Gépészet
Gépészet

Egyetlen gépkezelő, két dolgozó traktor? – Új, intelligens technológia a ZF és a Lindner összefogásából

Egyetlen gépkezelő, két dolgozó traktor? – Új, intelligens technológia a ZF és a Lindner összefogásából

Agrofórum Online - Forrás: Peter Hill

A ZF olyan intelligens technológiát fejlesztett ki, amely képessé teszi a traktort az ismétlődő műveletek “megtanulására” és kezelő nélküli végrehajtására.

A CVT hajtóművek, a tengelyek és egyéb hajtómű komponensek világszerte ismert német beszállítója, új digitális technológiákat fejlesztett az osztrák Lindner céggel együttműködve. Az így elkészített prototípus egy vezető traktort követve sajátítja el a műveleti rutint, majd automatikusan dolgozik tovább.

Automatikus kormányzás

Az ismert automatikus kormányzási megoldások szenzorokkal dolgoznak, amelyek felismerik a terményfalat vagy növényrendet, és automatikusan megállnak, ha azok a traktor biztonsági zónájába kerülnek.

Az általunk bemutatott prototípus jól szemlélteti azt a lehetőséget, ami az autóipar megatrendjeinek megoldásait (hálózati működés, mesterséges intelligencia, automatizálás) bevezetik a mezőgazdasági szektorba” – mondta Mark Mohr a ZF automatikus műveleti projektközpont vezetője.

A kisérleteket egy 120 LE teljesítményű Lintrac 90 négykerék kormányzású traktorral végezték, amibe a ZF Terramatic TMT09 fokozatnélküli hajtóművét építették be.

A GNNS műholdirányítási rendszert összekötve a traktorkormányzással, hidraulika rendszerrel és a hajtóművel, létrehozható többféle automatikus funkció, amelyek működtethetők és megfigyelhetők egy mobiltelefonos applikáció segítségével.

Lidar- és radarszenzoros kamerák

A ZF ProAI ellenőrző platform, amelyet az IT specialista Nvidia céggel közösen fejlesztettek ki, feldolgozza a lidar és radarkamerák szenzorjeleit, így képes a traktor környezetének 360 fokos megfigyelésére.

A fejlesztésről készült egy bemutatófilm is, amiben a fűkaszával dolgozó traktor vezetővel halad, ezt pedig automatikusan követi egy vezető nélküli rendlazítóval dolgozó traktor.

A traktorvezető a kormányzó szenzor segítségével rácsatlakozik a terményre majd a rendkezelővel együtt haladva elkészít egy menetet, ezt követően pedig a vezető nélküli gépcsoport folytatja a munkát önállóan, előre programozott időpontban indulva.

A kísérleti traktorban megvalósuló technológia kinyitja a kaput egyéb innovatív megoldások számára. Például a ZF Openmatics telemetrikus platform alacsony energiájú Bluetooth használatával a traktor képesé válik felismerni a mellső vagy hátsó függesztőművön lévő gépeket.

A traktor képes megismételni a műveletet, és ha szükséges, akkor a kezelő által programozott időpontban indul

Hermann Lindner ügyvezető igazgató szerint a cég TrackLink Pilot névre keresztelte a rendszert, és lehet, hogy adaptálja majd a Lintrac 90 és az új 113 LE teljesítményű Lintrac 110 traktor típusokra.

Mark Mohr szerint azok a kisméretű gazdaságok, amelyek Lindner traktorokat használnak, és limitált munkaerővel rendelkeznek, jól hasznosíthatják az új koncepciójú traktorok előnyeit. Ugyanakkor úgy véli, hogy ez technológia különösen sikeres lehet azokban a régiókban és országokban (Észak- és Dél-Amerika, Oroszország), ahol nagyméretű gazdaságok üzemelnek. Az automatikus gépcsoportok ugyanis lényeges költség- és élőmunka megtakarítást tesznek lehetővé.

A New Holland metán hajtású traktor koncepciója elnyerte a 2018 Good Design díjat

A nemzetközi zsűri a metán hajtású traktor koncepcióját is beválasztotta a 26 nyertes közé. Valós körülmények között a koncepció traktor 10%-kal kisebb szén-dioxid emisszióval és 80%-kal kisebb teljes emisszióval dolgozik, mint a hasonló dízelmotoros traktor.

Tápanyag visszapótlás - ahogy az igények megkívánják – megoldási lehetőségek  az Agroázistól

A tápanyag visszapótlásban több megoldás kínálkozik, mind a felhasznált anyagok, mind a kijuttatási technológiák területén.

A magyar fejlesztésű kombájn-vágóasztal Amerikában is hódít

Az új CONVIO flexibilis vágóasztalok az új AUTO CONTOUR FLEX és AUTO BELT SPEED berendezéseivel képesek automatikusan követni a felszín változásait.

„Ha rajtam múlik, itt szinte minden narancssárga lesz” - Gazdainterjú egy fiatal dányi termelővel

Az elmúlt két évben többek között két Kubota traktor és több munkagép is érkezett Baglyas Gellérték dányi gazdaságába, amiről a fiatal gazdálkodót kérdeztem.

Traktorpiac: a John Deere nyerte a 2018-as eladási versenyt

A teljes éves listán a John Deere nyert, minden ötödik traktor ilyen volt tavaly. A New Holland a második lett 11 százalékos, a Case pedig a harmadik 6 százalékos szelettel a traktorpiaci tortából.

2019. január 10. 06:36

Karácsonyi díszbe öltözött traktorok vonultak végig az utcákon

Már második alkalommal rendezték meg Szakolyban az adventi traktoros felvonulást.

2018. december 26. 09:08

STEYR Terrus 6250 - Újabb taggal bővül a modellválaszték

Kiemelkedően magas, 16,8 tonna megengedett össztömegével a Terrus ideális erőgép a különösen nagy kihívást jelentő szántóföldi feladatokhoz.

2018. február 21. 09:58

Túl van a 400. Kubota traktor értékesítésén a Két-KATA Kft.

A Két-KATA Kft. még csak 4 éve a Kubota márka kizárólagos hazai forgalmazója, a cég életében máris a 400. eladott traktor ünnepélyes átadására került sor.

2018. június 26. 12:09