Mark Mohr szerint azok a kisméretű gazdaságok, amelyek Lindner traktorokat használnak, és limitált munkaerővel rendelkeznek, jól hasznosíthatják az új koncepciójú traktorok előnyeit. Ugyanakkor úgy véli, hogy ez technológia különösen sikeres lehet azokban a régiókban és országokban (Észak- és Dél-Amerika, Oroszország), ahol nagyméretű gazdaságok üzemelnek. Az automatikus gépcsoportok ugyanis lényeges költség- és élőmunka megtakarítást tesznek lehetővé.

A feltörekvő precíziós nemzedék - Gyakornokok és ösztöndíjasok a KITE precíziós konferenciáján

A KITE Zrt. 2019-ben is több ösztöndíjas hallgatónak és gyakornokának adta meg a lehetőséget, hogy részt vehessenek a hévízi precíziós konferencián.

Gépészet Videó

Függesztett, nagyteljesítményű Horsch vetőgépek az amerikai piacon

Az új Maestro RC vetőgépek tartalmazzák a vontatott változatoknál megismert innovációkat, beleértve az elektromos adagolást és a központi magtartályt.

John Deere gépet megbízható kereskedőtől

A Gépközvetítő Kft. alapvetően új- és demó John Deere gépek, eszközök beszerzésével- és értékesítésével foglalkozik. Az általunk biztosított „gépközvetítés egy komplex szolgáltatást jelent, magában foglalja a gép kiválasztását, finanszírozását, műszaki vizsgáztatását, névre írását, igény szerint házhoz szálltását, szerviz- és alkatrész ellátását, esetleges garanciális/szavatossági ügyintézését is.

Új fejlesztések a vetés precizitásának növelésére

A Precision Planting cég (Tremont, Illinois, USA) bemutatta új fejlesztéseit: a SmartDepth mélységállító rendszert, a FurrowForce barázdazáró rendszert és a 20/20 monitor applikációt.

Három Fendt Vario traktor is új fogyasztási rekordot állított fel a DLG tesztjein

A DLG teszt programjában a Fendt 1042 Vario és a Fendt 1046 Vario kategóriájában a legjobb eredményt érte el, a Fendt 1050 Vario pedig fajlagos fogyasztásban állított fel új rekordot,

2018. április 18. 13:03

Robot traktorok - Az oroszok sem akarnak lemaradni

Az Avrora Robotics gyártmányú vezető nélküli traktorok először 2019-ben fognak megjelenni nagyméretű mezőgazdasági üzemben.

2019. február 28. 05:17

Solis traktorok 20-tól 90 lóerőig

A 90 LE-s Solis common rail befecskendező rendszerrel, 12/12-es mechanikus váltóval, két pár hidraulikacsatlakozóval, valamint egy és kétkörös légfékkel, tágas, klímával szerelt kabinnal kapható.

2018. június 20. 17:32

Gépészet Videó

A kanadai Versatile traktorok új magyarországi márkaimportőre a Start Agro Kft.

2019. január 1-től a Start Agro Kft. látja el márkaimportőrként a Versatile márka magyarországi kereskedelmi, szerviz és alkatrészellátási feladatait.

2019. január 14. 12:16